Hirdetés
Napi ezer forint is lehet a bölcsődei gondozási díj PDF Nyomtatás
2012. március 23. péntek, 08:00

 

bolcsode01A szülőknek nem kötelességük jövedelemigazolást adni a bölcsődei gondozási díj megállapításához, de ebben az esetben akár napi ezer forintot is fizethetnek az intézménynek. Az önkormányzatoknak és más fenntartóknak április elsejéig van lehetőségük arról dönteni, hogy bevezetik-e a gondozásért kérhető térítési díjat. 

Január elsejétől már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj a bölcsődékben. A személyi térítési díj (gondozási díj) összegét az intézményvezető az intézményi térítési díj alapján állapítja meg. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, tehát az az összeg, amelyet a fenntartó ad az ellátáshoz, vagy saját kiegészítésként, vagy térítési díjakból.

Az intézményenként változó intézményi térítési díjat a fenntartó állapítja meg, egy hónapra akár 20 ezer forint is lehet. Az intézményvezető kérhet a szülőktől ezen a címen a fenntartó által megállapított összegnél kevesebbet, de többet nem.

Az intézményi és a személyi térítési díj nem azonos fogalmak. A január elsejei jogszabályváltozással utóbbi bevezetéséről április elsejéig minden önkormányzat és más fenntartó dönthet. A törvény szerint a bölcsődei személyi térítési díj összege az étkezéssel együtt sem haladhatja meg a család egy főre eső nettó jövedelmének 25 százalékát.

Az önkormányzati fenntartónak lehetősége van arra is, hogy alacsonyabb összegben állapítsa meg a személyi térítési díjat, tehát kevesebbet kérjen a szülőktől a jogszabályba foglalt maximumnál. A fenntartónak egyedi esetekben arra is van lehetősége, hogy elengedje a térítési díjat, "ezzel rugalmasan igazodva az egyedi élethelyzetekhez". A konkrét összegek meghatározásánál figyelembe vehet például szociális szempontokat, valamint a jövedelmi viszonyokat is - hangsúlyozta az államtitkárság.

Ha a fenntartó úgy döntött, hogy a gondozásért is előírnak térítési díjat, ennek megállapításához a szülőnek jövedelemnyilatkozatot kell benyújtania - közölte a szociális államtitkárság az MTI-vel. A jogszabály viszont lehetővé teszi, hogy ha a szülő vállalja az intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését, nem kell jövedelemnyilatkozatot benyújtania.

Mint az államtitkárság megjegyezte: az önkormányzatoknak, valamint más fenntartóknak 2012. április elsejéig van lehetőségük arról dönteni, hogy élnek-e a jogszabály adta lehetőséggel, és bevezetik-e a gondozásért is kérhető térítési díjat. Az MTI által február elején megkérdezett intézményfenntartók válaszaiból az derült ki: sok helyen felmérik a szülők jövedelmi viszonyait, attól teszik függővé a döntést. A Magyar Nemzet keddi számában azt írta: a nagyobb városok harmada már döntött arról, hogy megemeli a bölcsődei térítési díjakat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...