Hirdetés
Kopogtat a kampány, kezdődik az ajánlásvadászat PDF Nyomtatás
2019. augusztus 26. hétfő, 08:30

valaszt3Megkezdődött a hivatalos választási kampány, augusztus 24-től a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselő- és polgármesterjelöltekre, arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Augusztus 24-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. A törvény szerint kampánytevékenység minden, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására, kampányeszköz például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy az önkormányzati választásról szóló értesítést péntekig kellett postai úton megkapniuk a választópolgároknak. Ezeken az értesítőkön minden, a szavazással kapcsolatos tudnivaló szerepel, elsősorban az, hogy a választás napján, október 13-án hol adhatja le voksát a választópolgár.

Új szabályok vonatkoznak az átjelentkezőkre, csak azoknak van erre lehetőségük, akik a választás napjának kitűzése előtt legalább harminc nappal, magyarán június 26-ig választottak maguknak tartózkodási helyet. Ebben az esetben az ottani polgármesterre és képviselő-testületre szavazhatnak, ha átjelentkeznek.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta, hogy a választások lebonyolításához speciális informatikai rendszer kiépítésére van szükség. "Bonyolultabb a rendszer, és változtak is szabályok. A rendszerünk már készen áll, volt egy igazgatási próba, folyik a jelöltajánlási rendszer tesztje, majd a választást megelőző két hétben lesz két nagy, általános próba" - mondta Pálffy Ilona, és hozzátette: a nemzetiségi szavazás miatt hosszadalmas lesz idén az önkormányzati választás, de a választási iroda mindent megtesz a voksolás gördülékeny lebonyolítása érdekében.

Képviselő- és polgármesterjelölteket, valamint megyei listát ajánlani szombattól lehet. A választópolgárok ajánlóíveken ajánlhatnak képviselőjelölteket. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.

Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem kapnak állami kampánytámogatást, és a kampányra fordítható összegnek sincs felső korlátja.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...