Hirdetés
A megyei jogú városok felsorakoztak Áder János mögé PDF Nyomtatás
2015. május 22. péntek, 06:00

ader janos03A Megyei Jogú Városok Szövetsége egyhangú döntéssel csatlakozott Áder János köztársasági elnök klímavédelmi kezdeményezéséhez. Kaposvár polgármestere arra kérte városa lakóit is, hogy csatlakozzanak a köztársasági elnök klímakampányához.

Ez egy olyan ügy, amely mindannyiunk számára fontos - hangsúlyozta Szita Károly polgármester. "Szélsőségessé váló időjárásunk azt mutatja, hogy ha most nem lépünk, néhány éve múlva egy visszafordíthatatlan folyamat részesei leszünk" - figyelmeztetett a politikus, és közölte: ő már regisztrált a www.elobolygonk.hu oldalon, ugyanerre kérte a kaposváriakat is.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként emlékeztetett: a kezdeményezéshez a szervezethez tartozó mind a 23 város csatlakozott a múlt héten Hódmezővásárhelyen tartott ülésen. A polgármesterek vállalták, hogy mindannyian felkérik városuk lakóit, regisztráljanak a honlapon. "A tét az, hogy a 2015 decemberében rendezendő, sorsfordító párizsi klímacsúcson születik-e olyan döntés, amellyel az emberiség meg tudja fékezni a klímaváltozást, vagy ennek hiányában felgyorsulnak és visszafordíthatatlanná válnak-e a hazánkban is tapasztalt folyamatok" - mondta Szita Károly.

Kaposvár minden beruházásakor törekszik arra, hogy csökkentse a szén-monoxid-kibocsátást – mondta. Példaként említette a napokban bejelentett autóbuszcsere-programot, amelynek keretében négymilliárd forint uniós támogatásból környezetkímélő buszokra cserélik le a helyi közösségi közlekedést biztosító valamennyi autóbuszt. Felidézte: célként fogalmazták meg a megújuló energiák hasznosítását. "Így válhatunk Európa zöld városává és egyben a legegészségesebb várossá is" - jelentette ki.

Áder János köztársasági elnök a www.elobolygonk.hu című honlapra felkerült interjúban elmondta: a honlap elindításával Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke kezdeményezéséhez csatlakozik, aki a következő hónapokban egymilliárd aláírást összegyűjtését tűzte ki célul világszerte. A kezdeményezés célja nyomást gyakorolni a tanácskozáson résztvevő politikai döntéshozókra, különösen a nagy szén-dioxid-kibocsátással rendelkező országok vezetőire.

Az államfő május 5-én jelentette be: Al Gore volt amerikai alelnök kezdeményezéséhez kapcsolódva kampány indul annak érdekében, hogy a párizsi klímacsúcs résztvevőit az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodás megkötésére ösztönözzék. A megyei jogú városok önkormányzatai a köztársasági elnök kérésének megfelelően vállalták, hogy saját információs rendszereiken keresztül a lehető legtöbb emberhez eljuttatják a kezdeményezés hírét, és lehetővé teszik számukra, hogy www.elobolygonk.hu címen indult honlapon regisztrálva felemeljék szavukat a cél érdekében.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a hódmezővásárhelyi tanácskozáson emlékeztetett arra, hogy Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímavédelmi akciót indított, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt. Áder János pedig első államfőként felajánlotta Magyarország és az ő személyes támogatását a kampányhoz.

