Hirdetés
A képviselő-testületnek van joga eljárni a polgármestere ügyében PDF Nyomtatás
2015. március 06. péntek, 08:00

baranyi istvan01Bár költségvetési csalásban bűnösnek találták, Pusztaföldvár polgármestere nem hajlandó lemondani posztjáról. A Békés Megyei Kormányhivatalnak akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását, vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz – reagált a hivatal az MTI megkeresésére.

Írásos válaszában a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelte: a Pusztaföldvár polgármestere ügyében 2015. február 26-án született jogerős másodfokú ítéletet még nem foglalta írásba az eljáró bíróság, ezért annak pontos tartalmát nem ismerik, vele kapcsolatban állásfoglalást nem tudnak kiadni.

Mint írták, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében méltatlanság miatt a képviselő-testületnek van döntési joga, hogy határozatával megszüntesse annak az önkormányzati képviselőnek vagy polgármesternek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A kormányhivatal megjegyezte: amennyiben az ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.

Megjegyezték továbbá, hogy tudomásuk szerint a büntetőeljárás egy 2010. március 2-án kelt feljelentéssel indult, egy 2009-ben megvalósított beruházással kapcsolatban, azonban 2009. január 1-jétől 2010. augusztus 31-ig szünetelt a törvényességi ellenőrzési jogköre a jogelőd államigazgatási hivatalnak, ugyanis az Alkotmánybíróság két határozatában is megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeleteket. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az önkormányzatok egy része - törvényi kötelezettség hiányában - nem küldte meg az önkormányzati testületek üléseiről készült jegyzőkönyveket – tették hozzá.

A Nol.hu hétfőn azt írta: Baranyi István, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármestere nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt azáltal, hogy a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban találta bűnösnek, és jogerősen 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A portál szerint a község vezetője 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára.

Baranyi István polgármester a Nol.hu-nak azt mondta: ő már az elsőfokú ítélet után, 2013-ban felajánlotta lemondását az akkori kormánymegbízottnak és Simonka György választókerületi elnöknek, de azt mondták: maradjon; az ő esetére nem vonatkozik az a paragrafus, amely alapján megszűnt volna a tisztsége.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Farkas 2015-03-07 17:54
Hát nem borzasztó!Költs égvetési csalásért elítélik, és továbbra is "gazdálkodhat" a település pénzével. Ez a magyar jog!!!Bezzeg, ha egy közmunkás ellopna egy kapát, az állásába kerülne!Nevetsé ges!!!Jól teszi az értelmiség, ha elhagyja ezt a szemét országot!!! Maradjon itt a selejtje és egyék meg egymást elevenen.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...