Hirdetés
Választás jön, ezren laknak a negyvenágyas panzióban PDF Nyomtatás
2014. október 10. péntek, 09:00

ezvanNagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba, többségük román állampolgár. Bár meglehet, hogy nem ez vezérelte őket, mind szavazhatnak az önkormányzati választáson. A jegyző és a járási hivatal szerint nincs mit tenni, a bevándorlási hivatal ellenben vizsgálatot indított a kérdéseink nyomán – írja a Népszabadság.

Minden szállásadó örül, ha vendégei elégedettek. Szokatlan viszont, ha egy panzióba tömegesen jelentkeznek be állandó lakosként. Ha pedig a fogadó a nagybani zöldségpiac területén van, gyanítható, hogy nem az ellátás vagy Budapest turisztikai vonzereje a magyarázat.

A Nagykőrösi út 353. alatti Viktória panzióban tavaly 391-en, idén az első fél évben 334-en létesítettek állandó lakóhelyet. Nyár közepén a szállásra 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgár volt bejelentve, azóta még százhúsz ember állandó lakóhelye. További 171 honosított – romániai lakóhelyű – magyar állampolgár tartózkodási helyet létesített ott. A bejelentkezettek 18 és 60 év közöttiek. A fogadó tíz éve szolgál hasonló célokat: 2005-ben 42-en, 2007-ben 69-en jelentkeztek be állandó lakosként, majd 2008 és 2010 között mindössze hárman.

Soroksáron egy ideje már pletykálnak a „betelepülőkről". A mindössze 22 ezer lakosú, legkisebb budapesti kerület elöljáróinak tavasszal, az önkormányzati választókerületek kialakításakor tűnt fel a létszámgyarapodás. Laza Margit jegyző kérdésünkre közölte: egyeztettek a járási hivatallal, és arra jutottak, nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet. A lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségéről utóbb tájékoztatták a szállásadót, de álláspontjuk szerint erre „egyedi, azaz több száz eljárásban kerülhet sor, amely eljárások hivatalból nem indíthatók meg".

– Ilyen esetekben megszokott, hogy a hivatal levelet küld a bejelentkezetteknek. És ha az a címzett ismeretlen megjelöléssel visszajön, fiktívvé nyilvánítja a lakhelyet. De tarthat helyszíni szemlét is, meggyőződve arról, a címre bejelentkezettek valóban ott laknak-e életvitelszerűen – magyarázta a Népszabadságnak egy hasonló ügyeket ismerő forrás, aki szerint a járási hivatalvezetőnek most is ezt kellett volna tennie. Majd miután megállapította, hogy a negyvenágyas panzióban nem élnek ezernél is többen, közokirat-hamisítás miatt feljelentést kellett volna tennie.

Nem ez történt. Foglalkozott viszont az üggyel a helyi választási bizottság (hvb), miután egy delegált a jegyzőhöz fordult. Laza Margit szeptember 25-i beszámolója szerint már 1185 ember volt bejelentve a fogadóba. A hvb ülésén azonban a jegyző úgy érvelt, ha a szállásadó hozzájárul a lakóhely létesítéséhez, akkor a bejelentkezést a jogszabályok lehetővé teszik. Dücső Csaba, a hvb elnöke ezt azzal egészítette ki: a lakóhelyek létesítése „nem alkalomszerű, hanem hosszabb ideje tartó folyamat", ezért nem függ össze a választások tisztaságával. „Milyen jogszabályt sértettek meg?" – kérdezte a jegyzőkönyv szerint.

Aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el. A bejelentkező az elkövető, a tulajdonos a bűnsegéd. Mivel több mint ezer esetről van szó, utóbbinál a bűnszervezetben való részvételt is vizsgálni lehet. Lapunknak jogászok azt mondták: ezer új bejelentkezőnek szemet kellett volna szúrnia a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban. Kérdéseinkre a hivatal tudatta: a levelünkben foglaltak miatt vizsgálatot indítottak, ehhez türelmet kértek. Általánosságban azt közölték, ha visszaélés gyanúja vetődik fel, mert ugyanarra a címre már a sokadik külföldi kíván bejelentkezni, tulajdoni lapot kérnek az ügyféltől. Ha kiderül, hogy egy kiadott regisztrációs igazolással – így lakcímkártyával – rendelkező külföldi a kérelméhez hamis okiratot csatolt, intézkednek az igazolás visszavonásáról, büntetőfeljelentést tesznek, valamint tájékoztatják a lakcímnyilvántartás kezelőjét.

Értelmezésünk szerint mulasztott a helyi választási bizottság is, amelynek kérnie kellett volna a járási hivataltól a lakcímbejelentések valódiságának ellenőrzését. Ezt a választási iroda egyik tagja jelezte is a többieknek, de észrevételét nem vették figyelembe, mondván megint csak nem választási ügyről van szó. A hvb végül Fenyvesi Dezső, az Együtt Soroksárért Egyesület delegáltjának – a több elutasítás ellenére – kitartó próbálkozása után múlt pénteken mégis úgy döntött, felkéri a jegyzőt, hogy ha törvénysértő helyzetet tapasztal, sürgősen tegye meg a jogi lépéseket. Laza Margit azt mondta lapunknak, a döntésről értesítette a panzió tulajdonosát, és felhívta figyelmét a hozzá bejelentett lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségére.

A jegyző a hvb egy korábbi ülésén elárulta, a hivatal nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a panzióban egy logisztikai cég munkatársai létesítettek lakóhelyet, nagy részük „valószínűleg már nem is dolgozik ott, sőt talán már az országban sincsenek, de a címük még mindig él". Kérdésünkre, hogy honnan származik az értesülés, úgy felelt: „a nem hivatalos információ további pontosítása jogilag irreleváns". Mivel a nagybani piac szomszédságában található a Waberer's International Zrt. kamiontelepe, érdeklődtünk a csaknem négyezer sofőrt foglalkoztató cégnél, tudnak-e arról, hogy munkatársaik tömegesen jelentkeztek be a Viktória panzióba, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Szakértők szerint a fiktív lakcímbejelentések oka a tartózkodási engedély megszerzése, illetve az lehet, hogy számos ellátás lakóhelyhez, nem állampolgársághoz kötött. Az ügy napvilágra kerüléséhez mégis az kellett, hogy kiderült: a panzióba bejelentkezett több mint ezer ember – uniós állampolgár lévén – szerepel a XXIII. kerületi választói névjegyzékben, és voltaképpen eldöntheti az önkormányzati választás kimenetelét. Ezért arra lehet számítani, hogy vasárnap árgus szemek figyelik majd azt a szavazókört, amelyhez a fogadó tartozik.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 hátezaztán 2014-10-10 09:50
Ez jó, nincs mit tenni?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...