Hirdetés
Nyugdíjas nem kaphat végkielégítést PDF Nyomtatás
2012. november 12. hétfő, 10:00

segelyA nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány terjesztett a parlament elé - írja az Index.

 

Az álláskeresési segélyt a jövőben nem hónapra, hanem napokra kell megállapítani. Ez annak a munkanélkülinek jár, akinek csak 5 év van még hátra a nyugdíjazásáig, és 45 napon át álláskeresési járadékban részesült. Az álláskeresési segély megállapításakor a legkisebb munkabér összegének 40 százalékát veszik alapul.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy az ügyfél emailben is be tudjon jelentkezni a munkaügyi központhoz, és ebben az esetben nem a személyes megjelenés határozza meg a járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósításának kezdő napját, hanem azt az online bejelentkezés időpontja.

Miután az új munka törvénykönyve megszüntette az átlagkereset fogalmát - helyette minden esetben a távolléti díj fogalmát használja -, a korábbi személyi alapbér helyébe pedig az alapbér lépett, a javaslat átvezeti ezeket a módosításokat a többi foglalkoztatási jogszabályon is.

A közalkalmazottnak nem jár végkielégítés, ha a közalkalmazotti jogviszonya megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Amennyiben a felmentésekor legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, úgy jár neki a 40 éves jubileumi jutalom. A törvényjavaslat részkedezménnyel illeti meg a közfoglalkoztatót; ennek a mértéke a közfoglalkoztatott személyt megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó bér (de legfeljebb a közfoglalkoztatási garantált bér 130 százalékának) tizenhárom és fél százaléka.

A munkahelyvédelmi akciótervben szereplő, a pályakezdők és 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását elősegítő munkáltatói kedvezmények hatálybalépésével (2013. január 1-jén) megszűnik a Start kártya, de anélkül is járnak a munkaadóknak az új adókedvezmények. Persze ez év végéig kiváltott Start kártyák érvényességének végéig a korábbi kedvezmények igénybe vehetők.

A tervezet a filmiparra is kiterjeszti az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait, ezen belül is a filmes statisztákra, de azzal a különbséggel, hogy a foglalkoztatási létszámnak nincs felső határa. A statiszták nettó jövedelme legfeljebb napi 12 ezer forint lehet.

A kormány azt is szeretné bevezetni, hogy rokkantsági ellátásban csak az a személy részesüljön, akinek a foglalkoztatása rehabilitációval sem állítható helyre.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...