Hirdetés
Nem tölthetik önsajnálattal az időt az elbocsátott közalkalmazottak PDF Nyomtatás
2012. január 27. péntek, 10:00
kerdesNehéz dolguk lesz azoknak az embereknek, akiket a leépített több ezer álláshely megszűnése miatt elbocsátanak - mondta a Kossuth Rádióban a Manpower kutatási vezetője.

 

Szekeres Katalin úgy fogalmazott: ha túljutottak a lelki sokkon a közszférából elbocsátottak, fel kell venniük a kesztyűt, mert nagy tolongás várja őket a munkaerőpiacon.

A vonatkozó kormányrendelet összesen 6700 állami állást érint, köztük több mint 2200 most betöltetlen helyet is. Gál András Levente, a Jó Állam kormánybiztosa korábban a 180 percben azt mondta, a kormány azon dolgozik, hogy a közszférából elküldöttek valóban új álláshoz jussanak, az ne csak ígéret legyen. A kormánybiztos szerint újdonság az, hogy a kormányzat járulékkedvezménnyel próbálja a leépített emberek újbóli munkába állását biztosítani és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül az elhelyezkedést szolgáló tanácsadással is segítik az elbocsátottakat.

„Mi abban hiszünk, hogy érdekeltté kell tenni a foglalkoztatókat, hogy alkalmazzák ezeket a kollégákat”. Az elbocsátottaknak február 29-ig van lehetőségük jelentkezni a Karrier Híd Programra és október 31-ét követő egy évig még biztosítják számukra az elhelyezkedés során a járulékkedvezményt – tette hozzá Gál András Levente kormánybiztos a 180 percnek január 13-án adott nyilatkozatában.

Szekeres Katalin a csütörtöki 180 percben azt mondta, az elbocsátott közalkalmazottak helyzete rendkívül speciális, nagyon nehéz lesz nekik hosszú távon elhelyezkedni a piaci szférában. Ennek oka, hogy Magyarországon a két terület nagyon különbözik, az egyik alapvető eltérés, hogy a versenyszférában követelmény a használható angol nyelvtudás. „A papír nem fogja érdekelni a munkáltatókat, csak az, hogy meg tud-e szólalni, el tud-e olvasni egy szakmai szöveget, azt megérti-e, vissza tudja-e adni, tud-e dolgozni azzal a nyelvvel” – mondta a szakértő.

A köz- és a versenyszféra közötti különbségek közül a szakértő kiemelte még, hogy míg előbbiben nagyon erős szabálykövető magatartást várnak el, addig utóbbiban sokkal fontosabb, hogy egy adott feladattal kapcsolatban legyen megoldás, eredmény, ezért sokkal rugalmasabban alakíthatók a belső szabályok.

Szekeres Katalin szerint minden egyes munkavállaló esetében személyesen kell megvizsgálni, milyen munkára alkalmas, illetve tanácsadással kell segíteni abban, hogy tisztában legyen a magánszférában meglévő követelményekkel. Ezzel lehet megtalálni a metszéspontot, ami megmutathatja, milyen irányban folytatódhat adott személy karrierje. A szakértő szerint a munkakereső személy segítésekor ugyancsak nagyon fontos az érzelmi sokk, frusztráció enyhítése, a tanácsadás során tudatosítani kell az elbocsátottban, hogy nem ellene intézett személyes támadás miatt küldték el. Ez egy olyan helyzet, amit fel kell tudni dolgozni, és aminek megvan a pszichológiai menete, Ha ez sikerült, akkor az elbocsátott közalkalmazottaknak fel kell venniük a kesztyűt, mert a számukra újfajta munkaerőpiacon sokkal kevesebb a tapasztalatuk, mint a most is ott tolongó tömegeknek – mondta Szekeres Katalin.

A Manpower munkatársa szerint az érintetteknek legalább fél- egyéves felkészülési időre kell számítaniuk, és nagyon fontos, hogy az álláskeresés is „teljes munkaidős munka”, nem arról szól, hogy „hátradőlök és sajnálom magam”. Az új állásra pályázó embereknek folyamatos, napi szintű elfoglaltságot kell, hogy jelentsen a munkakeresés – mondta Szekeres Katalin, a Manpower munkaerő-közvetítő cég kutatási vezetője a 180 percben.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
-1 #2 Versenyszféra 2012-02-12 18:21
Kedves Elbocsátott Közalkalmazottak!

Állásajánlattal fordulok minden diplomás közalkalmazotth oz. Önéletrajzokat a e-mail címre kérem.k62d
Idézet
 
 
+8 #1 Én 2012-01-31 13:02
Könnyű tanácsot osztania annak, akinek van munkahelye.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...