Hirdetés
Hullámokat vet a szemét – a Balatontól a Tiszáig PDF Nyomtatás
2013. július 30. kedd, 06:00

kuka01Hulladékkezelő társaságot vásárolt a 64 településből álló Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás, hogy az új hulladéktörvénynek megfelelően ez a cég legyen a szolgáltató az érintett településeken. Több napja nincs hulladékszállítás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn, miután a korábbi szolgáltatónak lejárt a szerződése, és felhagyott a munkával.

Hulladékkezelő társaságot vásárolt a 64 településből álló Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás, hogy az új hulladéktörvénynek megfelelően ez a cég legyen a szolgáltató az érintett településeken a jövőben. Az új szolgáltató a Zöőd Kft., amelyet 3 millió forintért vásároltak meg, majd 7 millió forintos tőkeemelést hajtott benne végre a társulás, egyelőre igen csekély eszközparkkal rendelkezik - mondta Schmidt Jenő, Tab Fideszes polgármestere hétfőn az MTI-nek, aki a társulás alapításában vezető szerepet játszott. A DBHT képes lesz a megfelelő eszközparkot biztosítani, amennyiben a siófoki önkormányzat hajlandó elszámolni velük és kifizetni számukra a közös ISPA projekt lezárta utáni jogos járandóságukat - tette hozzá.

Az elszámolás vita része egy szeptember elsején a Kaposvári Törvényszéken kezdődő per, amely az ISPA projekt révén megvalósult, a földhivatali bejegyzés szerint Siófok tulajdonában lévő három hulladéklerakó tulajdonviszonyait hivatott tisztázni. A társulás önkormányzatai - amelyek többségnél az AVE Zöldfok Zrt. jelenleg a szolgáltató -, az önállósodástól, és a "nem egy multi, hanem önkormányzati érdekeket szolgáló" saját szolgáltató beindításától a lakossági hulladékszolgáltatási díjak jelentős csökkenésére számítanak - fogalmazott a tabi polgármester, aki szerint az AVE konszernnek elkötelezett Siófok elszámolni nem akaró, időhúzó taktikája azt a célt szolgálja, hogy az új szolgáltatót kiszorítsa a piacról.

2002-ben 204 dél-balatoni és Sió menti település konzorciumával, Siófok gesztorságával indult be a közel 14 milliárd forintos költségvetésű dél-balatoni hulladékgazdálkodási ISPA projekt, amely már két éve lezárult, az elszámolás azonban a mai napig nem történt meg. A hajdani konzorciumból, amelynek szolgáltatója az AVE Zöldfok Zrt., először a szekszárdi térség közel száz települése, majd a dél-nyugat balatoni társulás 64 települése vált le, a közös projektben vállalt kötelezettségek megmaradása mellett. A többi településből a Siófok vezetésével megalakult társulásnál maradt a konzorcium több eszköze és jogosultsága, ezért sürgetik a dél-balatoniak az elszámolást. Az ISPA fejlesztésekből és az új eszközbeszerzésekből keletkezett vagyonból a településeknek elvileg lakosságarányosan kell részesülniük.

A dél-balatoni hulladékvitában indul egy másik per is szeptemberben, amelyet az AVE Zöldfok Zrt. indított az átalakulását akadályozó öt dél-balatoni önkormányzat ellen. Azért, hogy az új hulladékgazdálkodási törvénynek megfeleljen, a korábban az AVE konszern többségi tulajdonában volt AVE Zöldfok Zrt. át kívánt alakulni. Az átalakulást ugyan a tagok többsége megszavazta, öt önkormányzat mégsem írta alá, ezzel megakadályozva a cégbírósági bejegyzését. A tervek szerint az AVE Zöldfok utóda egy többségi önkormányzati tulajdonú, valamint egy nagyrészt magántulajdonba kerülő cég lesz. Az előbbi végzi majd a lakossági hulladékszállítást - ezzel eleget téve a hulladékgazdálkodási törvény január elsejétől érvénybelépő feltételeinek -, míg a közületi szemétszállításért, a hulladéklerakók- és átrakók működtetetéséért egy másik, többségében magántulajdonba kerülő társaság lesz felelős.

