Hirdetés
Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak PDF Nyomtatás
2022. május 05. csütörtök, 07:00

valasztas kisebbsegTöbb helyen is időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választást tartanak vasárnap. A veszélyhelyzet idején nem egy képviselő-testület feloszlott, de az időközi választást a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani.

A Fejér megyei Etyeken 2020. július 29-én oszlott fel a képviselő-testület miután négy független képviselője (Danczinger Géza, Rujp Zsuzsa, Valastyán Pál, Visontai Erika Mária) feloszlást kezdeményezett, mert szerintük Zólyomi Tamás nem volt együttműködő a testületi többséggel. A név szerinti szavazáson rajtuk kívül a polgármester és a másik két képviselő (Bálint Attila, Debreceni Csaba Attila) is elfogadta az előterjesztést. Az időközi választást eredetileg 2020. november 8-án tartották volna, de akkor kényszerűen elhalasztották.

Most a polgármesteri posztért egyetlen jelölt, az eddigi polgármester, Zólyomi Tamás (Fidesz-KDNP) indul. A hat képviselői helyért tizennégyen szállnak harcba: Bálint Attila, Debreceni Csaba Attila, Kattra Judit, Morvayné Sárközi Tünde, Palotai Zoltán, Zsoldos Renáta (mindannyian Fidesz-KDNP-jelöltek), Skripeg Béla, Skripeg Mária (mindkettő MSZP-jelölt), Bencsics Beáta, Bodnár Attila, Gyurkócza Csaba, Máté Barbara, Potyókné Bodnár Erika, Szűcs Zoltán (mindannyian függetlenek) – tájékoztatta az MTI-t Mecsériné Szilágyi Erzsébet jegyző. A választási névjegyzékben szereplő 3600 választópolgár négy szavazókörben voksolhat.

Időközi polgármester- és önkormányzatiképviselő-választást tartanak vasárnap Csanádpalotán is - tájékoztatta Kriván Norbert jegyző az MTI-t. A Csongrád-Csanád megyei kisvárosban azért kell időközi választást tartani, mert a képviselő-testület 2020 júliusában a feloszlásról döntött. Az időközi választást 2020. november 8-ra tűzték ki, de a voksolást a koronavírus-járvány miatt ott sem lehetett megrendezni.

A polgármesteri posztért két független jelölt indul: a települést 2019 őszétől irányító Debreczeni István, valamint Perneki László, aki 2006 óta önkormányzati képviselő. A képviselő-testület hat helyéért tizennyolcan indulnak, valamennyien függetlenként.

A kisváros több mint 2300 választópolgára három szavazókörben adhatja le voksát vasárnap.

Ugyancsak polgármestert és képviselőket választanak vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben, miután a képviselőtestület 2020. augusztus 13-án feloszlott – tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője, Pásztor Katalin az MTI-t. Elmondta, hogy a polgármesteri posztért Radics Attila indul, a Fidesz-KDNP pártszövetség színeiben.

Négy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba: Hegedüsné Németh Ildikót, Márk Andrást, Németh Orsolyát és Németh Rozáliát. Valamennyien a Fidesz-KDNP jelöltjei.

Vasárnap reggel hat és este hét óra között egy szavazókörben 775 ember adhatja le a voksát.

A választás időpontját eredetileg 2020. november 8-ra tűzték ki, de a koronavírus-járvány miatt november 4-én hatályba lépett a veszélyhelyzet.

Polgármestert és képviselő-testületet választanak vasárnap a Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton is, mert a falu vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva 2020. augusztus elején lemondott.

Az történt, hogy a faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás. A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük környezetkárosító beruházást.

A feltett kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal az indokkal tagadta meg, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű, eldöntése településrendezési szakértelmet igényel a válaszadóktól.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2020. augusztus végén visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a tervezett bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

Együd Balázs, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy most a polgármesteri székért hét független jelölt méreti meg magát: Bartal Achilles, Csonka József, Czánt Albert Elemér, Fürnstáhl Ignác, Hunyadi Balázs, Kaszala Tihamér és Korcsák Gábor. A korábban lemondott polgármester nem indul.

A hat képviselő-testületi helyre 11 független jelölt közül választhat a szavazásra jogosult 1640 lakos.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...