Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 25., szombat, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Hogyan lesz pénz egy nyertes pályázatból? PDF Nyomtatás
2012. augusztus 05. vasárnap, 09:15

Gyorstalpalónk, fogalomtárunk a pályázati rendszerhez, végre a talán mindenkit elsőre is leginkább érdeklő részhez érkezett: hogyan lesz pénz a nyertes pályázatból? Összeállításunk mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi Terv adta lehetőségek kihasználásába.

 

Nyerési /elutasító értesítő
A várva várt nyerési értesítő a legjobb hír, igaz, lehet, hogy akár több hónapot kell várni rá. Ebben már azt tudatja velünk a Hatóság, hogy mekkora összeget különít el vállalkozásunk pályázati úton történő fejlesztésére, magyarul, mennyi pénzt nyertünk. Az értesítőt lobogtatva elkezdődhet az igazi munka, elindulhat az álom valóra váltása, végre indul a teljes gőzerővel fejlesztés/megvalósítás. Egy görög mondás szerint: „ha beállunk a körbe, táncolni kell!" - itt éppen erről van szó, ekkor indul az igazi munka.

Támogatási Szerződés:

Ez a pályázati támogatás lehívásának hivatalos elindítása, mely részletesen, pontról pontra értelmezi a teendőket, az előrehaladás ütemét, a vállalásokat, a megvalósítás és a befejezés lépéseinek tisztázásával. Ez szerződés a pályázó és a Hatóság közötti írásos dokumentum, mely a pályázat megvalósításának pontos „adatait" tartalmazza. ( pl.: pályázó adatai,pályázat adatai, mellékletek,pályázat nyomon követésének lépései,támogatás kifizetéseinek szabályai...stb) Ezt a szerződést, a nyertes pályázó általi aláírása teszi hivatalossá. Ebben foglaltatik, hogy a pályázati úton elnyert támogatás valós felhasználása, hogyan is fog történni, illetve, itt vállal felelősséget a pályázó a pályázatban leírtak megvalósítására.

Előleg:

Mint tudjuk az EU-s pályázatok utófinanszírozású konstrukciók, így rendkívül fontos az a lehetőség, amely sok kiírásban, a pályázókat oly módon segíti, hogy a felmerült elszámolható költségek egy részét, előleg formájában megigényelhetik. A nyertes pályázó kifizetési kérelmet nyújthat be, amely a projekt elindítását segíti, amennyiben erre a pályázat lehetőséget ad, illetve a szerződésben is bele lett foglalva. Ez az összeg, illetve lehetőség pályázatonként változik. Van, ahol nincs rá egyáltalán lehetőség, de sok pályázatban már általában a támogatás 25% - 50%-a előlegként lehívható.

Mikor kezdhető el az igazi munka?

A projekteket vagy a pályázat postára adás után, saját felelősségre azonnal vagy a nyerési értesítő kézhez kapása után kezdheti meg a pályázó. Vannak olyan pályázati kiírások, amelyek lehetővé teszik, hogy az elkészült pályázat beadása, illetve postára adása után, már másnap a pályázó saját felelősségre megkezdje a fejlesztési elképzelését megvalósítani, beszerezheti a kívánt eszközt, gépet, hisz a nyertes pályázó a támogatás összegét utólag elnyerheti, azaz visszakapja.

Maga a monitoring (nyomon követés) folyamata, az a pályázó pályázatban leírt projekt (azaz fejlesztésre váró ötlet, megpályázott elképzelés, maga a pályázat ), megvalósításának a menetét kíséri végig lépésről-lépésre. A Hatóság e módon vizsgálja, hogy a pályázó tényleg azt valósítja meg, amit a pályázatában leírt, pont úgy, és a leírtak alapján halad. A kitűzött projektcélok elérése tényleg biztosítottak-e, és a vállalások is rendben mennek. Az ellenőrzést többféleképp teszik, van helyszíni ellenőrzés és írásosban beadott kontroll, a cél minden esetben ugyanaz.

A pályázónak jelentési kötelezettsége is van, havonta, a megszabott határidőre kell az anyagokat a Hatósághoz eljuttatni. Ezekkel a pályázat tartalmi és időbeni előrehaladását, megvalósítását kell alátámasztani csakúgy, mint végül a zárójelentéssel,a fenntartási jelentésekkel. Ezek mellékleteként nyújtja be a számlákat a pályázó egy fizetési kérelem kíséretében, majd kapja meg az elkülönített számláról a saját számlájára a pénzt.

Az igazi varázslat tényleg abban van, amikor az ember hátradől, és végre megnyugodhat, mert megcsináltam és tényleg látszik, hogy megérte! Nem egy sétagalopp, az igaz, de utólag már nem mindegy, megvan, amit akartunk, a támogatást pedig kifizették! Tehát a vállalkozás is jól járt, és az EU-s pénz pedig jó helyre került, pláne így, hogy itthon, Magyarországon maradt.

Forrás: Piac&Profit; Papadopulu Aphrodite szakértő, Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Közigazgatási ABC

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Közbeszerzési tanácsadónk

tatrai
Közbeszerzési tanácsadónk válaszol kérdéseire az onkormanyzatiklub@etk-rt.hu címen

Tudástár hozzászólásai

 • Két éve megjelent a 2013. L. törvény és a 77/2013 (XII.19) NFM rend. a... Tovább...
 • Ahogyan egy ismerősöm mondta nemrégen: "hülyeség az egész" Tovább...
 • Ejnye-ejnye: Ti tényleg nem tudjátok? Hát közel kell ülni a tűzhöz. Tovább...
 • Hát nem tudjátok?! Tovább...
 • Gratulálok ,lényegre törő értelmes összefoglaló.Va jon rajtunk kívül o... Tovább...
 • A cikkel kapcsolatban mindenki figyelmébe ajánlok egy online közbeszer... Tovább...
 • A közigazgatási eljárás legfontosabb eleme a tényállás tisztázása. Enn... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Gyámügyi területen a gyámhivatalokró l szólt. Mi vár... Tovább...
 • Csak egy szempont. Négyen vagyunk jogászok az irodán. Az átcsoportosít... Tovább...
 • Nagyon magas színvonalú szakmai összefoglaló, ajánlom a döntéshozók fi... Tovább...
 • Remélem, hogy nem a helyi adók kivetésére fogják öszötnözni az önkormá... Tovább...
 • Kedvs Krisztina! Jó volna többet tudni a gépjárműadó sorsáról. üdv: bg... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Ismételten jelentkezem, ez az anyag is igen figyelem... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Ma reggel már írtam egy észrevételt egy másik cikkéh... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Kiváló és igen hasznos anyagot küldött a szerkesztős... Tovább...