Hirdetés
Strandháború Velencén PDF Nyomtatás
2021. március 29. hétfő, 08:30

velencekorzoFacebookon és ügyvédekkel üzenget egymásnak a velencei városvezetés és a strandjukat üzemeltető cég. Utóbbi egy kerítés kihúzásával gondolja orvosolni a szabadstrand terheltségi problémáit, és hiába tiltották meg neki, csak elkezdte leverni a cölöpöket. Úgy néz ki, pereskedés lehet a dolog vége, és a lakosság egy része is zúgolódik az új fejlemény miatt.

Velence izgalmas időket él mostanában. Még javában tart az uszodabotrány (legutóbb az önkormányzat biztonsági őrökkel foglalta el a saját építkezését), de közben egy új esemény kezdte borzolni a kedélyeket a városban: a legnagyobb, eddig szabadstrandként funkcionáló partszakaszra kerítést kezdett építeni strand üzemeltetője. A szabad fürdőzésnek és korlátozások nélküli bejárásnak potenciálisan véget vető manőver sem a lakosság nyilvánosan véleményt formáló része, sem a városvezetés tetszését nem nyerte el. Az új rendszer – ha egyáltalán sikerülne bevezetni az önkormányzat tiltakozása ellenére – a mostani tervek szerint csak a Velencére máshonnan strandolni járóknak tenné fizetőssé a belépést, de sok helyi így is aggódik, és nem érti, miért lenne erre szükség.

A hétvégén meglepő poszt jelent meg Velence hivatalos Facebook-oldalán. Ebben az önkormányzat jelezte, hogy a felkapott helyi strandot éppen körbekeríti az azt üzemeltető vállalkozó, holott önkormányzati területről van szó, és a munkálatokat a polgármester kifejezetten megtiltotta.Hogyan történhet ilyen a tulajdonos szándéka ellenére, milyen kölcsönös sérelmek állnak az önkormányzat és az üzemeltetés konfliktusa mögött, és mi lesz a szabadstrand jövője?

Bevásárlóközpont épült a partra

Velencén, a jelenleg még szabadstrandként működő partszakaszon található Korzó komplexum a kezdetektől problémás és megosztó volt. A 2008-as projektindításhoz képest jókora csúszással készült csak el „a Velencei-tó kapuja” (ami tulajdonképpen leginkább egy bevásárlóközpontra hasonlít), mivel az elsőként megbízott kivitelezőcég csődbe ment, amikor még csak félkész állapotban volt az épület. Az összesen 1,19 milliárdos uniós és állami támogatással 2,2 milliárd forintból megvalósított tóparti plázát és kisuvickolt strandot végül 2014-ben adták át, de elkészültének sem örült mindenki, hallottuk helyi lakosoktól: sokan inkább azt preferálták volna, hogy maradjon a megszokott, természetes partmenti föveny, ahol fogyasztani ugyan nem lehetett, de cserébe voltak fák és fű, a pláza pedig valahol beljebb épül.

A hosszú csúszás után megnyitott Korzó már a hetedik éve fogadja a strandolókat, vásárlókat. Ugyan többektől hallottuk, hogy amikor az ötletgazda előző előtti városvezetés beharangozta a projektet, többet vártak (például helyieknek szóló kulturális programokat nagyobb számban), de azért nem rossz, hogy van, „sokat tesz a város turizmusáért”.

Ugyanez a másik oldalról bosszantja is a helyiek egy részét, nyáron állandó tumultusról, szemétről, parkolási problémákról számolnak be, valahogy úgy, mint Ördög Nóráék kisboltja esetében. Olyannal is beszéltünk, aki már egyáltalán nem jár le a partra szezonban, mert nem bírja azt a közeget és tömeget, amit a Korzó odavonz. Mindenesetre a Korzóhoz tartozó part- és strandrészt mostanáig bárki bármikor használhatta megkötések nélkül, de ha az üzemeltetőn múlik, ennek most vége. A múlt hét végén elkezdtek lekeríteni egy nagyobb részt a strandból, amellyel az a terv, hogy helyi lakcímkártyával ingyenesen, máshonnan érkezőknek viszont csak egy a büfékben levásárolható kupon megvásárlása ellenében lesz elérhető, este 10-től reggel 9-ig pedig nem lehetne bejárni egyáltalán.

Az üzemeltető cég szerint ez az egyetlen értelmes kísérlet a jelenlegi problémák megoldására, az önkormányzat viszont hallani sem akar róla, és az ügynek jelen állás szerint pereskedés lehet a vége. De hogy jutottunk odáig, hogy a polgármesteri hivatal és az általa megbízott cég már csak ügyvédi felszólításokban és utcai jelenetek keretében kommunikálnak egymással?

A cikk itt folytatódik »

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...