Hirdetés
Önkéntesekkel, telefonos szolgálattal segítenek az önkormányzatok PDF Nyomtatás
2020. március 19. csütörtök, 08:00

pecs varoshaza01A vidéki önkormányzatok önkénteseket toboroznak, telefonos ügyfélközpontot hoztak létre, intézkedési tervet készítettek, szórólapokat osztanak, illetve tartósélelmiszer-gyűjtést indítottak a különösen veszélyeztetett idősek segítésére a koronavírus-járvány miatt.

Kecskeméten szerdán számos szervezet összefogásával elindult a Gondoskodó Szolgálat, amely az egyedül élő időseket segíti – tájékoztatta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az MTI-t. A szolgálat elsősorban 65 év feletti belterületi időseknek segít alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével és házhoz szállításával, egy-egy rászorulónak hetente legfeljebb kétszer. A külső városrészek ellátását polgárőrök végzik.

Kaposváron önkénteseket toboroz az önkormányzat az idősek támogatására – közölte Szita Károly polgármester a koronavirus.kaposvar.hu-n, jelezve: 50 év alattiak jelentkezését várják, a jelentkezők és a rászorulók elérhetőségét adatbázisban rögzítik.

Siófokon a Galerius Vendégházat fertőtlenítik, és felkészítik önkéntes karanténba vonulók átmeneti befogadására. A Fő téren egy sátorban szórólapokon, tájékoztató táblákon informálják a lakosságot a járványhelyzetről, továbbá intézkedési terv készül a támogató nélküli idősek gyógyszer- és élelmiszerbeszerzésének megoldására.

Debrecenben az önkormányzat szerdától telefonos ügyfélközpontot működtet a polgármesteri hivatalban a lakosság tájékoztatására és a segítségre szorulók támogatására – közölte a városháza sajtószolgálata. Csütörtöktől a közösségi közlekedés megváltozott rend szerint üzemel a városban. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint a villamosok a tanítási szünet idején megszokott munkanapi menetrend szerint, a trolibuszok és az autóbuszok szabadnapi menetrend, illetve egyes esetekben módosított szabadnapi menetrend szerint szállítják az utasokat. A járműveket mindennap fertőtlenítik.

Zalai megyei települések polgármesterei közül egyre többen fordulnak felhívással az ott élőkhöz, hogy a közösség védelme érdekében vonuljanak 14 napos önkéntes karanténba azok, akik külföldről, elsősorban Ausztriából vagy Olaszországból érkeztek haza az elmúlt napokban. Több helyen ugyanis ellenérzéseket váltott ki, hogy az eddig külföldön dolgozó és most hazatérő magyarok nagy része nem marad otthon önként.

Hévízen szerdától bizonytalan időre bezárt a tófürdő, erről a honlapján adott hírt a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház.

Makón az önkormányzat mindennap ebéd kiszállítását vállalja – térítési díj ellenében, és igény esetén segítséget nyújt az alapvető tartós élelmiszerek és gyógyszerek beszerzéséhez. Az idősek támogatása érdekében tartósélelmiszer-gyűjtést is indított az önkormányzat.

Szolnokon határozatlan időre bezárták a gondozási központokat, így az idősek számára szünetel a nappali ellátás, és felfüggesztették az étkeztetést is. A konyha azonban üzemel, a meleg ebédet a kapuban vehetik át, vagy házhoz szállítják.

Pécs (képünkön: a városháza) és a környékbeli falvak parlamenti képviselője, Hoppál Péter szerdán elmondta: az idős – főként az egyedül élő – rászorulók ellátásáról előzetes igényfelmérés és a családsegítő szolgálatok adatbázisa segítségével gondoskodnak az önkormányzatok; a megyében az iskolák és óvodák megszervezték a diákok felügyeletét és étkeztetését, a rendszer jól működik; a munkába járó szülők gyerekeire vigyáznak, és minden igénylő család gyermeke dobozolt meleg ételt kap.

Szentesen csütörtökön a folyamatos élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében újra nyit a zöldségpiac a Rákóczi Ferenc utcában. A piac területén kézfertőtlenítési lehetőséget ígér az önkormányzat.

Hódmezővásárhelyen egyszerre legfeljebb ötszáz ember tartózkodhat a Szent István téri piac területén – az árusokat is beleértve. Amennyiben a létszám meghaladja ezt, csak annyi vásárló mehet be, amennyi kilép.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...