Hirdetés
Újabb jelentéseit hozza nyilvánosságra a számvevőszék PDF Nyomtatás
2015. május 13. szerda, 07:00

domokoslaszlo szitakarolyAz Állami Számvevőszék folytatni fogja az önkormányzati közműcégek ellenőrzését. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kérte, folytassák az ellenőrzéseket, mert ez az önkormányzatok számára is hasznos. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzéseken túl az öntesztrendszerrel is segíti az önkormányzatokat.

Kiemelten fontos az önkormányzati közműcégek ellenőrzése - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, miután kedden megbeszélést folytatott Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével. Közölte: az önkormányzati vállalatok közül először a közlekedési vállalatokat ellenőrizték, de a rezsicsökkentés kormányzati szándéka, az elszámoltathatóság és az átláthatóság iránti állampolgári igény indokolta a szélesebb kör: a távhőszolgáltatók és a hulladékgazdálkodási cégek ellenőrzését is. Idén már huszonegy ilyen ellenőrzés eredményét hozták nyilvánosságra, és szerdától újabb három távhőszolgáltató ellenőrzésének jelentése nyilvános.

Domokos László közölte: az eddigi ellenőrzések szerint szinte nincs olyan vállalat, ahol az önköltségszámítás teljesen megnyugtató módon történne. Fontos, hogy a tulajdonos, a megrendelői oldal hogyan védi a vagyonát, de az is, hogy az önkormányzati vállalat milyen módon van menedzselve, betartják-e a vagyongazdálkodás, az amortizációképzés és a számvitel szabályait, és megfelelően állapítják-e meg az önköltséget.

A települések eladósodásának elkerülése érdekében fontos lenne, hogy az önkormányzatok és az önkormányzati vállalatok egy pénzügyi mérlegben el tudjanak számolni a települések pénzügyi-vagyoni helyzetével, gyakori ugyanis az átfedés és keresztfinanszírozás. Ez azonban egyelőre a települési és vállalati körre vonatkozó eltérő előírások miatt nem lehetséges – mondta Domokos László. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzéseken túl az öntesztrendszerrel is segíti az önkormányzatokat: a teszt kitöltésével önmaguk tudják tesztelni, mennyire működnek szabályosan. Az elnök arra biztatta az önkormányzatokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arra kérte Domokos Lászlót, folytassák az ellenőrzéseket, mert az önkormányzatok számára is hasznos ez a kontroll. A huszonhárom megyei jogú város közszolgáltató cégei a környező településeknek is szolgáltatnak, ezért nekik és az államnak is fontos az önkormányzati vállalatok gazdálkodásának ellenőrzése – mondta. Mindenhol vannak tartalékok, mindenhol lehet a hatékonyságot növelni, ezért nagyon fontos, hogy egy külső szemlélő, a számvevőszék áttekintse, elő lehet-e állítani az adott szolgáltatást olcsóbban – folytatta Szita Károly, és megerősítette: az a szándék, hogy Európa egyik legolcsóbb rezsit fizető országában élhessünk.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...