Hirdetés
A hajléktalan nők és a szociális munkások helyzete PDF Nyomtatás
2020. március 10. kedd, 07:00

hajlektalan no01A hajléktalan nők és a velük foglalkozó szociális munkások helyzetére szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét piaci, civil és önkormányzati szereplők egy közös kezdeményezéssel; az együttműködés keretében filmvetítéseket, adománygyűjtést szerveztek, és novellapályázatot hirdettek.

A kezdeményezésben részt vevő Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a Mozinet és a Budapest Bike Maffia pénteki budapesti sajtótájékoztatóján részt vett Karácsony Gergely főpolgármester. Arról beszélt, hogy a főváros új vezetése megpróbál új típusú közpolitikát megvalósítani a hajléktalanellátásban és a lakhatási politikában a hajléktalanná válás megakadályozása érdekében. Az új városvezetés ennek megfelelően új hajléktalanellátási stratégiát alakít ki – közölte. Idén elindul az a fővárosi rezsitámogatási rendszer, amelynek keretében a leginkább kiszolgáltatott 20 ezer budapesti háztartás kap majd támogatást.

Azáltal, hogy a politika „furkósbottal” áll a hajléktalanság kérdéséhez kellő empátia helyett, el akarja venni a városlakók, a többségi társadalom érzékenységét az ügy komplex szemléletében – mondta a főpolgármester. A probléma megoldásához az első lépés talán az, hogy a többségi társadalom érzékenységét felkeltsék az ügyben, ezáltal partnerséget alakítsanak ki velük. Kérdésre válaszolva a hajléktalanná válás megelőzésének eszközei között említette a lakhatási támogatási rendszert és az adósságkezelő programot.

Zakar Gergely, a BMSZKI igazgatója közölte, a kezdeményezéssel a hajléktalanság problémáinak kérdéseit kívánják közelebb vinni az emberekhez.

Böszörményi Gábor, a Mozinet ügyvezetője elmondta, a kezdeményes során két adománygyűjtő vetítésen bemutatják az emberi méltóságról, a szociális munkások elhivatottságáról szóló megható, megrázó, ugyanakkor szórakoztató A láthatatlanok című francia filmet, amely igaz történet alapján készült.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója a szociális munka fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, céljuk, hogy ezt a munkát vonzóvá, „menővé” tegyék, és az önkénteseket integrálják a szociális ellátásba.

A kezdeményezés keretében szervezett filmvetítések bevételeivel elsősorban a BMSZKI női művészetterápiás programját támogatják, a csütörtöktől vasárnapig tartó adománygyűjtés célja olyan tisztálkodási és kozmetikai termékek gyűjtése volt, amelyeket a hajléktalan nők a hétköznapokban használhatnak fel. A közreadott sajtóanyagban azt írták: ha hajléktalan emberekre gondolunk, általában középkorú szakállas férfiak jutnak eszünkbe, pedig körülbelül minden negyedik hajléktalan nő. Ez talán azért is kevésbé szembetűnő, mert kevesebben éjszakáznak a nők közül közterületen és többen hajléktalanszállón.

A dokumentumban arra is rámutattak, hogy a szociális ellátás területén az átlagkereset 2019 utolsó negyedévében bruttó 248.571 forint volt (közfoglalkoztatottak nélkül), csaknem 100 ezer forinttal alacsonyabb az akkori bruttó átlagkeresetnél.

A dokumentumban arra is rámutattak, hogy a szociális ellátás területén az átlagkereset 2019 utolsó negyedévében bruttó 248.571 forint volt (közfoglalkoztatottak nélkül), csaknem 100 ezer forinttal alacsonyabb az akkori bruttó átlagkeresetnél.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...