Hirdetés
Madárbarát önkormányzattá válik a XII. kerület - helyi példa PDF Nyomtatás
2015. november 26. csütörtök, 10:00

madareA XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2015 őszén meghirdette a Madárbarát Hegyvidék programot. A szervezők a program keretében felkérték a Hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy a téli szezonban a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.

A Hegyvidéken szinte az összes iskola és óvoda csatlakozott a programhoz. Az intézmények az önkormányzat támogatásával kapták meg az óvodák és iskolák kertjeihez igazított Madárbarát kert csomagot, amellyel segíthetnek a madaraknak a téli időszak átvészelésében, valamint a mesterséges odúk kihelyezésével növelhetik a fészkelő párok számát. A csomagok leszállítását követően november 24-én a Barabás Villában az intézmények képviselői 15-20 perces előadás keretében megismerhették az eszközök szakszerű használatát és a téli madáretetés fortélyait.

Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte: a Hegyvidék Budapest legzöldebb kerülete, 10-szer annyi zöld felület található itt, mint a legtöbb budapesti kerületben. Éppen ezért itt a madarak száma is jelentős. A madarak számára a téli időszak nagy megpróbáltatás, különösen a havas napokon tudnak nehezen élelemhez jutni. A Hegyvidéki Önkormányzat számára fontos a természet, a környezetünk védelme, ezért indította el a madárbarát programot. Télen a madarak táplálásával, a hideg elmúltával pedig, a költési időszakban mesterséges odúk kihelyezésével tudnak a madarak segítségére lenni.

A programhoz nem csak intézmények, hanem a kerületben élők is csatlakozhatnak. Aki szeretne segíteni, illetve részt venni a programban az a Madártani Egyesülettől tudja megvásárolni az ehhez szükséges egységcsomagokat, valamint megfelelő szakmai információt is tőlük kaphatnak az érdeklődők. „Szeretnénk, ha a hegyvidékiek, különösen a kerttel rendelkezők minél nagyobb számban csatlakoznának a kezdeményezéshez.” – mondta a polgármester.

A Madárbarát kert programot 2002-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, és máris élvezhetjük a madarak közelségét. Az egyesülettel együttműködésben, az idei etetési szezon kezdetén a XII. kerületi Önkormányzat elindította a Madárbarát Hegyvidék programot, amelynek keretében felhívja az itt élők figyelmét a madárbarát tevékenységekre, és biztosítja minden oktatási és nevelési intézményének a Madárbarát kert kialakításához szükséges eszközöket, hogy a gyerekek megismerhessék a gyakorlati madárvédelem alapjait, és saját környezetükben is gondoskodjanak a természeti értékek megóvásáról - mondta el Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

(OrientPress Hírügynökség)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...