Hirdetés
Elismerések a helyi önkormányzatok napja alkalmából PDF Nyomtatás
2014. október 01. szerda, 07:00

pogacsastibor01Ahhoz, hogy a magyarok az országot a hazájuknak érezzék, a településüket a sajátjuknak tekintsék, olyan helyi közösségekre van szükség, amelyhez hosszú távon kötődhetnek, és ezt kell szolgálniuk az önkormányzatoknak is - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából miniszteri díjat adott át Szalay Ferencnek, Szolnok polgármesterének a városért végzett kimagasló tevékenységéért, továbbá szakmai tevékenységéért elismerést adott át Orbán Istvánnak, a Sümegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének a Belügyminisztériumban.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége sikeres önkormányzati vezetői tevékenységéért Köllner Ferenc-emlékdíjat adományozott Hokstok Imrének, Győrsövényház polgármesterének és Kerekes Miklósnak, Ajak polgármesterének.

Az államtitkár beszédet mondott. Felidézte 1990-et, mely szerinte varázslatos év volt a magyar történelemben, sokan gondolták akkor, hogy Magyarországon végbemegy a rendszerváltozás, a jogi-társadalmi átalakulás, elindul a fejlődés, és az ország ismét csatlakozhat ahhoz a közösséghez, amelynek valójában mindig is a tagja volt. Azt remélték, hogy az emberek, a kisebb közösségek, a települések és az ország gazdasági helyzete javul, igazi jóléti társadalom jön létre, és „a gyorsan kivívott szabadságot gyors gazdasági növekedés követi” – fogalmazott.

Arra is emlékeztetett, hogy az 1990-ben megalakult parlament az első döntései között létrehozta az önkormányzati rendszert, abban a reményben, hogy az önkormányzatok képesek lesznek a feladataikat megfelelően ellátni, virágzó települések, helyi közösségek lesznek az országban. Huszonnégy év után az látszik, hogy a szabadság kivívása, a jogi átalakulás talán könnyebb volt, mint gondolták, de a gazdasági átalakulás nem – folytatta a szónok. – A kialakult önkormányzati rendszer új lehetőségeket teremtett, de kihívásokat is jelentett a településeknek.

1990-ben azt remélték, a helyi közösségek gyorsan gazdagodnak majd, de e helyett egyre nehezebb körülmények között kellett gazdálkodniuk az önkormányzatoknak – emlékezett az államtitkár. - Az Állami Számvevőszék évről évre jelezte a kormánynak, nem tartható az a helyzet, hogy az önkormányzatok feladatai és az állami támogatás nincsenek összhangban. Az önkormányzatoknak a vagyonuk értékesítésével, hitelekkel kellett előteremteniük azt a forrást, amelyet az államtól nem kaptak meg.

Az államtitkár úgy látja, 2010-re tarthatatlanná vált a települések helyzete, lehetetlenné vált a további fejlődésük, ezért vállalta át az adósságukat az állam, amely most azt várja az önkormányzatoktól, hogy felelős gazdálkodás mellett olyan fejlesztési stratégiát hajtsanak végre, amely lehetővé teszi, hogy a lakosaikat megtartsák, beinduljon a helyi gazdaság, és fellendülés legyen a településeken.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...