Hirdetés
Polgármester nélkül is működő települések PDF Nyomtatás
2020. május 12. kedd, 08:00

valasyt„A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt valamennyi időközi választás elmarad, új választás nem tűzhető ki” – olvasható a Nemzeti Választási Iroda közleményében. Eddig tucatnyi időközi önkormányzati és 11 nemzetiségi voksolást kellett elhalasztani.

Az utolsó választást március 8-án a baranyai Teklafaluban tartották, elvileg még a zalai Dobriban is meg lehetett volna tartani az időközit, ám miután senki sem jelöltette magát a január elején lemondott polgármester posztjára, így induló híján elmaradt a március 22-i voksolás.

A 12 időközi önkormányzati választásból hét helyen polgármestert kellett volna választani. A törvény szerint a lemondásuk után az alpolgármester vette át a feladatukat, s ez érvényes a veszélyhelyzetben is.

- Az alpolgármester egy személyben, teljes jogkörrel irányít, de döntéseit egyezteti a képviselő-testület tagjaival – mondta a Népszavának Istenes Ibolya. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legszegényebb régiójában lévő ötezres lélekszámú város történetében tavaly először választottak roma polgármestert a helyiek, bár ennek körülményei finoman szólva is vitathatók voltak.

A 444.hu szúrta ki a polgármester saját közösségi oldalán egy azóta már törölt videót, amelyen élőben közvetítette, ahogyan a szavazás előtt egy furgonból osztogatja az élelmiszercsomagokat. Dolányi János a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, március közepén lemondott posztjáról.

Szendrőn május 17-én tartották volna meg az időközi voksolást, előtte azonban jó néhány településen az urnákhoz kellett volna járulnia a szavazóknak. Április első vasárnapján Salgótarjánban önkormányzati képviselőt, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelben polgármestert választottak volna.

A nógrádi megyeszékhelyen tavaly októberben az ellenzék fölényes győzelmet aratott, a polgármesteri poszt mellett a tíz egyéni mandátumból nyolcat szerzett meg. Januárban az egyik kormánypárti győztes mondott le – Turcsány László, a salgótarjáni Fidesz frakcióvezetője egy halálos baleset áldozatáról posztolt fotót közfelháborodást okozva –, ám így ez a helyi erőviszonyokra nincs hatással. 

A 3500 fős Kengyelen az országos politikával részben összefüggő okok vezettek oda, hogy a településnek ma nincs polgármestere. A tavaly októberben harmadszorra megválasztott Nagy Szilárd volt ugyanis az, aki egyfajta vádalkut kötött az ügyészséggel egy, a részére felrótt bűncselekmény ügyében. A politikus részletesen elmondta, miként működött kézi vezérléssel Boldog István fideszes országgyűlési képviselő körzetében a TOP-os pályázati pénzek elosztása. 

Kengyel polgármesterét sikkasztás miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ám a bíróság úgynevezett előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelentette, hogy mindez nem járt automatikusan a polgármesteri tisztség megszűnésével. A képviselő-testület azonban méltatlansági eljárást kezdeményezett, s felmentette tisztségéből a falu vezetőjét: április 5-re időközi választást írtak ki a posztra, ám ez a járvány miatti veszélyhelyzetben elmaradt. Nagy Szilárd a Népszavának elmondta: ismét ringbe száll, mert úgy érzi, élvezi a helyiek bizalmát. Szavai szerint az eddig történtek nagyon megosztották a települést, s nehéz lesz elsimítani az utóbbi hónapokban felgyülemlett konfliktusokat.

Április utolsó hétvégéjén Ráckevén és Hajdúszoboszlón egyéni önkormányzati mandátumról, a békési Zsadányban polgármesterről döntöttek volna a szavazók. Egy héttel később a Komárom-Esztergom megyei Dunaszentmiklóson két testületi tagot kellett volna pótolni.

Június első vasárnapján négy településen – a somogyi Istvándiban, a baranyai Alszószentmártonban, a csongrádi Kiszomborban és a szabolcsi Beregdarócon – választottak volna polgármestert.

Alsószentmártonban a posztjáról méltatlanság miatt második ciklusának elején lemondott Budai László utódát kellett volna megtalálni. A polgármestert két esetben is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Előbb hűtlen kezelés – feleségét alkalmazta takarítónőnek az önkormányzatnál, a kétórás állásra teljes munkabérrel –, majd csoportos garázdaság és súlyos testi sértés miatt. Három rokonával ugyanis összeverték a falu kocsmájának és boltjának gazdáját, Mali Zoltánt, aki a közeli Drávapiski polgármestere. Lemondásakor Budai ráadásul még meg akart magának szavaztatni hathavi bérének megfelelő jutalmat is.

A csongrádi Kiszombor és a szabolcsi Beregdarócon szintén polgármesterére vár.

(Népszava)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...
 • Aha, nem lesz posta bezárás, csak nem nyitnak ki! 10 községnek lesz 1 ... Tovább...
 • Igen a választásokig. Szakmai berkekből származó vélemény szerint lega... Tovább...
 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...