Hirdetés
Húszmilliárdos hitelt venne fel a működéshez a főváros PDF Nyomtatás
2014. február 25. kedd, 08:00

budgetA bevételi és a kiadási főösszeg egyaránt 314,42 milliárd forint a főváros idei költségvetési javaslatában – írja a világgazdaság.hu.

Az idei büdzséről jövő szerdán két fordulóban dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A Tarlós István főpolgármester és pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor által jegyzett indítvány a várható kockázatok közé sorolja az árfolyamkockázatot és az iparűzési adóbevétel teljesülésének kockázatát. A közműcégeknél további évközi többletkompenzációs igény jelentkezhet például a jogszabályokban előírt új feladatok vagy bevételi korlátok miatt. 

A költségnövekedési és elszámolási szempontból is a kockázatok között említik a 4-es metró beruházást, továbbá azt, hogy a BKV Zrt.-nek idén 9,4 milliárdos értékben kell korábbi adósságait törlesztenie. Ezért a tavalyinál magasabb összegű tartalékot képeznek, ami állítólag 12,3 milliárd forint a tavalyi 9,7 milliárddal szemben. A fővárosi MSZP frakció szerint a bevételi oldal túl van tervezve, így előbb-utóbb módosításokra lesz szükség.

A mozgásteret javíthatja az MTI birtokába jutott tervezet szerint, hogy a 4-es metró beruházásnál a 2014–2015-re tervezett 6,4 milliárdos kiadás bekerül az államilag finanszírozott tételek közé (a második félévi többletműködést is központi büdzséből pénzelik majd), a 2-es metró járműállomány cseréje pedig „jó eséllyel” bevonható az unió által támogatott projektek körébe. Így 12-13 milliárd forint szabadulhat fel. Nem számolnak viszont a Fővárosi Vízművek 7,9 milliárdos tartozásának törlesztésével. 2012-ben még 12 milliárdos osztalék- és hozambevétellel számoltak, az idén állítólag 5,9 milliárdot terveznek, többek között azért mert a fővárosi közműcégek bevétele kisebb lesz a rezsicsökkentés miatt.

A BKK-nak 73,9 milliárd juthat. Az idei központi költségvetés idén is 10 milliárddal támogatja a fővárosi tömegközlekedést, a tavaly év közben adott 14 milliárd is beépült a büdzsébe.

A főváros a bevételi oldalon 244,75 milliárdot tervez a 314,42 milliárdos kiadáshoz képest. A törvény szerint nem tervezhetnek hiányt, így a bevételi főösszeghez 49,66 milliárdos maradványt, illetve 20 milliárdos hitelt vesznek fel (ehhez kormányengedély kell).

Tavaly 17,35 milliárddal több, 331 milliárd volt a bevételi és a kiadási főösszeg is a költségvetés elfogadásakor, de ez később 379,7 milliárdra növekedett. 2010-ben a főváros 539 milliárdból gazdálkodhatott. n É. S.

Megszabadulás az adósságtól

Az önkormányzati adósságok állami átvállalása előtt a fővárosnak 173,14 milliárdos tartozása halmozódott fel, ami a legnagyobb volt a települések körében. Az közel 1,7 milliós Budapestnek így az egy főre eső adósságállománya 102,3 ezer forint volt. Az 5000 fő feletti települések adósságkonszolidációjának tavalyi első körében a főváros adósságának 60 százalékát vállalták át, mintegy 104 milliárdot. Budapestnek így 69,3 milliárdos tartozása maradt fenn, amit viszont az adósságkonszolidáció még újabb körében az idén átvállal az állam február 28-ig.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...