Hirdetés
'Tarlós lesz, ha akarja' PDF Nyomtatás
2014. január 15. szerda, 10:00

bp0Nem fogadnának nagy tétekkel a városházán arra, hogy Tarlós Istvánnak hívják majd az új főpolgármestert. S nem csupán a szavazás eredményét tartják kétségesnek a budapesti képviselők. Már annak esélyét is legfeljebb ötvenszázalékosra teszik, hogy a Fidesz ismét a főpolgármestert indítja az őszi önkormányzati választásokon – írja a Népszabadság.

Nem mintha a jelöltséggel hírbe hozott „rezsiharcos” Németh Szilárd – jelenlegi csepeli polgármester – már valóban a rajtkőre állt volna. A kételkedők kétségeiket inkább arra alapozzák, hogy a Fidesz vezérkarában sem mindenki elégedett: noha Tarlós István rezzenéstelen arccal statisztált a kormány által diktált államosításhoz, illetve az önkormányzati jogosítványok sorozatos megnyirbálásához, de a pártközeli cégek felbukkanását már nem nézte jó szemmel.

Nem számít engedelmes pártkatonának sem. Ráadásul – mint ahogy azt a Népszabadság már megírta –, feltételeket is szabna, így például a BKV-finanszírozás rendbetételét és a személyi kérdések meghatározását. A fővárosi közműcégek tervezett állami kézbevételét pedig nem támogatja, mint ahogy a főpolgármesteri, illetve önkormányzati jogosítványok és hatáskörök radikális szűkítését sem.

A Népszabadság által megkérdezett városházi képviselők között azonban akadt olyan is, aki szerint Tarlós István valójában „a névjegyéhez” ragaszkodik igazán: régi álma teljesült ugyanis a főpolgármesterré választásával, amit nem egykönnyen hagy tovalebbenni. S ennek érdekében, ha kell, akkor a fővárosi Fidesz-frakcióval is hajlandó megbékülni. A Hvg.hu-nak adott interjújában például a helyettesével, György Istvánnal való kapcsolatáról (akivel szintén voltak konfliktusai) Rejtő Jenőt idézve azt mondta, „velünk volt, nagy szó ez kérem, benne van minden”.

Bár, ha rajta múlik, nem sokan kerülnek fel a fővárosi fideszes képviselők közül a párt listájára – mondják az őt közelről ismerők. A bizonytalanságot a jelölését illetően Tarlós István maga is fokozza, különösen az olyan megnyilatkozásokkal: „az, hogy mi lesz majd, az csak a csillagokban van megírva”. A Népszabadságnak a miniszterelnök környezetében és a Fidesz-vezetés részéről is megerősítették: Tarlós István nyilván a tétet akarja emelni. Ő is tudja, hogy Orbán Viktor őt szeretné főpolgármester-jelöltnek, a vele kapcsolatos fővárosi felmérések ugyanis „meggyőzőek”. Ezért pacifikálja a kapcsolatát a meghatározó budapesti fideszesekkel, például Rogán Antal belvárosi polgármesterrel is.

– A főpolgármester-jelöltünk Tarlós István lesz, ha ő ezt akarja. Az viszont biztos, hogy nem fog teljesülni minden olyan feltétel, amit szeretne kikényszeríteni. Nem a farok csóválja a kutyát, értelmes megegyezés kell – fogalmazott egy magas rangú forrás.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...