Hirdetés
„Érzékelhető az elvándorlás” – aggódnak a zuglói óvodák vezetői PDF Nyomtatás
2019. március 08. péntek, 09:00

zuglo ovodaBérfeszültség, megszorítások, a cafeteria átalakítása is rossz irányú folyamatok beindulásához vezetett Zuglóban, 24 óvoda levélben fordult emiatt az önkormányzathoz. A terület már most sem vonzó a fiatal munkavállalóknak, és megindult a távozás is: a jobb megélhetés miatt többen távoznak a pályáról. Az önkormányzat szerint folyamatosak a tárgyalások az óvodavezetőkkel a helyzet rendezéséről, a gondok fő oka pedig a kormány intézkedéseiben keresendőek – írja a HVG.

Huszonnégy kerületi óvoda együtt írt panaszos levelet Zugló önkormányzatának február végén.

Az óvodapedagógusoknak több problémája is van, amelyeket ha nem orvosol az önkormányzat, veszélybe kerülhet a magas szintű szolgáltatás, és felerősödhet az elvándorlás.

A problémák:

- Bérfeszültség keletkezett: a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben dolgozó szakmunkás többet keres, mint egy főiskolát végzett gyakornok óvodapedagógus, mert az előbbi kap még 7 százaléknyi bérkiegészítést a garantált bérminimumra. Az óvodai közalkalmazottak nem kapnak sem önkormányzati, sem területi pótlékot.

- A cafeteria átalakításával csak munkahelyi meleg étkezést biztosít az önkormányzat, aminek adóvonzata miatt többen kevesebbet keresnek nettóban. Az átalakításról a cafeteria változása idején nem volt egyeztetés.

-Gondok vannak a bérmaradvány jutalomként való kifizetésével, alig lehet ilyen ösztönzőket bevetni a dolgozók serkentésére.

-A 2019-es intézményi költségvetés megszorításokat tartalmaz az előző évihez képest, elvonások érték az intézmények saját bevételét és a gyerekek kirándulásának buszköltségére sem kaptak előirányzatot 2019-re.

-Sokkal kevesebb pénz jut (játszótéri, egyéb, szakmai) eszközök vásárlására.

A bérfeszültség miatt már megindult az elvándorlás, és nem vonzó a terület a fiatal munkavállalóknak, írják az óvodák, amelyek megfogalmaznak javaslatokat is a kedvezőtlen folyamatok megállítására.

levelet közreadó Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője szerint a pénz az önkormányzati gazdasági társaságokhoz folyik el, a 2015-ös 3,35 milliárdról 2019-re 4,79 milliárd önkormányzati pénz megy. És Várnai szerint túlárazottak az egypályázós közbeszerzések és azok meghosszabbításai: a parkfenntartás, a közétkeztetés és a parkolási rendszer, utóbbi veszteséges, de évi 1 milliárdba kerül a kerületnek.

Feltettük kérdéseinket a kerületnek is: mit gondolnak az óvodai levélről, és hogy tudják-igyekeznek a gondokat orvosolni.

Az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy folyamatos az egyeztetés az óvodavezetőkkel, hogyan lehet kompenzálni az alacsony béreket béren kívüli juttatásokkal. „Erre oly módon kell megoldást találni, hogy közben ne csak az óvodai dolgozóinkat, hanem az egészségügyi alkalmazottakat, a köztisztviselőinket és a szociális dolgozókat is megtartsuk.” Az elvándorlás ugyanis nem most kezdődött, országos jelenségről van szó.

Az állami bérrendezés azonban minden szakterületen elmaradt, és a kormány még azt a cafeteria-rendszert is drasztikusan átszabta, ami az alacsony béreket részben kompenzálhatta volna. Azaz a kormány magára hagyta a munkavállalókat, a felelősséget és a következményeket pedig az önkormányzatokra tolta.

(HVG)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...