Hirdetés
Kétszázezer közalkalmazottat küldenének át a versenyszférába 2018-ig PDF Nyomtatás
2016. január 07. csütörtök, 10:00

cseprCsepreghy Nándor miniszterhelyettes szerint még ebben a kormányzati ciklusban nagyjából 150 ezer közalkalmazott kerülhet át az állami szférából a piaci szférába - nyilatkozta az ATV-ben.

Jelenleg nagyjából 1 millió ember vállal munkát a közszférában. Csepreghy Nándorszerint az lenne az optimális, ha – a skandináv modellt követve - 10 százalékra csökkenne az állami alkalmazásban levők száma - írja az atv.hu. Magyarul 4 millióan dolgoznának a versenyszférában, 400 ezren pedig közalkalmazottként. A miniszterhelyettes az ATV Start című műsorában hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, azonban 1-200 ezer embert még ebben a kormányzati ciklusban szeretnének átterelni a versenyszférába.

Szerinte hosszú távon – 5-15 év alatt – a 10 százalék elérése nem irreális elképzelés. Úgy látja, ha a magyar gazdaság az elmúlt évekhez hasonló növekedést tud produkálni, akkor létre fognak jönni azok a piaci munkahelyek, ahol ezeket az embereket el tudják helyezni. Az államtitkár leszögezte: senkit nem fognak az út szélén hagyni, nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője.

„A közszféra létszámcsökkentésének az nem megoldása, hogy az embereket az utcára tesszük, akiket utána a szociális ellátórendszerből kell finanszírozni” – jelentette ki a miniszterhelyettes. Csepreghy arról is szólt, hogy a jelenleg még közszférában dolgozók átképzését részben állami forrásból képzelik el - olvasható az atv.hu oldalán.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #6 kétkedő 2016-01-12 13:52
A számokat meg kellene bontani, mert gyanítom, hogy a köztisztviselő a legkevesebb a 1 Mill. főből. Szerintem az oktatásban, nevelésben dolgoznak a legtöbben. Ami még csal, hogy mindenhol van külsős munkaerő, pl informatikus, kiszervezett takarítás, az egészségügyben betegszállítók, közterület karbantartók, stb akik szintén a közszférában dolgoznak, de mint számlások.
Mi lenne, ha mi is számlázhatnánk és nem kinevezéssel kellene dolgozni? Akkor a statisztika jól mutatna, de attól még a létszám maradna.
Idézet
 
 
+5 #5 szociális 2016-01-07 19:22
Az a helyzet, hogy a létszámleépìtés már elkezdődött. Velem is közölték hogy ennyi volt. Szociális munkás végzettséggel mit találok a piaci szférában? A gyermekvédelemb en dolgoztam szakvizsgáztam de azt nem vették figyelembe mert állításuk szerint nem szükséges a munkakörömhöz. Azt hittem hogy
a kjt elismeri az ember ilyen törekvését. Most meg elköszöntek tölem és még több kollegàmtòl. Véleményem szerint a sok jogszabályválto zásra a munkáltatòk nincsenek megfelelően
felkészültve. Megvannak elégedve a munkámmal de sajnos nincs rá fedezet ezért az én feladatom az egyébként is leterhelt kolleganőm kapja a sajátja mellé. Így hatásosabb lesz a gyermelvédelem?
Idézet
 
 
+10 #4 Gyenes Zoltán 2016-01-07 15:20
Játszunk el a gondolattal 10%, 15-20000 ember a közigazgatásban . Beleértve a minisztériumoka t és hátérintézménye iket is. Úgy gondolom, hogy elment a józan ész szabadságra. A nagy átszervezések eddigi tapasztalatai alapján (pl oktatás,honvéds ég,egészségügy stb) ha ezt meglépik totális káosz lesz.Jó lenne a kényszeres "szófosás" helyett a valós problémák megoldására fókuszálni. A sok első munkahelyes politikust, "önjelölt félistent" meg elküldeni egy kicsit a valós világba élettapasztalat ot szerezni.
Idézet
 
 
0 #3 123 2016-01-07 13:28
Nincsenek itt fogalmak összemosva? A svéd modell 10% nem az állami foglalkoztatokr a vonatkozik, hanem a köztisztviselői részre. Nálunk azt lehet olvasni becslésekből kb 200 ezer közszolga van. A az 1000 állami alkalmazottakná l, rajtuk kivül hozzájön az oktatás, egészségügy. De igy milyen jól hallatszik.A zemberek ezt mind elhiszik,nem is akarnak foglalkozni mi az igazság. Igy előfordulhat az is, hogy a nagy munkavédelmi oktató azt mondja, itt nincs olyan aki napi 4 órát ül a számítigép előtt, olyan csak a kórházi orvosírnokr vonatkozik. S ő osztja az észt!
Idézet
 
 
+15 #2 Pontosítsuk a dolgot 2016-01-07 11:02
Kikre vonatkozik ez az állítás?
A közalkalmazottakra?
A köztisztviselőkre?
A kormánytisztviselőkre?
A felállítandó állami tisztviselő kar tagjaira?

VAgy az államtitkár vagy a cikk írója nincs tisztábana fogalmakkal, ami nélkül nehezen értelmezhető a cikk....
Idézet
 
 
+9 #1 Gyenes Zoltán 2016-01-07 10:11
Ez, hogy jön ki? Ha a mélyére ásunk, a közigazgatásban és önkormányzatokn ál 200000 fő is túlzó szám. Hol van a többi 800000 fő? A folyamatos államosítás mellett, hogyan csökkenthető? Arányosan csökken-e az államtitkárok meg egyéb felső vezetők létszáma is, vagy megint a "végeket döngölik a sárga anyagba"?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...