Hirdetés
Évi 50-240 millió forintot bukik egy-egy benzinkút az árstopon PDF Nyomtatás
2022. szeptember 30. péntek, 08:00

benzinkutA családi vállalkozások által üzemeltetett legkisebb hazai benzinkutak évi 50 millió forintot is bukhatnak a hatósági áron, a nagyobb forgalmúak akár 240 milliót is. Sokan közülük „kétségbeesett spórolásba” kezdtek a melegvíztől a kávéig, megkezdődött egyesek átalakulása – írja a Vezess.hu.

Az egyik Kormányinfón elhangzott, a kormány információi szerint összesen napi egymilliárd forint veszteséget okoz a benzinkutaknak az rástop. A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke, Gépész László erre azt mondta a portálnak, hogy akkor ebből a kis benzinkutakra eddig 60 milliárd forint jut (ami úgy jön ki, hogy az egymilliárd forint/napból a kis kutakra 30 százalék esik forgalomarányosan, és ezt szorozta az eddigi árstopos napok számával). Csakhogy a kormány nem 60 milliárd forint, hanem csak 18,5 milliárd támogatást ígért a benzinkutas vállalkozóknak. Akkor mi ezt a 60 milliárdot szeretnénk megkapni, ez jár nekünk – kommentált Gépész László.

Gépész szerint a kisebb kutak kára jelenleg 50-60 forint literenként, vagyis egymillió liter üzemanyaggal számolva éves szinten 50-60 millió forint, míg a komolyabb mennyiséget értékesítő nagyobb töltőállomások kára 30 forint környékén van literenként. Vagyis 8 millió liter forgalommal számolva 240 millió forint éves szinten.

Gépész szerint „tucatokban” mérhető a bezárt benzinkutak száma, de mint mondta, a kérdés inkább az, vajon jelenleg mennyi benzinkút „kényszernyitvatartott” országosan. Ez alatt azokat a kutakat érti, amelyeken „öt litert lehet tankolni maximum, vagy legfeljebb kétezer forintért, éppen csak annyit, amennyivel el lehet autózni a következő kútig”. Szerinte több száz ilyen kút létezget a megszűnés határán, miközben például a várt állami támogatás miatt nem zárhat be.

A hatósági ár okozta veszteségek mellé bejött még az elszabadult rezsiárak okozta drasztikus kiadásnövekedés is. A korábban rezsivédett kutak az áramnál és a gáznál is tízszeres árat fizetnek majd, az egykor részben rezsivédettek pedig most 4,5-5-szörös árat. Az átlagos villanyszámla 120-150 ezer forint volt náluk, most 600 ezer forint – részletezte Gépész László.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a túlélés egyik esélye a kisebb rezsiköltség. Bujdos Eszter és Gépész László is több módszert sorolt arra, hogy miket léptek meg eddig a kutakon az üzemeltetőik, és mi minden várható még a későbbiekben. Például meleg víz helyett egyre több helyen hideg van a mosdókban, többen már be is zárták a WC-ket, vagy be fogják zárni, levették a kültéri világításokat, a fűtésen spórolhatnak, vagyis kétségbeesett spórolásokba kezdtek. Vagyis csendben egyre fapadosabbá válik akár több száz kút országszerte.

Bujdos Eszter szerint az automatizáció lesz a kiút, a csoki-, és kávérásítás helyett csoki-, és kávéautomata, és egyes helyeken a személyzet mostani csökkentése helyett a teljes felszámolása. Azaz automatás tankolás, alkalmazottak nélküli kutakon.

A kormány szeptember 17-ei döntése értelmében az üzemanyag- és élelmiszerár-stopokat december 31-éig hosszabbították meg, a kamatstopot pedig 2023. június 30-áig.

(24.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...