Hirdetés
Szakszerű védekezés a gyors lefolyású árvizek ellen PDF Nyomtatás
2013. április 03. szerda, 07:00

 

arviz01A kialakult gyors lefolyású árvizek ellen jelenleg 1739 kilométeren védekeznek, az országos vízjelző szolgálat folyamatosan elemzi, és értékeli a hidrometeorológiai előrejelzéseket, ennek alapján tervezhetők a további védekezési munkák. Az önkormányzatoknak még van idejük, hogy felkészüljenek a belvíz elleni védekezésre, ha a csapadékos időszak folytatódik.

"Biztosíthatok mindenkit, hogy a szakszerű védekezéshez megvannak a feltételek, és ezt is tesszük" - mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára hétfőn Jásztelken, a közúti hídnál tartott sajtótájékoztatóján. Tájékoztatása szerint az 1739 kilométeren folyó védekezés szintje 1277 kilométeren első fokú, 306 kilométeren másodfokú, míg 155 kilométeren harmadfokú. Ez utóbbit hétfőn a Zagyván is életbe léptették Jásztelek térségében. Nagy folyóink, így a Duna és a Tisza felső szakaszán nincs árvízi helyzet.

Az országban a belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg 145 ezer hektárt tesz ki. Ez nem számít rendkívülinek, miután 1999-ben, az év ugyanezen szakában 400 ezer hektár felett volt az elöntés, míg 2011-ben meghaladta a 380 ezer hektárt - jegyezte meg az államtitkár. Most 145 ezer hektárnál még van idejük az önkormányzatoknak, hogy felkészüljenek a belvíz elleni védekezésre, ha a csapadékos időszak folytatódik - hívta fel a helyhatóságok figyelmét. Egyben biztosította az önkormányzatokat arról, hogy a vízügyi igazgatóságok szakemberei segíteni fogják a védekezésüket, ugyanakkor nélkülözhetetlen teendő az érintett településeken a vízkár-elhárítási tervek aktualizálása, a teendők ütemezése.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője a Zagyván kialakult árvízi helyzetről elmondta: a Zagyva-Tarna vízgyűjtő rendszerében az elmúlt napokban mintegy 20 milliméter csapadék hullott, amely a korábban telítődött mederben újabb, jelentős áradást okozott. A Zagyva vízszintje egy nap alatt csaknem egy métert emelkedett, a vízállás meghaladja a harmadfokú készültségi szintet. Mivel a hidrometeorológiai előrejelzések alapján újabb csapadék valószínű a vízgyűjtőn, a Zagyván elnyúló tetőzésre és a Tisza áradása, illetve a torkolati szakasz visszaduzzasztó hatása következtében lassú apadásra kell számítani.

A Zagyván Jászberény-Jásztelek térségében a magas vízállás mellett több helyszínen van szükség védelmi beavatkozásra. A Kötivizig védelmi osztaga egyebek mellett a Jászberényben a hűtőgépgyári lakótelep térségében mintegy 100 méter hosszban nyúlgátat épít, homokzsákokkal védik meg az alattyáni Irgócsi-zsilipet. Több helyszínen nyúlgáttal magasítják a töltéseket, tömítik a védtöltésekben keletkezett rókalyukakat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hírek hozzászólásai

 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...