Hirdetés
Az utolsó kormányablak – új igazgatási központot adott át a miniszterelnök PDF Nyomtatás
2017. március 06. hétfő, 08:00

szigetszm igazgatasikozpA kormány olyan államot akar létrehozni, ami az emberek bizalmát élvezi, és segíti az emberek és a vállalkozások boldogulását - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ átadóünnepségén. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a felújított vagy újonnan épített hivatalok aligha érnek valamit, ha nincsenek kiválóan felkészült és elkötelezett alkalmazottaik.

A következő évek a digitális ügyintézésre való áttérésről fognak szólni – jósolta Orbán Viktor, majd azt is megemlítette, hogy a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központban kapott helyet az ország utolsóként átadott kormányablaka. Emlékeztetett: a mára több mint 1500-féle eljárás elintézésére lehetőséget adó egységes kormányablakok kialakítását Navracsics Tibor kezdte el miniszterként, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter zárta le a folyamatot. A munka célja pedig, hogy az átalakított közigazgatás méltó legyen az ezeréves keresztény államhoz, de megfeleljen a 21. századi modern társadalom elvárásainak is.

2010 előtt az államnak alig akadt olyan szervezete, úgymond, amely jól működött volna. Azok afféle „magánügynökségként”, kiszervezve tevékenykedtek, az állampolgárok alig tudták elintézni ügyeiket, a törvények pedig nem az áldozatokat, hanem a bűnözőket védték. És mint fogalmazott, csak idő kérdése, hogy a „belülről szúrágta és korhadásnak indult” szervezet már kifelé sem tud erőt mutatni. Mára azonban 7100-zal bővült a rendőrség létszáma, és az ország minden településén állandó rendőri jelenlét van. „Helyre állítottuk a közrendet Magyarországon” – fogalmazott a kormányfő.

Szólt a közigazgatásban, a rendvédelemben és az igazságszolgáltatásban bevezetett életpályamodellről is. Hangsúlyozta: a közrend kárára megy, ha az államnak dolgozó elkötelezett, felkészült tisztviselők máshol keresnek munkát. Lassan elmondható, hogy a köz szolgálatát vállalni nemcsak szép hivatás, de kifizetődő is - fogalmazott. Az elmúlt évek látványos eseményének nevezte a Budapest környéki települések jelentőségének és méretének folyamatos növekedését. Rámutatott: az 1990-es évek óta kétszeresére növekedett Szigetszentmiklós önerőből nem lett volna képes új igazgatási központjának létrehozására, ezért kormányzati segítséggel sikerült egy romos épületet 4,4 milliárd forintból felújítani a célra.

A kormány 2010-ben azt a célt tűzte maga elé, hogy a területi közigazgatás legyen egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb – vette át a szót a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János. Hat évvel ezelőtt 29 kormányablakban 29 féle ügyet lehetett elintézni, ma a 270. kormányablakot adják át. Sok szervezet integrálódott az elmúlt hat évben a kormányhivatali és a járási hivatali struktúrába, létrejött 197 járás, és 25 ezer munkatárs intézi az emberek ügyeit. Tavaly az emberek 24 millió üggyel fordultak a kormányhivatalokhoz, a most megnyíló kormányablakban pedig várhatóan félezer ember fordul majd meg. Csökkent a várakozási idő, jelentősen nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket kevesebb, mint nyolc nap alatt képes a magyar közigazgatás elintézni - mondta Lázár János.

Az elmúlt években elindult egy olyan folyamat, amely azt akarja elérni, hogy az igazságszolgáltatás méltó körülmények között dolgozhasson – kezdte beszédét Polt Péter legfőbb ügyész. A szigetszentmiklósi központtal új igazságszolgáltatási centrum jön létre, egy olyan helyen, ahol korábban bíróság, ügyészség nem is működött. Ezzel nagyon régi adósságot törlesztenek – mondta Polt Péter, és hozzátette: demonstratív jelentősége van annak, hogy az igazságszolgáltatás a közigazgatással, a rendészeti szervekkel egy épületbe került.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a per ugyanolyan közügy, mint az adó-, az oktatás- és az egészségügy. A bíróság akkor tölti be a rendeltetését, ha a vitákat rendezni képes, ha nem problémákat generál, hanem megoldja őket. A bírósági szervezet teljesítménye az elmúlt években javult, a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma jelentősen csökkent, az ügyek csaknem 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedik. Handó Tünde úgy fogalmazott: „a kiegyezést követő aranykorhoz mérhető” a bírósági szervezet fejlődése.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány is mintaértékűnek tartja, hogy a rendőrség a bírósággal, az ügyészséggel és a kormányablakkal egy épületbe került. Ez kényelmesebb, kulturáltabb ügyintézést tesz lehetővé a szigetszentmiklósi kapitányság illetékességi területén élő mintegy 114 ezer embernek – mondta Papp Károly, aki két szolgálati gépkocsit és tíz kézi rádiót adott át a kapitányságnak.

A több mint nyolcezer négyzetméteres új szigetszentmiklósi létesítményben 270-en dolgoznak.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...