Hirdetés
Magánokirat-hamisítás miatt pénzbírságra ítélték a polgármestert PDF Nyomtatás
2014. december 12. péntek, 08:00

biro kJogerősen száznyolcvanezer forint pénzbírságra ítélte a Szegedi Törvényszék a pitvarosi polgármestert magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A bíróság szerint a vádlott közmunkással javíttatta az autóját.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint 2011 novemberében Radó Tibor, aki már akkor is Pitvaros polgármestere volt, azzal kereste meg az ügy másodrendű vádlottját, akinek autószerelő a szakmája, de közfoglalkoztatottként dolgozott, hogy balesetben összetört autóját a munkaideje alatt javítsa meg. Tájékoztatta erről a harmadrendű vádlottat is, aki a közfoglalkoztatást irányította. Ezután a másodrendű vádlott legalább három napon az autót javította, miközben papíron közmunkát végzett. A harmadrendű vádlott tudta, hogy valótlanok az erről szóló jelenléti ívek és a belőlük készült elszámolás, amelyet a polgármester aláírva továbbküldött a munkaügyi kirendeltségre.

A polgármester mindvégig tagadta bűnösségét, a másik két vádlott azonban beismerő vallomást tett. A bíróság azt a körülményt, hogy az elsőrendű vádlott a bűncselekményt hivatali hatalmát felhasználva, a tőle függőségi viszonyban lévő vádlott-társai felhasználásával követte el, nyomatékos súlyosító körülménynek tartotta, ugyanezt a másik két vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte.

A Makói Járásbíróság az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a másodrendű vádlottat folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége, a harmadrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt jogerősen megrovásban részesítette.

Az ügy azért került a Szegedi Törvényszékre, mert az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A másodfokú tárgyaláson az ügyvéd azt mondta: a polgármester nem utasította munkavégzésre a férfit, hanem megkérte, hogy szabadidejében dolgozzon az autón, amit el is vállalt, fizetséget is kapott érte, tehát a munkavégzés nem az állam terhére történt. Az elsőfokú eljárásban nem derült ki, hogy a férfi mely napokon és hány órában végezte a javítást, a megadott időszakban pedig szabadnapjai is voltak. Emellett a védő szerint a másodrendű vádlott nyomásgyakorlás miatt írta alá a feljelentést, hiszen a helyi politikai viszonyok miatt voltak olyanok, akiknek az volt az érdekük, hogy a polgármestert valami miatt elmarasztalja a bíróság.

A Szegedi Törvényszék a pénzbüntetést 180 ezer forintra enyhítette.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...