Hirdetés
Akad, ahol kisebb költségvetésből augusztus-szeptemberben tartják meg a községi rendezvényt PDF Nyomtatás
2020. június 22. hétfő, 09:00

vasarElmarad: a községek legjobban várt nyári programjára, a falunapra idén a legtöbb helyen „kiakasztották ezt a táblát.” 500 fő alatti rendezvények néhány napja már ugyan tarthatóak, ám az önkormányzatok a gépjárműadójuk kiesése miatt is, takarékossági okokból sok helyen már nem számolnak idén falunappal.

Bódi Guszti és Margó, Cozombolis vagy éppen a Lord együttes is fellépett volna július közepén a kétnapos Tápszentmiklósi Nyári Fesztiválon. „Sajnáljuk, hogy meg kell szakítanunk a közel húsz éves hagyományunkat, de sokkal fontosabb most a biztonság, az egészség, a működőképesség megtartása” – jelentette be Kovács József, a mintegy ezer lelkes falu polgármestere.

Az önkormányzat szervezte eseményről a Blikknek elmondta: nem volt mit tenni, hisz jogszabály írta elő, hogy  augusztus közepéig többezres rendezvény nem tartható. Csúsztatni sem lehetett, hisz a fellépőkkel egy-másfél évre előre le kell kötni az időpontot. „Ráadásul önkormányzatunk jókora összeggel, 22 millió forinttal járul hozzá a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ugyanis ennyi az a gépjárműadó, amelyet be kell fizetnünk.

Ez, a költségvetésben betervezett bevételi összeg kiesett, módosítani kellett, s ennek részeként töröltük a fesztivált. Hiányozni fog nekünk is és a fesztiválozóknak, de nem vállalhattunk rizikót az új helyzetben: felelősséggel gazdálkodik az önkormányzat, így azt a jövőben sem teheti. Nálunk nincs iparűzési adó, a gépjárműadóra építettünk, ami most elkerül tőlünk – megértjük és alkalmazkodunk a helyzethez” – folytatta a településvezető. Győr-Moson-Sopron megyében – s országosan is - egyelőre nagyon kevés helyen hirdettek erre az évre falunapot.

Akadnak települések, ahol így vagy úgy, de megtartják a rendezvényt. „A napokban egy kérdőíven keresztül mértük fel a győrladamériek igényét, melyből egyértelműen kiderült, hogy szeretnék, ha idén is lenne falunap. Emiatt úgy döntöttünk, hogy szeptember 13-án, a búcsúval összevonva megrendezünk egy költségtakarékos rendezvényt – a fellépőkön, a programon még dolgozunk” – jelezte Pappné Kett Adrienn győrladaméri polgármester. A pécsi járáshoz tartozó Cserkúton is hosszas egyeztetés után döntöttek, hogy nem júniusban, hanem augusztus 21-én, de megtartják a falunapot – ezzel szeretnék pótolni az elmaradt gyermeknapot is.

„Hála Istennek mehetnek végre a kisebb bulik. Jupijé” – így reagált a falunapok egyik legnépszerűbb énekese, MC Hawer közösségi oldalán arra, hogy néhány napja 500 fő alatt már tartható koncert vagy zenés rendezvény a veszélyhelyzet megszüntetésével – apróbb településeken még nincs későn megszervezni az idei bulit.

(Blikk)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...