Hirdetés
Jelentős fizetésemelés jöhet a közszférában PDF Nyomtatás
2015. április 20. hétfő, 07:00

uteletNettó 30-50 százalékos keresetnövekedést eredményezne a közszolgálati életpályamodell bevezetése – jelentette ki Latorcai Csaba államtitkár a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének 25 éves jubileuma alkalmából tartott rendezvényen. A kormány tervei szerint a közszolgálati életpályamodellt 2016. július 1-jével fogják elindítani – írja az Orientpress.

Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elmúlt negyedszázada egybeesik a rendszerváltás utáni Magyarország 25 esztendejével. A Szövetség tagszervezetei ma közel 12 ezer munkavállalót tömörítenek és képviselnek.

Mint elmondta, a jó állam megteremtése céljából a Kormány 2011-ben megalkotta és útjára indította a Magyary Program 11.0-át. A politikus véleménye szerint az állam attól tekinthető jónak, hogy az egyének, közösségek és vállalkozások igényeit a közjó érdekében és keretei között, a legmegfelelőbb módon szolgálja. A versenyképesség két pillére a gazdaságpolitika és az állami működés.

A kormány fontosnak tartja azt is, hogy a jó állam a jogszerűen eljáró polgároknak ne akadályt vagy ellenfelet, hanem támaszt és segítőt jelentsen. Ennek előfeltétele, hogy az állam céljait és működését megismerhetővé kell tenni – hangsúlyozta Latorcai Csaba.

Mint fogalmazott: el kell érni, hogy az állam ügyfelei úgy tekintsenek az államra és tisztviselőire, hogy ők a 'mieink', akik közreműködésére, segítségére számítani lehet. Ilyen természetű kötelék pedig csak elkötelezettséggel, áldozatvállalással és magas színvonalú szakmai munkával, végső soron az állampolgárok bizalmának visszaszerzésével és megőrzésével hozható létre. Az ennek megteremtésére irányuló kormányzati személyzetpolitikának két területét nevezte meg a kormány a Magyary Program 11.0-ban. A program tapasztalatait felhasználva a Kormány 2012-ben indította útjára a Magyary Program 12.0-át, melynek fő célja a hatékony nemzeti közigazgatás kialakítása.

Utalt arra is, hogy a Jó Állam elvét leginkább a meghatározott stabil, közjogi alapokon nyugvó közszolgálat kialakítása szolgálja. Ezen cél megvalósítása érdekében a jogalkotó megteremtette a közszolgálati életpálya önálló, munkaviszonytól elkülönült szabályozásának alapját az Alaptörvény 17. cikk 5. bekezdésének elfogadásával. Az Alaptörvény felhatalmazása alapján az Országgyűlés a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztésére megalkotta a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényt, a közszolgálat alaptörvényét, amely 2012. március 1-vel új alapelven állva új kereteket ad.

Hangsúlyozta: a közösen értelmezhető közszolgálati életpálya program keretében összehangoltuk a közigazgatási, a rendészeti és a honvédelmi életpályákat, és – mintegy húsz éves hiányt pótolva – a kabinet megalkotta a Kormány Személyzeti Stratégiáját.

A fenti törekvések jegyében a Kormány 1602/2014. november 4-ei határozatában rendelkezett az Államreform Bizottság létrehozásáról, és meghatározta azokat a fontosabb beavatkozási területeket, amelyekkel a bizottságnak foglalkoznia kell. A Bizottság feladata kettős. Részben a bürokráciacsökkentés programja, az „Államreform II.” elnevezésű program, melynek elemeit ez a határozat tartalmazza.

Az Államreform Bizottságot létrehozó kormányhatározat emellett meghatározta azt az öt beavatkozási területet, melyek feldolgozásával, megváltoztatásával, módosításával a bürokráciacsökkentés programját meg kell valósítani.

A közszférában tervezett béremeléssel kapcsolatban Latorcai Csaba elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium öt évre előre megtervezte, hogy egy olyan emelkedés legyen, amelynek az első lépése 30 százalékot jelent a kormánytisztviselői karban, és utána három év alatt csúszik fel 50-re, nagyjából 50-75 milliárd forintos évi kiadással jár.

