Hirdetés
Mégis lesz leépítés? PDF Nyomtatás
2012. szeptember 24. hétfő, 07:00

 

elbocsatas02Az államigazgatás karcsúsításáról szóló létszám-leépítési javaslatot terjeszt hamarosan a kormány elé a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az IMF-delegáció szerint a köztisztviselők és közalkalmazottak száma legalább negyven százalékkal több, mint amennyire a feladatok ellátásához szükség van.

A gyakorlatban 6-8 ezer állást szüntetnének meg a minisztériumokban és háttérintézményeikben, valamint a megyei és kormányhivatalokban – a Népszabadság információja szerint. Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Duna TV Közbeszéd című csütörtöki műsorában utalt arra, hogy a kormány támogatja a valutaalap kérését az állami bürokrácia leépítésére. De kérdés, hogy milyen mértékben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium augusztusra összegyűjtötte, hogy pontosan hány embert fizet az állam a költségvetésből, és közülük kiket lehetne nélkülözni. Az elemzés készítői javaslatot tettek csaknem kétezer tartósan betöltetlen állás megszüntetésére, továbbá jövő márciusig 5500 fővel csökkentenék a minisztériumokban a nem szakmai feladattal megbízott munkatársak számát. December végéig pedig megszüntetnének 200 főosztály-vezetői, osztályvezetői állást.

A rendszerváltozás óta több nagyobb elbocsátási hullám is volt a közigazgatásban. Elsőként a Bokros-csomag hatására küldtek el tömegesen embereket. 1995–96-ban tíz-, majd a második ütemben ötszázalékos létszámcsökkentést hajtottak végre, az állami és önkormányzati hivatalokból 15-16 ezren kerültek utcára.

1998–2002 között, tehát az első Orbán-kormány idején hivatalosan nem határoztak leépítésekről, volt viszont lopakodó, bár nehezen számszerűsíthető létszámcsökkentés. A költségvetési keretszámok alakításával próbálták meg mérsékelni a közigazgatásban foglalkoztatottak számát.

A Medgyessy-kormány 2002 őszén 15 ezer álláshelyet szüntettek meg, ténylegesen tízezer embert menesztettek a közigazgatásból. Később a Gyurcsány-kormány 2007–2008-ban 12 ezer embert távolított el.

A második Orbán-kormány idén januárban hétezer közigazgatási álláshelyet szüntetett meg.

A rendszeres leépítéseknek kevés értelmük van, az akciók megtakarítás helyett inkább csak viszik a pénzt, hiszen végkielégítést kell fizetni. A szakszervezetek adatai szerint 1995 és 2008 között nyolcvanezer álláshelyet szüntettek meg, s körülbelül 55-60 ezer embert menesztettek, miközben a közigazgatásban évek óta nagyjából változatlan a létszám: 105 ezernél kevesebben, illetve 115 ezernél többen soha nem dolgoztak ezek a területen – állítja Fehér József, a Szakszervetek Együttműködési Fórumának elnöke.

Hiába tehát a visszatérő kampányok, mindig kiderül, hogy a feladatok ellátásához szükség van arra a nagyjából 110 ezer emberre, aki ma ezen a területen dolgozik. A teljes közszférában viszont, amelynek jó részében a kormány inkább csak költségvetési eszközökkel ösztönözheti az intézményfenntartó önkormányzatokat, egyértelműen kisebb lett a létszám. A költségvetési szerveknél a kilencvenes évek végén még nyolcszázezren voltak, most viszont csak 650-660 ezren lehetnek. A 150 ezres csökkenés körülbelül kétharmada a SZEF elnöke szerint tényleges leépítésből ered, a többi inkább a kiszervezések következménye.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Kiska Róbert 2012-11-28 18:43
Korupcióval lekell számolni mivel Europa unió tagjai vagyunk. De a Magyarország közigazgatásaib a müködnek bűnszervezetek !!! Akik vásároltak a titkosszolgálat i készülékekből !!! Van egy weboldalam is https://sites.google.com/site/elmemanipulacioellenimozgalom/
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...