Hirdetés
Rendesen lehúzta az ÁSZ a szemétszállítást PDF Nyomtatás
2017. január 23. hétfő, 10:00

szemetAz üzemméret csökkenésével romlik a hulladékgazdálkodás szabályszerűsége és a tulajdonos önkormányzatok többsége a társaságok feladatellátását nem tudja szabályszerűen kontrollálni, ami hozzájárult a társaságok tevékenységében rejlő működési kockázatok növekedéséhez - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzéséből.

Az Állami Számvevőszék elemzéseinek ugyan nincsen következménye, hogy az érintettek kötelesek intézkedései tervet készíteni, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a megállapításokat komolyan veszik - mondta el a Klubrádiónak Horváth Margit felügyeleti vezető.

Mint mondta egyszerre több szervezetnek is üzennek ezzel a tanulmánnyal, hogy jónéhány területen van mit javítani. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere a Klubrádiónak azt mondta, egy regionális hulladékgazdálkodási társaság 300-500 ezer ember közötti területi ellátási feladatot tud megvalósítani. Ha nagyon lecsökken az üzemméret és a hulladékgazdálkodó társaságok tevékenységének színvonala, az befolyásolhatja a lakosság életminőségét is.

A közlés szerint az ÁSZ 2014-től kezdődően folyamatosan ellenőrizte a társaságok gazdálkodását és tulajdonosi joggyakorlásának megfelelőségét, értékelte a jellemző szabálytalanságokat és az azokból eredő kockázatokat.

Ebből kiderül az is, hogy a társaságok döntő hányada nem rendelkezett a közszolgáltatási tevékenység mérésére alkalmas kritériumrendszerrel, ezzel nem biztosították a működés és közfeladat-ellátás mérhetőségét.

Ez annál is inkább probléma, mert a hulladékgazdálkodó társaságok tevékenységének színvonala alapvetően befolyásolja a szolgáltatást igénybe vevő lakosság életminőségét - teszik hozzá.

Azt is megállapítják: az egységes közszolgáltatási árszint biztosítása a lakosok esélyegyenlősége szempontjából meghatározó, mivel az indokolatlanul magas díjak a családok megélhetését veszélyeztethetik. A társaságok célszerű, eredményes és gazdaságos működése tehát az egyik legfontosabb társadalmi cél, amihez a maga eszközeivel az ÁSZ is hozzá kívánt járulni.
Ennek érdekében - folytatják - a Számvevőszék 2014 és 2016 között összesen 29 társaság ellenőrzését végezte el, amelyek közül 11-et ítélt sérülékenynek és 10 mérleg szerinti eredménye 2014-ben negatív volt.

Továbbá a társaságok meghatározó része a személyes adatok védelmére, valamint a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó előírásokat megsértette, melynek következtében nem biztosították az információs alapjogok védelmét sem - tartalmazza az elemzés.

Arról is beszámolnak, hogy az ellenőrzések számos esetben tártak fel olyan szabálytalanságot, amelyet a könyvvizsgálóknak feladatellátásuk során jelezniük kellett volna. Ezért az auditálási hiányosságok kiküszöbölése céljából az ÁSZ jelzéseket tett a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának - tartalmazza az elemzés.

(MTI/Klubrádió)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...