Hirdetés
Nem bűnös a polgármester és a jegyző PDF Nyomtatás
2012. április 26. csütörtök, 08:20

 

balatongyorok_mapBizonyítottság hiányában felmentette a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán Balatongyörök korábbi körjegyzőjét és polgármesterét, illetve két további vádlottat. Az ügyészség azzal vádolta őket, hogy a valósnál magasabb összegű idegenforgalmiadó-bevételt könyveltek el, és ezzel a település több állami támogatáshoz juthatott.

A nyomozás, majd a bírósági eljárás a nemzetbiztonsági szolgálathoz érkezett névtelen bejelentés alapján indult – tudósít az MTI. E szerint Győriné Szilágyi Ilona, Balatongyörök körjegyzője arra kötelezte volna a település szálláshelykiadóit, hogy a valósnál magasabb összegű idegenforgalmi adót fizessenek be, amely által a Magyar Államkincstár nagyobb mértékű kiegészítést utal át az önkormányzatnak.

A bíróság szakértői véleményre alapozva úgy foglalt állást, hogy a szintén vádlottként szereplő két kempingüzemeltető és az önkormányzat közötti elszámolások ugyan nem voltak szabályosak, de nem volt bizonyítható, hogy ezzel hivatali visszaélést, csalást vagy közokirat-hamisítást követtek volna el. Az ügy negyedrendű vádlottja, bűnsegédként, Kiss László Tibor, aki 2010-ig volt a település polgármestere.

A Vas Megyei Főügyészség vádirata szerint a település két kempingüzemeltetőjével a körjegyző abban állapodott meg, hogy a magasabb ifa-bevallás fejében csökkentik a területbérleti díjaikat. Ezzel az önkormányzat a befolyt adóbevétel minden egyes forintját további két forinttal kiegészítő állami támogatáshoz juthatott hozzá, ami csaknem 13,6 millió forintot jelentett.

A körjegyző az eljárás során mindvégig tagadta, hogy létezett volna ilyen megállapodás. Ezt az is bizonyítja, hogy az üzemeltetők többször kérték az önkormányzatnál a területbérleti díj mérséklését vagy elengedését. A körjegyző önállóan ilyen ügyekben nem is dönthetett, ugyanakkor a képviselő-testület, illetve a polgármester és közte rendkívül rossz viszony is volt, az ellene indított, de felmentéssel zárult perek is ezt bizonyítják.

Az ítélethirdetéskor elhangzott, hogy a másodrendű vádlott, Hauer József kempingüzemeltető szinte vádlóként lépett a tárgyaláson, azt állítva, hogy amennyiben nem fizet be a ténylegesnél magasabb összeget, a körjegyző ellehetetlenítette volna a működését. A harmadrendű vádlott esetében pedig azért történhetett magasabb összegű befizetés, mert nem voltak szabályosan vezetett vendégkönyvek.

A bíró az ítélet indoklása során kifejtette: a szakértő a vendégkönyvek hiányosságai miatt nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy a két kemping üzemeltetőjének bevallása és az önkormányzathoz befolyt ifa-bevétel közül melyik tükrözi a valós állapotot. A befizetéseket az üzemeltetők ráadásul magánbefizetésként, nem pedig cégeik nevében juttatták el az önkormányzathoz.

Kiss László Tibor esetében a bíróság szintén nem látta bizonyítottnak a főügyészség vádját, miszerint testületi döntés nélkül járult volna hozzá az egyik üzemeltetőnél a területbérleti díj csökkentéséhez. Az ítéletet a jelenlévő két vádlott elfogadta, de még nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...