Hirdetés
Airbnb szabályozás – egyelőre kérdőjelekkel PDF Nyomtatás
2020. július 13. hétfő, 07:30

lakaskAz önkormányzatok egyelőre nem tudják, mit tartalmaz az a törvénytervezet, amelyről Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón annyit mondott: a kormány szerint a rövid távú lakáskiadás kérdése kifejezetten az önkormányzatokra tartozik.

„A kormány törvényjavaslatát, annak részleteit nem ismerjük, így azt sem tudjuk, milyen és mekkora felelősséget ruháznak az önkormányzatokra” – nyilatkozta lapunk kérdésére Gerencsér Mária, Terézváros sajtófőnöke. Mondatai nem térnek el attól, amelyeket ferencvárosi és józsefvárosi kollégáitól hallottunk: a fővárosi önkormányzatok egyelőre nem kaptak pontos tájékoztatást arról, mi kerül a törvénytervezetbe, amely az önkormányzatok kezébe adná az airbnb-s lakáskiadás szabályozásának jogát. Többük meglepetését fejezte ki a felelősség áttolásával kapcsolatban is. Egyik forrásunk megjegyezte: nem jellemző a kormányra, hogy csak úgy kiengedne a kezéből egy döntési lehetőséget

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délutáni Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában”, de hogy ez folyamatos koordinációt és ezzel együtt közös lépéseket takar, vagy a főváros szerepe kimerül puszta egyeztetésben és tanácsadásban, az egyelőre nem derült ki. Információink szerint a főpolgármester az egyeztetésbe szeretné bevonni a kormánypárti vezetésű önkormányzatokat is, de hogy erre mekkora esély van, azt egyelőre nem tudták megmondani.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy az önkormányzatok korábban is próbáltak megegyezni az Airbnb-vel az átláthatóság érdekében. Terézváros már Soproni Tamás hivatalba lépését követően felvette a kapcsolatot a cég képviselőivel, állítása szerint azt kérte, hogy csak azon szállásadókat engedjék a rendszerükben hirdetni, „akik rendelkeznek már az érintett ház lakóközösségének és az önkormányzat hozzájárulásával.”

A cég Soproni szerint elzárkózott az ötlettől, így jelentősen csökkent az esély a „nyomonkövethetőségre, valamint az iparág kifehérítésére”. Terézváros fokozottan érintettnek számít az önkormányzat szerint az „Airbnb-bizniszben”: mint mondták, a kerületben minden tizenötödik lakást erre a célra használ fel a tulajdonosa, akik közül többen nem csak egy, hanem több lakást is kiadnak turistáknak.

Legálisan rövid távon lakást kiadni a jelenlegi szabályozás szerint úgy lehet, ha a kiadó fél regisztrál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató (NTAK) központ adatbázisában. A regisztráció azonban előfeltételekhez van kötve: a tevékenységre adószámot kell kiváltani, a lakáskiadást pedig be kell jelenteni a jegyzőnél, akinek nyilvántartásba is kell vennie azt. A lakást csak ezek után lehetne feltüntetni az Airbnb rendszerében, de sokan ezt a folyamatot megkerülve, feketén adják ki ingatlanjukat.

Megkerestünk vidéki önkormányzatokat is, de ők többségében értetlenül állnak a kérdés előtt: Koncz Imre, Balatonakali polgármestere lapunknak egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ez fővárosi kérdés”, őket egyáltalán nem érinti.

(Hvg.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...