Hirdetés
A nyári szabadidős programokra is felhasználható az idei IPR-támogatás PDF Nyomtatás
2012. május 11. péntek, 07:30

szabiMájus 31-ig igényelhetik az önkormányzatok az idei Integrációs Pedagógia Rendszer (IPR) által nyújtott anyagi támogatást, amely keretében 2012-ben összesen 6,83 milliárd forint fordítható a hátrányos helyzetű gyerekek számára indított programok fenntartására, valamint az ezekben a projektekben részt vevő pedagógusok díjazására. 96 ezer gyereket és 15 ezer pedagógust érint a támogatás.

A KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által elkészített rendeletnek köszönhetően idén nyílik először lehetőség arra, hogy ebből a forrásból finanszírozhatók a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, diákok számára szervezett nyári szabadidős programok is. 

Az IPR-támogatásból az intézmények a korábbi tanévekben már megkezdett oktatási, nevelési, integrációs és esélyegyenlőséget szolgáló programjaikat folytathatják. A leszakadt társadalmi csoportok felzárkóztatása területén a hazai és az európai uniós forrásokat is beleértve ez az egyetlen, egy tanévben több milliárd forintos támogatást biztosító program, amelynek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyermekek az intézménynek nyújtott anyagi segítség révén befogadóbb iskolai környezethez és az iskolai sikerességükhöz szükséges fejlesztésekhez juthatnak hozzá, és ezzel párhuzamosan a fejlesztéseket megvalósító pedagógusok is anyagi elismerésben részesülnek. 

A 2011/2012. tanévben közel 75.000 tanuló, valamint 21.000 óvodás gyermek vesz részt a nevelési, oktatási integrációs programban, továbbá a tanévben 15.000 – halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozó – pedagógus kaphat pénzbeli juttatást. A rendelet a korábbi években szigorúan a tanévhez igazodott, így nyári szabadidős programok megvalósítására nem volt mód. 

A jelenlegi szabályozás lehetőséget ad arra, hogy az iskolák nyári szabadidős tevékenységeket szervezzenek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára, mivel mostantól a támogatás nem az adott tanév végéig (június 15.), hanem a következő tanév kezdetéig (szeptember 15.) használható fel. 

A program során az intézmények kötelező elemként az óvodán, iskolán kívüli partnerek bevonásával programokat, tanórán kívüli, szabadidős tevékenységet valósítanak meg. Ezzel is erősítve az együttműködést a helyi civil szervezetekkel valamint a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal. 

A programban rendelkezésre álló forrás mértéke a 2012. évben meghaladja a 6,8 milliárd forintot, amelyből a 2011-2012-es tanév második félévében (azaz 2012 januárjától szeptember 15-ig) mintegy 2,8 milliárd forintot, a 2012-2013-as tanév első félévében (2012. szeptember 1-től 2012. decemberig) pedig 4,03 milliárd forintot használhatnak fel az oktatási intézmények. A közoktatási intézmények fenntartói a támogatási igényüket 2012. május 31-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes Igazgatóságaihoz. Az igénylésének lebonyolítását követően a fenntartók 2012 júliusában részesülhetnek a támogatásban, amit 2012/2013 tanév kezdetéig használhatnak fel. 

Az IPR-re elkülönített forrásból jelenleg csak helyi önkormányzat, helyi nemzetiségi önkormányzat és többcélú kistérségi társulás igényelhet támogatást. Azok az intézmények, amelyek civil, egyházi fenntartásban vannak, nem tartoznak a most életbe lépő rendelet hatálya alá. Ezek az intézmények egy, a későbbiekben meghirdetett forrásból igényelhetnek majd támogatást.

(kormany.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...