Hirdetés
Gémesi: Végnapjait éli a hulladékgazdálkodás PDF Nyomtatás
2015. május 19. kedd, 08:00

szakitMiközben a bevételi oldalon a rezsicsökkentés révén 10 százalékkal lejjebb vitték az árakat, a kiadási oldalt hat plusz adóval terhelték meg, így mára nemcsak a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., de a fél országot lefedő más hulladékgazdálkodó társaságok is bajba kerültek – mondta a Rádió Orientnek Gémesi György. A MÖSZ elnöke a megoldást az áfa 27-ről 5 százalékra történő csökkenésében látja.

Bajban a hulladéklerakók

Csökkentené a hulladékgazdálkodást terhelő adókat és járulékokat a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, miután az utóbbi években bevezetett plusz terhek miatt jelentősen felborult nemcsak a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. költségvetése, de számos más társulásé is. A társaság múltjáról Gödöllő polgármestere elmondta, Nógrádmarcalon és Gödöllőn egy európai uniós pályázatnak köszönhetően 2010-ben indulhatott meg a hulladékgazdálkodás. Ezzel párhuzamosan egy oktatási, környezetvédelmi programot is indítottak a térségben. „A projekt keretén belül egy 109 tagú önkormányzati társulás hozta létre a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft.-t, amely innentől kezdve a polgármesterek felügyeletével egy személyben volt felelős a hulladékgazdálkodásért a térségben” – mondta a MÖSZ elnöke.

Gémesi György elmondása szerint a társaság egészen addig jól tudott működni, amíg nem érkeztek olyan plusz adóterhek, amelyek mára már ellehetetlenítik a hulladékgazdálkodó gazdaságos üzemeltetését. Példaként említette a tranzakciós és a telefonadót, az elvárt bér bevezetését, az elektronikus útdíjat, a felügyeleti díjat és a lerakási járulékot. Kiemelte: a kormány ezek után döntött a rezsicsökkentésről, tehát „amíg az egyik – bevételi - oldalon az árakat 10 százalékkal levitték, a másik – kiadási – oldalon hat plusz adóval terhelték a társaság büdzséjét.”

Inkasszózott számla

A NAV nemrég inkasszózta a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. számláját a kifizetetlen hulladéklerakási járulék miatt. Gémesi György rámutatott, amennyiben a második negyedévi összeg is leemelésre kerül, nem fogják tudni kifizetni a béreket és a működési költségeket. Mint mondta, bár a kormányzat kiírt egy kompenzációs pályázatot, a plusz adóterhek finanszírozására nem lehetett benyújtani az igényt, így számos társulás kérvényét elutasították. „A hulladéklerakók működésük végnapjait élik” – mutatott rá a helyzetre a MÖSZ elnöke.

Mi lehet a megoldás?

Gémesi György a megoldást semmiképpen nem abban látja, hogy a katasztrófavédelem lássa el a hulladékgazdálkodást, hiszen az tipikusan egy regionális, helyi szinten megvalósítandó, nem pedig állami feladat. „Működjenek továbbra is az önkormányzatok felügyelete alatt, a rezsicsökkentés értékeit megtartva csökkentsék a szolgáltatás terheit, az áfát pedig a jelenlegi 27-ről csökkentsék le 5 százalékra” – sorolta a megoldási javaslatokat a polgármester. Kiemelte: így nemcsak egyensúlyba hozható a gazdálkodás, de még amortizációs és rekultivációs alap képzésére is lehetőség nyílik.

Csökkenhet az önkormányzatok száma

Nem tartja jó iránynak Gémesi, hogy a kormányzat pályázatot írt ki az önkormányzatok számának csökkentésére. Mint mondta, a kistelepülésektől nem szabad egy olyan lehetőséget elvenni, ami fennmaradásukat veszélyezteti. Márpedig a kistelepülési rendszer a magyar kulturális örökség része, annak felszámolása komoly sérülést fog okozni – hívta fel a figyelmet.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...