Azért, hogy az átalakulás akadályozása ellenére a cég piacképes maradhasson január elsejétől, vagyis a jogszabályi változások után is az AVE Zöldfok végezhesse a lakossági hulladékszállítást és önkormányzati többségi tulajdonba kerüljön ez a szolgáltatása, a korábbi többségi tulajdonos AVE Magyarország Kft. ellenérték nélkül adta Siófoknak a részvények 25 százalékát. Azt csak 2015 végéig kell eldönteni, fizet-e érte a város, vagy eláll a tulajdonszerzéstől.

Schmidt Jenő közölte, az "ötök" azért nem írták alá az átalakulást, mert álláspontjuk szerint annak előkészítésébe több eljárási és formai hibát is elkövettek, és emiatt a cégbírósághoz fordultak.

Balázs Árpád, Siófok Fideszes polgármester az üggyel kapcsolatban azt mondta az MTI-nek: az átalakulást akadályozó öt önkormányzat célja, hogy ellehetetlenítse a többségi önkormányzati tulajdonú, új társaság létrehozását, egyúttal megpróbálják az AVE Zöldfok Zrt.-t kiszorítani a közszolgáltatási piacról. Közölte, Siófok elszámolt már minden településsel, ami akkor lesz végleges, ha Brüsszelből megjön a zárónyilatkozat. A támogatási szerződés értelmében a projekt vagyonát öt évig egyben kell tartani.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn Több napja nincs hulladékszállítás, miután a korábbi szolgáltatónak lejárt a szerződése, és felhagyott a munkával. Az önkormányzat az elmúlt hétvégén gyűjtőedényeket és zsákokat osztott a településen, és egy friss kormányrendelet értelmében várja, hogy kijelöljék az átmeneti szállítót - mondta el a város polgármestere hétfőn az MTI-nek.

Kiss Edit polgármester tájékoztatása szerint a korábbi szolgáltató július 24-én befejezte tevékenységét, és elszállította a gyűjtőedényzetét. Az önkormányzat a gyűjtők pótlásáról azonnal gondoskodott, és az elmúlt hétvégén önkéntesek, valamint a polgármesteri hivatal dolgozóinak bevonásával minden háztartást és vállalkozást ellátott 1100 literes gyűjtőedénnyel vagy speciális hulladékgyűjtő zsákkal.

A polgármester hozzátette, hogy 132 nagy gyűjtőedényt és mintegy háromezer zsákot juttattak ki, és miután még nem tudják, mikor indul meg újból az elszállítás, arra kérték a lakosságot: csak a legszükségesebbeket helyezzék a zsákokba vagy a konténerekbe. A városvezető jelezte, hogy egy friss kormányrendelet értelmében egy központi szerv, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, illetve annak vezetője jelöli ki számukra az átmeneti szolgáltatót, amelynek ezt a kötelezettséget teljesítenie kell. Az újrainduló elszállítás időpontjáról a legkésőbb a megelőző napon mindenkit értesítenek.

Kiss Edit szerint a város mindent megtesz azért, hogy a mostani kánikulai napokban a lakosság a lehető legkisebb kellemetlenséggel vészelje át a helyzetet. Kérték az embereket, a hulladékszállításig ne rakják ki a teli gyűjtőket a családi házak elé, hogy elkerülhető legyen az utcák elszemetesedése. Kérdésre válaszolva közölte, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai folyamatosan ellenőrzik a települést, eddig járványügyi probléma nem volt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...
 • ...szokás szerint, semmi nem lesz!Jahde. Munka, munka, munka... Tovább...
 • 2023-ban pedig 2 százalékkal nő" - ez most vicc akart lenni ugye? Közt... Tovább...
 • A jelenlegi kormány semmibe veszi a pedagógusokat - akik a jövő nemzed... Tovább...
 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...