Első lépésként a járási hivatalban dolgozó, ma 70-80 ezer forintot keresőknek a bérét kell határozottan megemelni. Emellett részben az infrastruktúra javítására is sor kerül, hiszen jó néhány járási hivatal- és kormányhivatal-épület felújítása még ebben az évben EU-s pénzből meg fog történni; ez is hozzá fog járulni a munkavállalók munkakörülményeinek javításához.

A kormány célja egy olyan hatékony, a polgárokat szolgáló állam megteremtése, melynek elsődleges tartópillérei a közszféra dolgozói – zárta beszédét a politikus.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #8 Nevemsenki 2015-05-26 14:23
Elsőként az első vonalban dolgozó köztisztviselők bérét kell megemelni, azután jönnek a magas színvonalú szakmai munkát végző kormánytisztvis elők a járásokban (akik egyébként előtte alacsony színvonalú, és szakmailag is gyengécske önkormányzati köztisztviselők voltak, és amint a járási székekbe kerültek rögtön magas színvonalú szakmai munkát kezdtek végezni).
Idézet
 
 
+13 #7 közszolgálati tisztviselő? 2015-04-23 13:11
Nem szégyen az Állam számára, hogy a középiskolát végzett "köztisztviselő ", aki elvileg a nevéből adódóan megbecsült dolgozó, illetményét (fizetését) évek óta ki kell egészíteni a minimálbérre, mert közel sem éri el?! Még a 30-50 % fizetésemelés is arcpirító, ha a fejlettebb gazdaságú országokéhoz hasonlítjuk, akkor meg még inkább! :( Mondjuk egy kistelepülési jegyző fizetése is a béka ... alatt van a magánszférában adott fizetésekhez képest, de a középiskolát végzetteké a GYALÁZAT kategória. És akkor megint csak 2016 közepe, akkor is csak az a réteg, aki tényleg nem 25 éve dolgozik a közigazgatásban ... :( Megint azok döntenek, akik azt sem tudják, mi az a kistelepülés, azt sem, milyen a minimálbérből megélni. :(
Idézet
 
 
+13 #6 revizor 63 2015-04-21 12:39
részben ismétlődik a múlt 2001-ben mindenkire vonatkozott a központi béremelés, de a finanszírozás elmarat, most csak a válogatott csapat kap és azt is majd 2016 második felétől, ha megérik a "gazdaság" fejlesztés!!!!? ????
Idézet
 
 
+32 #5 közszolgálat 2015-04-21 12:38
25 éve töretlenül dolgozunk. 2007. óta a bérünk nem váltott. Az életpálya modell viszont rólunk ezek szerint nem szól. A választásokon hajnalig a hivatalokban dolgoztunk. Tartottuk a frontot, teljes erőbedobással végeztük a munkánkat. Három éve létrehozták a Járási Hivatalokat, most ők az Istenek. Mi sem doglozunk kevesebbet. Feladatunkat maximálisan ellátjuk. Az emberekkel több a napi kapcsolatunk mint Nekik. Ez nem kirekesztettség , hol van az egységes bánásmód, amit oly büszkén hirdet miden vezető.
Idézet
 
 
+24 #4 szolga 2015-04-21 11:34
Az Önkormányzati Hivatalos köztisztviselők ??!! ja! azokra nem vonatkozik... remélem ez nem marad ennyiben.
Idézet
 
 
+19 #3 munkás 2015-04-21 10:54
A polgármesteri hivatalban dolgozók nem az állam katonái! Nem, nem! Ezeket az embereket fizesse meg az önkormányzat abból, amiből akarja - véli a NAGY EMBER.
Idézet
 
 
+26 #2 községi önk. dolgozó 2015-04-21 10:27
A fenti hozzászólóval értek egyet, aki itt maradt az önkormányzatnál és csupán az illetményalap adja a fizetés mértékét azokkal mi lesz?? Minden ugyanúgy marad, mi is az állam katonái vagyunk és törvényekkel dolgozunk, mindig többet, hiszen a létszámunk csökken az újabb nyugdíjasok miatt, fölvenni embereket pedig nincs miből!!!
Idézet
 
 
+35 #1 hivatali dolgozó 2015-04-21 09:26
És mi lesz a több ezer Polgármesteri Hivatalban dolgozó középfokú végzettségű köztisztviselő bérével? Mi is dolgozunk annyit, mint egy diplomás, ha nem többet.... És a bérünk 2006 óta nem változott :(
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...