Hirdetés
Az összefogás és önfenntartás a közmunka jövője PDF Nyomtatás
2014. július 14. hétfő, 07:00

prozlikJúnius végén rendezték meg a Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozóját, ahol idén is kiosztották az Ezüstlánc díjat. A kitüntetést ezúttal Prozlik László, Gádoros első embere (képünkön) vehette át, aki az elvándorlást önfenntartó mezőgazdasági közmunkával próbálja meggátolni. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint példájuk is igazolja, hogy az önfenntartásra kell berendezkedni.

1996 óta rendezik meg két évente a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját, 2000-ben pedig megalapították az Ezüstlánc díjat is, ami egy polgármester számára a lehető legnagyobb szakmai elismerést jelentheti. Idén Prozlik Lászlóra esett a választás, aki már 1998 óta a 3800 fős Békés megyei település, Gádoros polgármestere. Prozlik a Rádió Orient műsorában elmondta, 1990-ben csöppent a közéletbe képviselőként, majd a pénzügyi bizottság elnöki tisztjét is ellátta, valamint alpolgármester is volt. 1993-ban alapította meg lokálpatrióta társaival a Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesületet, mellyel 5 évvel később a helyi politizálást is felvállalták.

A korábban alvó településen először a falu címerének és zászlajának megalkotásával, majd rendezvények szervezésével és a cserkészmozgalom elindításával próbálták felpezsdíteni az életet. A kitüntetést Prozlik László elsősorban a munkhelyteremtő tevékenységéért kapta. Mivel Gádoroson főként a szántóföldi munkalehetőségek adottak, sokan kénytelenek a környező településeken dolgozni, emiatt évente 30-40 fővel csökken a lakosság. Prozlik ha nem is látja könnyűnek a helyzetet, azon dolgozik, hogy ez a szám csökkenjen. Ezt mutatja, hogy az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató a községben. Segítségére van ebben a start- és közmunka program, amit a lehető legkreatívabban igyekeznek kihasználni - jelenleg 85 főt foglalkoztatnak a program keretében. 013-tól kertészeti és szántóföldi növények termesztésébe kezdtek, a megtermelt zöldségeket pedig a közétkeztetésben helyezik el, de termelők boltját is szeretnének nyitni. Idén 15 hektáron gazdálkodnak, a területet fúrt kútból locsolják, és a zöldhulladékot sem hagyják kárbaveszni: komposztálásba kezdtek. Céltudatosan, cirok termeléssel készülnek a télre, amikor seprűfonással tudnak majd foglalkozni az emberek, de beindították négy gyógynövény termesztését is, valamint egy beton, egy komposztáló és egy drótfonó üzemük is működik. 15 hektáron gazdálkodnak idén, a területet pedig fúrt kútból locsolják.

Mindkét polgármester meglátása, hogy ezeknél a pár ezer fős kis településeknél a kulcs az összefogás lehet. Gádoros kistérségében már 6 település megtette az első lépéseket ennek irányába, és elkezdték figyelembe venni, hogy kinek mi az előnye, milyen termékeket gyárt, és szeretnék, hogy a gazdálkodói boltokban is egyszerre többféle termék kapható legyen. A pályázatokra, uniós támogatásra is nagyobb az esély együttes erővel. Prozlik elmondta, hogy a felnövekvő nemzedék szocializálódása is lényeges, ahogy a humán erőforrás megteremtése is, kétkezi munkások mellett ugyanis szükség van szakemberekre, vezetőkre is. A városvezető hangsúlyozta, a startmunka nagyon jó

A munkahelyteremtés mellett komfortérzetet is szeretnének nyújtani a lakosoknak a szórakozási lehetőségek kibővítésével. A térségben a falunapokat is ők kezdték el szervezni, valamint létrehozták a Disznótoros nap nevű gasztronómiai és kulturális rendezvényt is. A település arculata sokat köszönhet Makovecz Imrének, aki a '90-es években fő építészük volt. A helyiek erdélyi testvértelepülésükkel is szoros kapcsolatot ápolnak, ami révén Szovátán egy 25 fős pihenőházat is átadott az önkormányzat 2008-ban.

Gémesi György a világtalálkozóval kapcsolatban elmondta, hogy az államtól várt nagyobb partnerség kérdése ismét felmerült, és itt főként technikai, nem anyagi kérdésekben várják a szorosabb együttműködést. Továbbra is a feladatfinanszírozás rendszerének a kialakítása lenne az egyik fő feladat, de meglátása szerint már kezd elindulni a folyamat pozitív irányba. A másik lényegi elem a fenntarthatóság kérdése, melyhez komoly stratégiát és jövőképet kell alkotniuk a polgármestereknek. A városvezetők hangsúlyozták, a közmunkaprogram nagyon jó indítóerő, de a tényleges sikerhez fenntarthatóvá kell tenni a programot.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...