Hirdetés
Ragaszkodnak a szabálysértési rendeleteikhez a polgármesterek PDF Nyomtatás
2012. március 22. csütörtök, 08:00

 

kosa_lajos01Maradjon meg a települési önkormányzatoknak az a joguk, hogy rendeletben szabálysértési tényállást állapíthatnak meg – e szerint javasolja módosítani négy fideszes polgármester az április 15-én hatályba lépő, új szabálysértési törvényt.

A december végén elfogadott, most hatályba lépésre váró szabálysértési törvény elveszi a települési önkormányzatoktól azt a lehetőséget, hogy helyi rendeletben szabálysértési tényállást állapítsanak meg, sőt május végéig meglévő szabálysértési rendeleteiket is hatályon kívül kell helyezniük. Így ilyen rendelkezéseket a továbbiakban csak az új szabálysértési törvény tartalmazhatna - idézi fel kedden benyújtott módosító indítványában Kósa Lajos debreceni polgármester és három fővárosi kollégája, Láng Zsolt, Riz Levente és Kovács Péter. Mint írják, a közterület rendjét - így például a dohányzás, az alkoholfogyasztás tilalmát, az árusítás szabályait és a zöldfelületek megóvását - elsősorban az önkormányzat határozza meg rendeleteiben. Ezek alapján bírságolhatnak a közterület-felügyelők, az új szabálysértési törvény azonban megvonta ezt az eszközt a helyhatóságoktól.

Az új önkormányzati törvény pótlásként ugyan lehetőséget ad az igazgatási bírságra, de az jóval erőtlenebb eszköz az önkormányzatok kezében - hívják fel a figyelmet a fideszes polgármesterek. A gyengébb eljárásjogi eszközöket ellensúlyozhatná ugyan a rendőrség aktivitása, de a rendőrségnek nincs kapacitása fellépni a játszótéren dohányzók, a közterületen alkoholt fogyasztók, az illegális árusok, „a pitbull terriert szájkosár és póráz nélkül sétáltatók” vagy a zöldfelületen parkoló autósok ellen – idézi az MTI.

A kormánypárti politikusok szerint mindezek tükrében állítható, hogy a rendfenntartás legfontosabb önkormányzati eszköze a szabálysértési tényállás meghatározásának joga, amely a helyi sajátosságokhoz is igazodhat. Ennek elvonása véleményük szerint veszélyezteti „az egyébként is nehezen kiharcolt rendet” a településeken. Javaslatuk amellett, hogy megtartaná az önkormányzatok jogát a szabálysértési rendeletek megalkotására, azt is előírná, hogy a helyhatóságok május 31-éig vizsgálják felül, és ha az új törvény miatt szükséges, módosítsák szabálysértési rendeleteiket. A képviselők módosító indítványukat ahhoz a Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte törvényjavaslathoz nyújtották be, amely több ponton változtatna az április közepén hatályba lépő, új szabálysértési törvény szövegén.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...