Hirdetés
Nulla Hulladékos Települések Hálózata PDF Nyomtatás
2015. július 21. kedd, 08:15

nullaA Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél: olyan helyi körülményeket is figyelembe vevő Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a település hulladékproblémáira. Csatlakozzon az Ön települése is!

A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezelni, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény ki is mondja, hogy a hulladékos hierarchia – amely a hulladékgazdálkodási tevékenységek prioritási sorrendjét írja elő – legmagasabb foka a hulladékképződés megelőzése, ugyanis környezeti szempontból ez jelenti a legjobb megoldást.

Azonban a már keletkezett hulladék megfelelő kezelése is meghatározó; az újrahasználat és újrafeldolgozás költségmegtakarítással jár, emellett növeli a munkahelyek számát is.

A megelőzés bár a hulladékgazdálkodás részét képezi, tulajdonképpen nagyrészt azon túlmutató tevékenységeket foglal magába. Tudniillik fő célja, hogy egy adott tárgy minél később vagy egyáltalán ne kerüljön a hulladék státuszba. Ide tartozik minden olyan ösztönző, amely egy tárgy élettartamának hosszúságát megnöveli, de az egyéni fogyasztói döntés is. A Nulla Hulladék elérése tehát nem csak a hulladékgazdálkodók feladata, bárki – a hivatali szervektől kezdve a gyártókon át egészen a lakosságig - aktívan és jelentősen hozzájárulhat. Az önkormányzatok pedig kifejezetten fontos szerepet játszhatnak ebben, ugyanis képesek a különböző szereplőket összefogni és koordinátorként hatékony együttműködést elérni a közös cél érdekében. Az önkormányzatoknak rengeteg olyan eszközük, lehetőségük van, amellyel a Nulla Hulladék felé vezető utat tudják támogatni.

A hálózathoz való csatlakozás több előnnyel is jár az önkormányzat számára, azon túl, hogy hosszútávon csökkenti a település hulladékmennyiségét, ezzel biztosítva tiszta és egészséges környezetet a lakosoknak. Az önkormányzat középtávon elkerülheti azt, hogy az egyre növekvő mennyiségű hulladék elhelyezésére találjon egyre dráguló megoldásokat; már a keletkezés fázisában be tud avatkozni a nemkívánatos folyamatba, ezzel költségeket csökkentve.

További információ

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...