Hirdetés
A képviselő-testületnek van joga eljárni a polgármestere ügyében PDF Nyomtatás
2015. március 06. péntek, 08:00

baranyi istvan01Bár költségvetési csalásban bűnösnek találták, Pusztaföldvár polgármestere nem hajlandó lemondani posztjáról. A Békés Megyei Kormányhivatalnak akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását, vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz – reagált a hivatal az MTI megkeresésére.

Írásos válaszában a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelte: a Pusztaföldvár polgármestere ügyében 2015. február 26-án született jogerős másodfokú ítéletet még nem foglalta írásba az eljáró bíróság, ezért annak pontos tartalmát nem ismerik, vele kapcsolatban állásfoglalást nem tudnak kiadni.

Mint írták, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében méltatlanság miatt a képviselő-testületnek van döntési joga, hogy határozatával megszüntesse annak az önkormányzati képviselőnek vagy polgármesternek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A kormányhivatal megjegyezte: amennyiben az ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.

Megjegyezték továbbá, hogy tudomásuk szerint a büntetőeljárás egy 2010. március 2-án kelt feljelentéssel indult, egy 2009-ben megvalósított beruházással kapcsolatban, azonban 2009. január 1-jétől 2010. augusztus 31-ig szünetelt a törvényességi ellenőrzési jogköre a jogelőd államigazgatási hivatalnak, ugyanis az Alkotmánybíróság két határozatában is megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeleteket. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az önkormányzatok egy része - törvényi kötelezettség hiányában - nem küldte meg az önkormányzati testületek üléseiről készült jegyzőkönyveket – tették hozzá.

A Nol.hu hétfőn azt írta: Baranyi István, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármestere nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt azáltal, hogy a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban találta bűnösnek, és jogerősen 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A portál szerint a község vezetője 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára.

Baranyi István polgármester a Nol.hu-nak azt mondta: ő már az elsőfokú ítélet után, 2013-ban felajánlotta lemondását az akkori kormánymegbízottnak és Simonka György választókerületi elnöknek, de azt mondták: maradjon; az ő esetére nem vonatkozik az a paragrafus, amely alapján megszűnt volna a tisztsége.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Farkas 2015-03-07 17:54
Hát nem borzasztó!Költs égvetési csalásért elítélik, és továbbra is "gazdálkodhat" a település pénzével. Ez a magyar jog!!!Bezzeg, ha egy közmunkás ellopna egy kapát, az állásába kerülne!Nevetsé ges!!!Jól teszi az értelmiség, ha elhagyja ezt a szemét országot!!! Maradjon itt a selejtje és egyék meg egymást elevenen.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...
 • Aha, nem lesz posta bezárás, csak nem nyitnak ki! 10 községnek lesz 1 ... Tovább...
 • Igen a választásokig. Szakmai berkekből származó vélemény szerint lega... Tovább...
 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...