Hirdetés
Kacsa volt a közszolgálati létszámcsökkentésről szóló hír? PDF Nyomtatás
2012. szeptember 20. csütörtök, 06:00

 

elbocsatas01A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint a hivatalos érdekegyeztető fórumokon nem volt szó létszámcsökkentésről vagy további bérbefagyasztásról. Az illetékes minisztériumok sem erősítették meg a létszám-racionalizálásról felröppentett hírt.

A szakszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében szakmailag megalapozatlannak, provokatívnak és riadalomkeltőnek nevezte a közszféra ismételt létszámcsökkentéséről és további kétévi bérbefagyasztásáról szóló híradást.

A Magyar Hírlap meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jövő évre tervezett hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálásra lehet számítani a közszférában. Egyfelől megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be, másfelől több ezer fős leépítés is megvalósulhat mind az államigazgatási apparátusban, mind pedig az önkormányzatoknál - írta a Magyar Hírlap. Az újság úgy tudja, a létszámcsökkentés elsősorban a minisztériumi háttérintézményeket érintheti komolyabban.

A lap számításai szerint mintegy tízezer közszolga elbocsátásával 40-45 milliárd forint spórolható meg évente. Az MKKSZ szerint viszont miután a közszolgálati dolgozók nettó átlagkeresete alig több mint 100 ezer forint, tízezer munkahely megszüntetésének árán - mindent beleszámítva - 10-15 milliárd forint költségvetési megtakarítás keletkezhet.

A szakszervezet kiemelte: "a közszolgálatban 2008 óta (tehát négy éve) a bértarifák tételei egyetlen fillérrel nem növekedtek". Az elmúlt négy évben a reálkereset több mint 25 százalékkal csökkent, elvették a 13. havi fizetést, megszüntették vagy radikálisan csökkentették a béren kívüli juttatásokat, a napi munkaidő szinte mindenhol 10-12 óra, és a túlmunkáért pedig nem jár díjazás - sorolta az MKKSZ, feltéve a kérdést: "hány bőrt lehet még lehúzni a közszolgálati munkavállalókról?".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya a Magyar Hírlap múlt heti cikkére reagálva azt közölte: a kormány még nem tárgyalt a közszféra létszámcsökkentésének kérdéséről. Idén januárban már volt egy létszámcsökkentés, amely a központi közigazgatásban dolgozók mintegy öt százalékát érintette. Nekik egy Karrier Híd nevű programot indítottak, hogy segítsék az elhelyezkedésüket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat fő számait az országgyűlés jóváhagyta, e dokumentum pedig a 2,2 százalékos hiánycél elérése érdekében nem számol a közszférában létszámleépítéssel. A minisztérium közölte azt is: a számításokat, prognózisokat bemutató Széll Kálmán Terv 2.0 dokumentuma 2015-ig a közszféra meghatározó részében a bérek szinten tartásával számol, de az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bére 2013-ban érdemben növekszik, valamint az arányos, egykulcsos adó kiteljesedésével - az úgynevezett szuperbruttó rendszerének kivezetésével - számos munkavállaló reáljövedelme akkor is növekszik, ha a fizetése változatlan marad.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...