Hirdetés
Együttműködési megállapodást kötött a Zeneakadémia és Kecskemét PDF Nyomtatás
2017. február 27. hétfő, 09:30

kodalyEgyüttműködési megállapodást kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Kecskemét önkormányzata a szakmai összefogás és közös kulturális programok megvalósítása érdekében csütörtökön az egyetemhez tartozó kecskeméti Kodály Intézetben. Az idei Kodály-emlékévhez kapcsolódóan számos programot szervez közösen a város és az akadémia - írja a Magyar Hírlap.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora azt mondta: a zene mindent átölelve, nyelvi korlátok nélkül képes kapcsolatokat építeni, ami a mai világban különösen fontos. A Kecskeméten született zeneszerző, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára utalva hangsúlyozta, hogy a Zeneakadémia minden szakmai tudásával és rangjával a város kulturális életének felvirágoztatása mellé áll. Az idei emlékévben a Zeneakadémia több programját is bemutatja Kecskeméten a tavaszi fesztiválon, a nyári Kodály Művészeti Fesztiválon és Szemináriumon, valamint a zeneszerző születésének évfordulójára rendezett ünnepségen.

Vigh Andrea emlékeztetett arra, hogy a Kodály Intézet és a Kecskeméti Református Általános Iskola között ősszel létrejött megállapodásnak köszönhetően Kodály Zoltán világhírű ének-zene oktatási módszerére épülő, de már a 21. századi eszközöket is alkalmazó mintaiskola-program indulhatott el a zeneszerző szülővárosában.  

Az összefogás elmélyítésének további lehetőségei között említette a Kecskeméti Egyetem Tanítóképző Karával való szakmai együttműködést, amelynek keretében elindítanák a kulturálismenedzser-képzést Kecskeméten. 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az együttműködés kapcsán elmondta: a december 22-én született kormányhatározatnak köszönhetően a Modern városok program keretében hamarosan elindulhat a Kodály Intézet négyéves fejlesztési folyamata, melynek teljes költsége több mint négymilliárd forint. 

Az intézmény 18. századi egykori kolostorépületének tervezett felújítása, valamint infrastruktúra-fejlesztése nemcsak a jelenlegi helyzeten javít, hanem a jelentős kapacitásbővítéssel együtt olyan új lehetőséget teremt az intézet számára, amelynek pozitív hatása az oktatói és kutatói munkában egyaránt érezhető lesz. Jelentősen segíti ugyanakkor az intézet eddigi jó nemzetközi pozíciójának további erősítését, elősegíti a világhírű Kodály-módszer további nemzetközi térnyerését, inspirálja a művészi alkotómunkát, és szolgálja azt a célt, hogy a Kodály Intézet valóban a zenepedagógia nemzetközi fellegvára legyen. 

Nemes László Norbert, a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója kiemelte: intézetük 1975-ben nyitotta meg kapuit, és mára nemcsak a magyar, hanem az egyetemes zenei kultúra egyik legfontosabb központjává vált. Intézményük olyan zenetanárokat nevel, akik művészi hitelességgel tolmácsolják a zenét, hiszen maguk is művészek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...