Hirdetés
Az Állami Számvevőszék friss ellenőrzési terve PDF Nyomtatás
2015. december 23. szerda, 08:00

allami szamvevoszekA fővárosi közösségi közlekedés, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, köztestületek, valamint a gyermekek születését, oktatását, nevelését, egészségügyi ellátását és védelmét támogató intézményrendszer ellenőrzése is szerepel az Állami Számvevőszék következő féléves ellenőrzési tervében.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Országgyűléshez benyújtott terve szerint 2016 első félévében folytatja az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének, valamint a központi alrendszer egyes intézményeinek pénzügyi és vagyongazdálkodási ellenőrzését. Ezen túl az adatvédelemhez és informatikai rendszerekhez, valamint a fenntartható fejlődés területéhez kapcsolódó ellenőrzésekre is fókuszál. A korrupció elleni védettséget biztosító integritási szemlélet érvényesítésének értékelése az ÁSZ minden ellenőrzésében megjelenik, ahol ezt jogszabály lehetővé teszi.

A következő fél év során is kiemelt feladatként kezeli az ÁSZ a 2015-ös költségvetés végrehajtásának ellenőrzését és a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat véleményezését, valamint folytatja a költségvetési szervek ellenőrzéseit is, különös tekintettel az egészségügyi és szociális feladatokat ellátó intézményekre.

Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján 2016 első félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését.

A helyi önkormányzatok ellenőrzéseit azokra a területekre koncentrálja a szervezet, ahol a beazonosított kockázatok alapján arra a leginkább szükség van. Ellenőrzései során továbbra is fókuszál a belső kontrollrendszerre, amelynek megfelelő működése a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás előfeltétele.

Az adózással kapcsolatos folyamatokat meghatározó informatikai rendszerek ellenőrzése keretében az adóbevételek 2014-ben megkezdett ellenőrzését jövőre az e-kereskedelemmel összefüggő általános forgalmi adó (áfa) és a kutatás-fejlesztési adókedvezmények ellenőrzésével folytatják.

Közleményében az ÁSZ kiemelte, hogy az elmúlt években több ellenőrzése is kapcsolódott a fenntartható fejlődés témaköréhez, mint az idén indított szén-dioxid kvóta kereskedelem ellenőrzése. Jövőre a parlagfű elleni védekezésre fordított pénzeszközök felhasználását, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokat és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatalt is ellenőrzi majd a számvevőszék.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...