A környezetvédelmi szakember szerint az ipari forradalom óta 0,9 Celsius fokkal emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, ahhoz, hogy a folyamatot kontroll alatt lehessen tartani, a növekmény nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot. Ehhez azonnal cselekedni kell, mivel a mai lépések hatásai csak húsz-huszonöt év múlva lesznek érzékelhetők. A világon a klímakatasztrófák okozta kár nagysága évente hatezer-milliárd dollárra tehető, ennek az összegnek a feléből megoldható lenne a gazdaság klímabarát átalakítása – mondta az igazgató. Szavai szerint Párizsban olyan klímavédelmi megállapodásra lenne szükség, amelynek mind a 193 ország részese, öt-tízévente lehetővé teszi az egyezmény felülvizsgálatát, és szükség esetén a lépések módosítását, valamint rögzíti a technológiai és finanszírozási együttműködések formáit is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #3 vízerő 2016-05-29 22:17
A fenti két "idézet" saját (magyar) találmányról szól...!A gond az, hogy a kutyát sem érdekli...!? (kovinograd)..
Idézet
 
 
0 #2 klímavédelem 2015-06-11 23:08
A másik elhanyagolt megujuló energia nálunk a szélenergia..!S ajnos ennél is a kialkult trendekre hagyatkozunk..! A világban elterjedt háromágú szélkerekekre gondolok..!Magy arországon ennek nincs jövője..!Nagy a hely igényük,hangosa k,veszélyztetik a madarakat és egyre otrombáb méreteket produkálnak,neh ezen kezelhetők és problémás a karbantartásuk és tájkép romboló hatásuk van..! Tudni kell,hogy az orszg lakosainak kb. a fele 5-10-emeletes háztömbökben él..!Ezek a 25-40 m.magas épületek tetején már csaknem állandó a légmozgás..!Eze ket a tetőket álltalában nem használják semmire..! Pedig nagyon hasznossá lehetne tenni ezeket a magas tetőket..!Be kellene telepíteni ezekre az épületekre a "városi,sűrűn lakott területen is használható szélerőműveket" ..Ezek a környezetbarát szerkezetek bármilyen méretben,minden féle épület tetőszerkezetér e felépíthetö,kül önösebb emelőszerkezet nélkül,elemes szerkezetének köszönhetöen..! Szinte észrevehetetlen .A nagyobb háztömbök lokális energia ellátásában komoly szerepet vállalhatna,és segítené a foszilis energia hordozók kiváltását..!Lé tezik a konkrét kivitelezési elképzelés..!Há t tegyünk valamit a klímavédelemért ..!!
Idézet
 
 
0 #1 klímavédelem 2015-06-11 22:16
Azza,hogy mindenki félti a föld klímáját,attól még nemváltozik semmi..! Nem az a lényeg,hogy mennyi ember írja alá a klímavédelmi egyezséget,hane m az a fontos,hogy ki tud tenni valamit,hogy dolgok visszafordíthat ók legyenek..?!Add ig ameddig a kormány elutasít minden erre vonatkozó kezdeményezést és közben fennhangon hirdeti,hogy támogatja a megujuló energiák térnyerését,add ig nem várható előrelépés..!Eg yszerűen vicc kategóriába tartozik a kormány álltal támogatott megujuló energiára vonatkozó célkitűzés 2020-ig..?!Ugya nis a hosszútávú elképzelések egyáltalán nem foglalkoznak a vízenergiával.. ! Ez nagy hiba..!De Nagymarost és álltalában a keresztgátas erőműveket végleg el kell felejteni,hisze n azoknak a hozadéka nem kompenzálja az okozott károkat..!Viszo nt tudni kell,hogy csak hazánk rendelkezik kb. 1500 km.energia termelésre alkalmas folyóval..!Ezek nek a kihasználtsága nem éri el az 1%-ot..!Ezért minden arra alkalmas folyón meg kell valósítani és el kell terjeszteni az "úszó,mobil víerőmű rendszereket". Ez a technika lehetővé teszi a rombolás mentes ,környezetbarát vízenergia termelést a világon egyedülálló módon..!Ehhez elsősorban szemlélet váltásra van szükség,ami azt jelentené,hogy az egyéni érdekeket fel kell,hogy váltsa a közérdek..Sajno s ez a legnehezebb feladat..?!Jó lenne ha Áder elnök úr ilyen megvalósítható elképzelésekkel kampányolna..!A gond azzal van,hogy még a téma szakértői sem jutnak el még egy egyszerű állásfoglalasig sem.!? Így nem jutunk előbbre..!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...