Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 26., vasárnap, Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.

Kötelező egyedi árammérés: óriási lehetőség – ha okosan csináljuk PDF Nyomtatás
2021. január 24. vasárnap, 00:00

adatvezereltSok vállalat csupán arra törekszik, hogy kipipálja a jövő januártól kötelező egyedi áram mérést – pedig a változás óriási lehetőségeket is tartogat. Most pont időben van, hogy átgondolja, hogyan profitálhat a legtöbbet abból, amit már amúgy sem lehet halogatni.

Sokan megkönnyebbültek, amikor nyáron a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbítja az almérők felszerelésére vonatkozó felkészülési időt az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált, technológiai sorba állított berendezések esetében. Ez azt jelenti, hogy MEKH által meghatározott, jellemzően 100 kW feletti teljesítménnyel rendelkező berendezések esetében csak 2022. január 1-től lesz kötelező almérő felszerelése – ez azonban nem jelenti azt, hogy őszig érdemes jegelnünk a témát, sőt! A törvényi kötelem vonatkozik az önkormányzati tulajdonú vállalkozásokra, ingatlanokra is.

A méréssel kapcsolatos költségek túlnyomó többsége a felszerelés során keletkezik, így akár az év elején, akár az év végén cselekszünk, a beruházás összege hasonló lesz (feltéve, hogy a felfutó kereslet hatására nem emelkednek az árak később, amikor a halogatók is feleszmélnek) – magyarázza Kovács Vilmos Levente, a Simplexion üzletfejlesztési igazgatója.

Ha viszont már az év elején elkezdjük az egyedi mérést, akár – a következő hullámban esedékes szabályozásnak is elébe menve – 50 kW teljesítményig felszerelve az almérőket, januárban már azt figyelhetjük, hogy javították nyereségünket azok a változtatások, amelyeket a mért adatokat okosan felhasználva eszközöltünk.

Sok vállalat nem is gondolná, hány olyan döntési helyzetben tud számszerű választ adni egy adatvezérelt rendszer, melyben eddig megérzés vagy megszokás alapján döntöttek. – teszi hozzá. Vegyünk egy egyszerű példát! Ha van egy megoldásunk, ami nem csak rögzíti, de figyeli is az egyes berendezések fogyasztását, kiszűrhetjük, amikor valamelyiküknél ez más tényezők változása nélkül megnő. Automatikus értesítést küldhetünk a karbantartóknak, így még egy esetleges komolyabb meghibásodás azelőtt elháríthatjuk a problémát.

Természetesen a legtöbb ügyfelünk ennél jóval komplexebb módon profitál az amúgy is kötelezően mérendő, tehát többletköltség nélküli, „ingyenes” adatokból. Precízebb megtérülést számolnak és ez alapján költséghatékonyabban dolgoznak, akár a folyamatokat is átalakítva a kapott anyagok fényében. Mindent összevetve, hiszek benne, hogy a vállalatok többségének akkor is érdemes lenne egyedi mérésbe, illetve ezen alapuló adatvezérelt megoldásba fektetnie, ha az előbbi nem lenne kötelező.

A Simplexion kifejezetten adatvezérelt ipari megoldásokra specializálódott több mint 15 éve, így egyedülálló tapasztalata van abban, hogy mit és hogyan érdemes a legjobban mérni, és mi mindenre lehet használni az adatokat. Nem csak tervezik, de ki is építik és karban is tartják a rendszereket: az ügyfeleknek így mindig van kihez fordulniuk esetleges kérdéseikkel.

Ha Ön és csapata is inkább lehetőségként, és nem szükséges rosszként tekint az egyedi áram mérésre, a Simplexion várja megkeresését az alábbi elérhetőségeken:

Kovács Vilmos Levente, Business Development,
+36(20)9511-149
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Közigazgatási ABC

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Közbeszerzési tanácsadónk

tatrai
Közbeszerzési tanácsadónk válaszol kérdéseire az onkormanyzatiklub@etk-rt.hu címen

Tudástár hozzászólásai

 • Két éve megjelent a 2013. L. törvény és a 77/2013 (XII.19) NFM rend. a... Tovább...
 • Ahogyan egy ismerősöm mondta nemrégen: "hülyeség az egész" Tovább...
 • Ejnye-ejnye: Ti tényleg nem tudjátok? Hát közel kell ülni a tűzhöz. Tovább...
 • Hát nem tudjátok?! Tovább...
 • Gratulálok ,lényegre törő értelmes összefoglaló.Va jon rajtunk kívül o... Tovább...
 • A cikkel kapcsolatban mindenki figyelmébe ajánlok egy online közbeszer... Tovább...
 • A közigazgatási eljárás legfontosabb eleme a tényállás tisztázása. Enn... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Gyámügyi területen a gyámhivatalokró l szólt. Mi vár... Tovább...
 • Csak egy szempont. Négyen vagyunk jogászok az irodán. Az átcsoportosít... Tovább...
 • Nagyon magas színvonalú szakmai összefoglaló, ajánlom a döntéshozók fi... Tovább...
 • Remélem, hogy nem a helyi adók kivetésére fogják öszötnözni az önkormá... Tovább...
 • Kedvs Krisztina! Jó volna többet tudni a gépjárműadó sorsáról. üdv: bg... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Ismételten jelentkezem, ez az anyag is igen figyelem... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Ma reggel már írtam egy észrevételt egy másik cikkéh... Tovább...
 • Kedves Krisztina! Kiváló és igen hasznos anyagot küldött a szerkesztős... Tovább...