Hirdetés
A versenyképesség javításáért kell csökkenteni a bürokráciát PDF Nyomtatás
2016. február 09. kedd, 08:00

lazarjanos04A magyarországi ügyintézés lassú, körülményes, nehézkes, az átalakítás legfontosabb célja tehát az eljárások gyorsítása, egyszerűsítése és olcsóbbá tétele – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nemcsak a bürokraták számát kel csökkenteni, szükség van a jogszabályok egyszerűsítésére, az ügyintézési költségek csökkentésére is.

Magyarországon 4 millió 300 ezer ember fizet a munkája után adót, közülük egymillió a közszférában dolgozik, vagyis a versenyszféra 3,3 millió dolgozója „fizeti ki” minden hónapban az egymillió állami alkalmazott bérét – mondta az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő reggel Lázár János.. Míg Magyarországon az állami foglalkoztatottak aránya 20 százalék, addig Ausztriában és Németországban 10, Szlovákiában pedig 13 százalék.

Az állami alkalmazottak magas száma összefügg azzal, hogy az elmúlt években a kiváló gazdasági programok ellenére sem tudtuk a versenyképességünket érdemben javítani – jegyezte meg Lázár János. Mint mondta, az elmúlt 30 évben az állami bürokráciacsökkentés elől a tisztviselők mindig háttérintézményekbe menekülnek, a kormány ezen szeretne változtatni. Az a cél, hogy az állam irányítása egyszerű és átlátható legyen: minisztérium, kormányhivatal és járási hivatal. A kiszervezett állami hivatalok pedig „visszaballagnak” a minisztériumokba – közölte. Intézményről intézményre lelkiismeretesen, az összes adatot elemezve felül kell vizsgálni a feladatokat és a feladatokhoz rendelt létszámot. A miniszterekkel együtt egy munkacsoport dolgozik ezen a feladaton.

Lázár János hangsúlyozta: a bürokráciacsökkentéssel megtakarított pénzt a rendszerben hagyják, és a maradók bérét 50 százalékkal emelik. A miniszter szerint amikor alacsony a munkanélküliség, érdemes megfontolni a lehetőségét annak, hogy az emberek lépjenek ki az állami szolgálatból, és találjanak a piacon munkát. Ehhez támogatást is fognak adni, lesz önkéntes kilépési program, karrierhíd, valamint az egykori állami alkalmazottakat foglalkoztató munkaadók kedvezményben részesülnek.

A bürokrácia versenyképességi hátrányt jelent az országban – ismételte meg nyomatékosan a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is Lázár János. Meg kell próbálni lerövidíteni az ügyintézési határidőket, és olyan ügyintézőkre, tisztviselőkre van szükség, akik el merik dönteni az ügyeket kellő időben, nem húzzák azokat, „és nem vacakolnak feleslegesen, hanem meghozzák a döntést, és viselik a felelősséget” – mondta. Szerinte elsősorban az építésügy területén kell egyszerűsíteni, de új adóeljárási törvényre is szükség van, és meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy könnyebben lehessen hozzáférni az európai uniós forrásokhoz.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #7 Anno2 2016-02-15 22:12
Idézet - Esti Kornél:
Én meg azt kérdezném, hogyan akarunk hatékony közigazgatást, amikor állandóan változnak a jogszabályok. Olyan emberek kerülnek pozícióba, akiknek gőzük sincs a közszolgálatiságról, szakmaiságról. Emellett minden évben felröppen valamilyen reformmal kapcsolatos hír, nem kicsit csökkentve a közszolgák biztonságérzetét. Annak is nyilván elenyésző a hatása, hogy 2008 óta csak csökkentek a juttatások. Eljutottunk oda, hogy a középfokú végzettségűek illetménye a besorolás szerint alacsonyabb mint a minimálbér...

24 év közszolgálati idő után sem éri el a garantált bérminimumot a besorolás szerinti illetmény.
Idézet
 
 
+6 #6 Esti Kornél 2016-02-15 09:27
Én meg azt kérdezném, hogyan akarunk hatékony közigazgatást, amikor állandóan változnak a jogszabályok. Olyan emberek kerülnek pozícióba, akiknek gőzük sincs a közszolgálatisá gról, szakmaiságról. Emellett minden évben felröppen valamilyen reformmal kapcsolatos hír, nem kicsit csökkentve a közszolgák biztonságérzeté t. Annak is nyilván elenyésző a hatása, hogy 2008 óta csak csökkentek a juttatások. Eljutottunk oda, hogy a középfokú végzettségűek illetménye a besorolás szerint alacsonyabb mint a minimálbér...
Idézet
 
 
+4 #5 Kobak 2016-02-12 13:18
Kezdhetnéd az elbocsátást pl. mindjárt a helyetteseddel, akinek még nem volt normális állása, világ életében valamilyen (közvetett vagy közvetlen) állami csecsen lógott!
Idézet
 
 
+1 #4 igazságügy 2016-02-11 15:52
Bíróságokra is vonatkozik majd a leépítés????
Idézet
 
 
+1 #3 igazságügy 2016-02-11 15:50
Az igazságügyre (bíróságokra)is vonatkozik a leépítés???
Idézet
 
 
+9 #2 Köztisztviselő 2016-02-09 12:51
"Minisztérium, kormányhivatal és járási hivatal." Szerintük ennyi. Az önkormányzatok nem is léteznek??? (A béremelésnél és a jutalomosztásná l NEM!!) Hol itt az ügyfélközpontús ág?
Idézet
 
 
+10 #1 Gyenes Zoltán 2016-02-09 09:02
"Mint mondta, az elmúlt 30 évben az állami bürokráciacsökk entés elől a tisztviselők mindig háttérintézmény ekbe menekülnek, a kormány ezen szeretne változtatni." Tisztelt Miniszter Úr! Rúgja ki a sajtósát!Mert aki ekkora ökörséget enged a sajtóban megjelenni az alkalmatlan a feladatra. Remélem ettől azért magasabb a színvonal.Ismét elni tudom régebbi hozzászólásom," hogyan fog csökkenni a folyamatos államosítás mellett". Hulladékgazdálk odás plusz turizmus,energi aellátás stb.stb... Még egy apróság, a háttérintézmény eket a kormány, minisztériumok alapítják,úgy minta kormánybiztosok és államtitkárok sem önmagukat nevezik ki. "Fejétől büdösödik a hal", elcsépelt- nem dakota közmondás- de a helyzetre találó.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...