Hirdetés
Reggel tudták meg, hogy menekülttáboruk lesz - nyílt levelet írtak Orbánnak PDF Nyomtatás
2015. augusztus 04. kedd, 08:00

menekA 220 lakosú Martonfán tartanak a falu mellé tervezett menekülttábortól, és nem értik, miért egy közművek nélküli volt lőtérre akar építkezni a kormány, miért nem egy üres laktanyában. A 66 hektáros, parlagon álló területet évek óta próbálja megszerezni a falu mezőgazdasági célokra - derül ki az alpolgármester Orbán Viktornak írt nyílt leveléből, amelyről a hvg.hu számol be.

"Nézek a naptárra, de nincs április elseje, pedig ebben reménykedtem" - írta Orbán Viktornak szóló nyílt levelében Csémi Gabriella négygyerekes közmunkás, a Baranya megyei Martonfa alpolgármestere, miután szombat reggel a netről tudta meg, hogy faluja közelében ideiglenes befogadó állomást létesít a menedékkérőknek a kormány. A levelet a hvg.hu-nak is eljuttatta az önkormányzat.

Ahogy arról beszámoltunk, Martonfa és a Zala megyei Sormás mellett két ingatlant jelöltek ki, ahola menekülttáboroknak meg kell épülniük, méghozzá nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás keretében.

Az alpolgármester azt írta, a terület, amelyet kinézett magának a kormány, egy 66 hektáros volt honvédségi lőtér, amelyen semmilyen közmű nincs. A 220 lakosú Martonfa egyébként maga sincs csatornázva. 

"2014-ben alapítottunk egy Szociális Szövetkezetet, amely egyre több életet lehel a korábban haldokló zsákfalunkba. A mezőgazdasági területeinket nem kerítjük, a helyi lakosság tudja, hogy nem az övé, ha kér valamit, rendel, kifizeti. Ugyanezt tudják garantálni az ide betelepítendő emberekről is? (...) Mire itt megteremtik ennek a több ezer, vagy ki tudja hány embernek a minimális létezésére alkalmas feltételeket, az milliárdokba kerül. Csak halkan kérdezem: miért nem gondolkodnak üresen álló laktanyákban? Van az országban bőven, és közművesítve vannak" - áll a martonfai levélben.

A levél szerint a 66 hektáros területet az önkormányzat 10 éve szeretné mezőgazdasági célra hasznosítani, és ezt többször kérelmezték is. "2014-ben a Szociális Szövetkezetünk üzleti tervében levezettük, hogy a helyi munkanélküliség hatékony ellenszere programunk. Az önellátás útjára léptünk, mert meggyőződésünk, hogy egyedüli kitörési pontunk a helyi élelmiszer termelése mind a munkanélküliség leküzdésében, mind a lakosság egészségmegőrzésének szempontjából" - írta az alpolgármester.

Az ügynek az alpolgármester szerint van egy jobbikos szála is, ugyanis két hete a díszvendégként náluk járó Vona Gábor pártelnök megígérte, hogy megszerzi nekik a területet, erre kisvártatva az állam ezt lehetetlenné teszi.  Csémi Gabriella szerint ez nem lehet véletlen, hanem "kicsinyes bosszú" történt. "Miért nem épült már befogadóállomás Felcsúton? Ha stadion épülhetett, akkor ez miért nem?" - teszi fel a kérdést. A hirtelen kijelölt befogadó állomások ügyében egyébként a pártok közül csak a Jobbik hallatta hangját.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...