Hirdetés
Airbnb szabályozás – egyelőre kérdőjelekkel PDF Nyomtatás
2020. július 13. hétfő, 08:30

lakaskAz önkormányzatok egyelőre nem tudják, mit tartalmaz az a törvénytervezet, amelyről Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón annyit mondott: a kormány szerint a rövid távú lakáskiadás kérdése kifejezetten az önkormányzatokra tartozik.

„A kormány törvényjavaslatát, annak részleteit nem ismerjük, így azt sem tudjuk, milyen és mekkora felelősséget ruháznak az önkormányzatokra” – nyilatkozta lapunk kérdésére Gerencsér Mária, Terézváros sajtófőnöke. Mondatai nem térnek el attól, amelyeket ferencvárosi és józsefvárosi kollégáitól hallottunk: a fővárosi önkormányzatok egyelőre nem kaptak pontos tájékoztatást arról, mi kerül a törvénytervezetbe, amely az önkormányzatok kezébe adná az airbnb-s lakáskiadás szabályozásának jogát. Többük meglepetését fejezte ki a felelősség áttolásával kapcsolatban is. Egyik forrásunk megjegyezte: nem jellemző a kormányra, hogy csak úgy kiengedne a kezéből egy döntési lehetőséget

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délutáni Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában”, de hogy ez folyamatos koordinációt és ezzel együtt közös lépéseket takar, vagy a főváros szerepe kimerül puszta egyeztetésben és tanácsadásban, az egyelőre nem derült ki. Információink szerint a főpolgármester az egyeztetésbe szeretné bevonni a kormánypárti vezetésű önkormányzatokat is, de hogy erre mekkora esély van, azt egyelőre nem tudták megmondani.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy az önkormányzatok korábban is próbáltak megegyezni az Airbnb-vel az átláthatóság érdekében. Terézváros már Soproni Tamás hivatalba lépését követően felvette a kapcsolatot a cég képviselőivel, állítása szerint azt kérte, hogy csak azon szállásadókat engedjék a rendszerükben hirdetni, „akik rendelkeznek már az érintett ház lakóközösségének és az önkormányzat hozzájárulásával.”

A cég Soproni szerint elzárkózott az ötlettől, így jelentősen csökkent az esély a „nyomonkövethetőségre, valamint az iparág kifehérítésére”. Terézváros fokozottan érintettnek számít az önkormányzat szerint az „Airbnb-bizniszben”: mint mondták, a kerületben minden tizenötödik lakást erre a célra használ fel a tulajdonosa, akik közül többen nem csak egy, hanem több lakást is kiadnak turistáknak.

Legálisan rövid távon lakást kiadni a jelenlegi szabályozás szerint úgy lehet, ha a kiadó fél regisztrál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató (NTAK) központ adatbázisában. A regisztráció azonban előfeltételekhez van kötve: a tevékenységre adószámot kell kiváltani, a lakáskiadást pedig be kell jelenteni a jegyzőnél, akinek nyilvántartásba is kell vennie azt. A lakást csak ezek után lehetne feltüntetni az Airbnb rendszerében, de sokan ezt a folyamatot megkerülve, feketén adják ki ingatlanjukat.

Megkerestünk vidéki önkormányzatokat is, de ők többségében értetlenül állnak a kérdés előtt: Koncz Imre, Balatonakali polgármestere lapunknak egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ez fővárosi kérdés”, őket egyáltalán nem érinti.

(Hvg.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...