Hirdetés


Az Önkormányzati Klubról - Rólunk


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. ápr. 13., kedd, Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Pályázat nemzetiségi beruházásokra PDF Nyomtatás
2020. július 10. péntek, 07:00

soltesz miklosNégyszázmillió forintos pályázattal segíti a nemzetiségek egy- és kétmillió forint közötti beruházásait a kormányzat - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós Pécsen, sajtótájékoztatón.

A járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási program a pályázat révén a nemzetiségek céljait szolgáló kisebb, 1-2 millió forintos beruházások megvalósulását segíti, munkahelyek megóvását, újak létrehozását is támogatva. A pályázatban Baranya kiválóan teljesített, mondta az államtitkár a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban tartott sajtótájékoztatón, hiszen 75 millió forintos támogatás érkezik a megyébe, így a német nemzetiség negyvenhét, a horvát tizenegy, a szerb három beruházást hajthat végre.

Bejelentette azt is, hogy a múlt évi 70 millió forintos kormányzati támogatáson felül további 280 millió forinttal segíti az állam az intézmény bővítését. A támogatásnak köszönhetően az óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magában foglaló iskolaközpontban a középfokú oktatás bővítését szolgáló beruházás valósulhat meg 2021 szeptemberéig. Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke szerint a kabinet támogatásainak is köszönhető, hogy a pécsi iskolaközpontot jelenleg már mintegy félezer óvodás, általános és középiskolás diák látogatja. A 350 millió forintos kormányzati támogatást élvező iskolaközpont-fejlesztés eredményeként a korábban ismertetett tervek szerint mintegy háromszáz négyzetméterrel növelik a komplexum alapterületét, négy tantermet és azokhoz tartozó kiszolgáló helyiségeket hoznak létre.

Az államtitkár beszámolt hallgatóságának arról, hogy tíz éve a kormányzat nemzetiségi politikáján belül olyan támogatási rendszert alakítottak ki, amelynek keretében iskolák, kulturális intézmények épülhettek és bővülhettek, programok, rendezvények, táborok valósulhattak meg. 2010-től csak a horvát nemzetiség 8,3 milliárd forintos támogatásban részesült céljai eléréséhez. De a horvát mellett a német nemzetiségi oktatás is folyamatosan fejlődik Pécsen, hiszen a Koch Valéria Iskolaközpont is 300 millió forintos, óvoda építését szolgáló kormányzati támogatásban részesül.

Ossza meg a bejegyzést