Hirdetés
A MÖSZ szerint szoros együttműködésre lenne szükség PDF Nyomtatás
2021. február 25. csütörtök, 07:00

mosz szegedPártpolitikától független, szakmai alapokon nyugvó szoros együttműködésre van szükség a kormányzat és az önkormányzatok között - hangsúlyozta több polgármester is a Magyar Önkormányzatok Szövetségének regionális értekezletét követően.

Szegeden tartott regionális értekezletet a MÖSZ szerdán. Az esemény sajtótájékoztatóján Botka László szegedi polgármester azt mondta, több tucat dél-magyarországi polgármestertársával elsősorban arról egyeztettek, miként tudják az önkormányzatok a védekezést segíteni a járvány harmadik hullámában.

Magyarországon gazdasági és járványügyi válsághelyzet van – mondta Botka –, ezért szoros együttműködésére van szükség a központi kormányzat és az önkormányzatok között. Az európai példák azt mutatják, hogy a kormányzatok többletforrásokat juttatnak az önkormányzatoknak, amelyek helyben a leggyorsabban tudnak segíteni a bajba került egyéneknek és vállalkozásoknak.

A szegedi polgármester szerint azonban Magyarország külön utas politikát folytatott. A kormány kétfrontos háborút vív, egyszerre küzd a járvány és az önkormányzatok ellen – fogalmazott, példaként Szeged költségvetését említve, amely az elmúlt egy évben 16 milliárd forintot vesztett, ebből 10 milliárd forintot a kormányzati elvonás miatt. A kormányzati megszorítások pedig végső soron a választókon csapódnak le.

Nyirati Klára, Baja polgármestere arról számolt be, hogy a dél-magyarországi települések vezetői úgy látják, kiszolgáltatott helyzetben vannak az önkormányzatok, „a tanácsrendszer felé halad” az ország. Holott az önkormányzatok ismerik helyben a problémákat, és tudják hogyan lehet megoldani azokat, ebből a szempontból nincs különbség kis és nagy települések között – mondta. Hangsúlyozta, az elvárás az lenne, hogy a kormány azonos módon bánjon minden egyes településsel, nem lehet, hogy a polgárokat pártpolitikai szempontok alapján különböztesse meg.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere közölte: a szövetség a múlt héten egyeztetett arról, hogy az önkormányzatok miként tudnának együttműködni a védekezésben. Az oltási terv megvalósításában a kórházak mellett 130 rendelőintézet és mintegy ötezer háziorvosi körzet vesz részt, munkájuk szervezésében az önkormányzatok is hatékonyan részt tudnának vállalni. Gémesi György szerint azonban úgy tűnik, a kormányzat részéről „nincs meg a partneri együttműködés”. Az önkormányzatok csupán kedden késő este kaptak levelet arról, hogy a háziorvosi körzetekben szerdától három nap alatt 250 ezer oltást adnának be.

Péterffy Attila pécsi polgármester, aki a jövőben a MÖSZ megyei jogú városi tagozatának munkáját is koordinálja, a közeljövő legfontosabb feladatának tartja annak a kormányzati elképzelésnek a „blokkolását”, amely a településrendezési terv készítését kivenné az önkormányzatok kezéből. Mint mondta, ez nem csak adminisztratív feladat, mert meghatározza egy település arculatát, fejlesztését. Amennyiben ez a szerep elkerülne az önkormányzatoktól, megszűnne többek között annak a lehetősége is, hogy városfejlesztési megállapodás keretében olyan beruházásokról állapodjanak meg a befektetőkkel, amelyek a település közösségét segítik.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester leszögezte, fel kell lépni az önkormányzatiság kiüresítése ellen. Az uniós elvekkel szembe megy, hogy az EU helyreállítási alapjának felhasználásáról a kormány nem egyeztet az önkormányzatokkal - mondta a politikus, aki szerint félő, hogy majd ennek elosztásakor is pártpolitikai elvek érvényesülnek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...