Hirdetés
Ingyen kap új helyet a megyei önkormányzat PDF Nyomtatás
2014. november 04. kedd, 07:00

balassagyarmat varoshazaEgyhangúlag szavazta meg Balassagyarmat önkormányzata, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád megyei önkormányzat számára szükséges helyiségeket a vármegyeháza épületében. Arról, hogy a Nógrád megyei önkormányzat székhelyét Salgótarjánból Balassagyarmatra helyezik át, október 22-én döntött a megyei képviselők többsége.

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt történelminek nevezte a pillanatot. Lombos István MSZP-s képviselő pedig azt mondta: az október 22-ei döntés nem fogja úgy meghatározni Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád jövőjét, mint tette az előző 65 év, de mindenképpen rehabilitáció. A balassagyarmati ülésen a megyei közgyűlést Barna János fideszes és Bablena Ferenc KDNP-s alelnök, valamint Barta László főjegyző képviselte. Medvácz Lajos polgármester mindhármukat a Civitas Fortissima – Balassagyarmat története írásban és képekben című könyvvel és a város zászlajával ajándékozta meg a szavazás után.

A vármegyeháza városi tulajdonban lévő, hatezer négyzetméteres, emeletes, tetőtér-beépítésű klasszicista műemléképületében 1800 négyzetméternyi területet kap a megyei közgyűlés és hivatala. A 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadott városi határozat értelmében várhatóan a jövő év elején ülésezik először a megyei közgyűlés Balassagyarmaton. Akkorra készülnek el a közgyűlés és hivatala által igényelt helyiségek – tanácskozóterem, titkárság, huszonöt önálló iroda, szerverszoba, raktárak, irattár, informatikai és telefonhálózat, garázsok, parkolók – kialakításával, felújításával. Ennek költségeit Balassagyarmat önkormányzata fizeti, amely erre a célra 35 millió forintot biztosít idei költségvetésében.

Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle, és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet. Emiatt fogalmaznak úgy a képviselő-testületi határozatban, hogy a megyei közgyűlés mint a történelmi vármegye jogutódja székhelyének áthelyezése „elsősorban jelképes: Nyugat-Nógrádot és Balassagyarmatot a lelkekben felemelő következménye van”.

Nógrád megye önkormányzata az október 22-ei alakuló ülésén úgy döntött az önkormányzati székhely áthelyezéséről, hogy fideszes képviselők szavaztak fideszes képviselők ellen, jobbikos jobbikos ellen, MSZP-s MSZP-s ellen – aszerint, ki él Balassagyarmaton vagy Salgótarjánban és a körzetükben. Az alakuló ülésen így rögtön leszavazta a többség a fideszes megyei elnököt, Skuczi Nándort, aki ellenezte az áthelyezést.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...