Hirdetés
Elbocsátások jönnek a járási központokban? PDF Nyomtatás
2012. május 21. hétfő, 07:30

byA járások kialakításával a közigazgatás nem lesz sem jobb, sem hatékonyabb, sem gyorsabb − reagált a Napi Gazdaság kérdésére a szegedi városvezetés. Az átszervezést továbbra is bizonytalanság övezi.

A kormányzati narratívával ellentétben akár létszámleépítéssel is járhat a járási rendszer kialakítása − mondták a Napi Gazdaság körkérdésére a szegedi polgármesteri hivatal sajtóosztályán.

Az új struktúra felállásával és a "hatáskörök vesztésének arányában mindenképpen létszámleépítésre" lehet számítani. Debrecenben óvatosabban fogalmaztak a humán erőforrás várható alakulásáról. Szekeres Antal jegyző elmondta, hogy a foglalkoztatottak száma a feladatellátáshoz igazodik, ennek megfelelően a módosítások érintik ugyan a hivatalok létszámát, ugyanakkor ez nem létszámleépítést, hanem egyes szakemberek, foglalkoztatottak más szervnél való alkalmazását jelenthetik a gyakorlatban. A parlamentben hétfőn elfogadott módosító indítvány szerint a meglévő foglalkoztatotti létszám átmenthető az új struktúrába, "csak" a képesítési feltételek hiányában át nem vett foglalkoztatottak álláshelyei kerülnek át a fővárosi és megyei kormányhivatal állományába.

Lovász István, Pécs jegyzője szintén az átalakuló foglalkoztatotti jogviszonyra hivatkozva azt mondta, a létszámváltozások nem tekinthetők leépítésnek. A polgármesteri feladat- és hatásköröket a fokozatosan hatályba lépő új önkormányzati törvény (Ötv.) és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es (Mötv.) szabályozza, amellyel kapcsolatban a csongrádiak pesszimistán látják a helyzetet, hiszen − mint mondják − kisebb hivatal kevesebb feladatot jelent.

Az önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon átvételével kapcsolatban is sok kérdést tisztázatlannak tartanak Szegeden, annak ellenére, hogy hétfőn a parlamentben megszavazták azt a módosító indítványt, hogy az állam vagyonátszállás helyett ingyenes használati jogot kap. A debreceni városházán annak örülnek, hogy a vagyon a feladat ellátásának időtartamára kerülhet az államhoz. A pécsi jegyző szerint az is fontos szempont, hogy az átadás-átvételt illetően az önkormányzatok polgármesterei, valamint a kormánymegbízottak közötti megállapodás a meghatározó, tekintettel arra, hogy a helyi vagyonrendeletek számos tulajdonnal kapcsolatos döntési hatáskört a polgármesterre ruháztak át, viszont az ezt követő lépésekről további egyeztetést is szükségesnek tartanak a város és a kormányhivatal között.

{iarelatednews articleid="2092,1864"}

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 balfi 2012-07-03 15:34
Az a kormányablak melyeknek müködtetését a jegyző(polgárme ster)kéri a munkatársak bérét is fizeti? A járás "csak" szakmai felügyeletett gyakoról? Ez megint gyanus érdek közösségre, összejátszásra utal. Ha
a jegyzői hatáskört megvonták de a müködtetést mégis engedik vajon kinek az érdekét fogják képviselni az irodai dolgozók, lojalitás marad helyben. Ez is azt mutatja, hogy a pénzügyi feltételek hiánya megint sajátos "öszvér" hivatalt eredményeznek. A "kiskirályok" maguknak
igazolják a szolgáltstási eredményeket
és élvezik annak minden elönyét . Ezért teljesen mindegy, hogy a járási rendszer milyen reformra törekszik.De talán ha a müködtetést a privált szféra is elnyerné még magasabb lehetne a szolgáltatási szinvonal. Igy is más-más megjelenésüek az irodák és ez nem az egységesítésre törekvést mutatja. Azt hallom, hogy a kormányablakok arculata fontos elv de így soha nem lehet megteremteni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...