Hirdetés
A közszféra tiltakozik PDF Nyomtatás
2021. január 27. szerda, 09:00

fizueMegalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint. A közszféra dolgozóinak problémáit alig hallgatják meg, a béremelési javaslat pedig szinte semmire nem elég – így kommentálta négy szakszervezet a tervet.

Az inflációt sem ellentételezi a minimálbér-emelés, az pedig, hogy egy évközbeni újabb 1 százalékos emelést ígért a kormány, megalázó ígéret – így kommentálta négy szakszervezet a javaslatot.

A minimálbér 2021-ben négy százalékkal nőhet, de erről azt írták: valójában 3,66 százalékot jelent az emelés, mert csak februártól lesz érvényes.

Az infláció tavaly 3,3 százalékos volt, idénre 3 százalékot vár a kormány, vagyis azt azért minimálisan meghaladhatja a béremelés, de nem sokkal.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete közös közleményükben arról is írtak: az önkormányzatok nem kaptak semmilyen jelzést arról, hogy a saját dolgozóik béremelését hogyan kellene finanszírozni, és azt is sérelmezik, hogy a diplomás bérminimummal nem foglalkoznak a döntéshozók.

A közszférában dolgozók csak kis része kap cafeteriát, így aztán teljesen hiábavaló, hogy elméletben adható 400 ezer forint ilyen juttatás – írják. Azt is kérték, hogy ha az egészségügyi dolgozók fizetését felemelte a kormány, miközben a rájuk vonatkozó szabályokat is megváltoztatta, akkor legyen egyeztetés a közszféra többi dolgozójának problémáiról is.

(HVG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #6 hánybőrtmég 2021-02-09 14:26
Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna kiintézné el a lakosság ügyeit? Tudom nehéz ez neked, de vannak még dolgozni akaró és munkájukat szerető emberek. A kérdés csak annyi, meddig?
Idézet
 
 
+6 #5 Vidéki 2021-02-09 11:34
Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová dolgozni, mert:
1. szeretik a munkájukat (van ilyen ember),
2. nincs másik munkalehetőség helyben illetve a közelben,
3. évek-évtizedek óta ez a munkája, nem akar vagy nem tud változtatni rajta, esetleg még a végzettsége is ide köti, stb.
Ettől függetlenül meg kell(ene)tiszte sségesen fizetni az államnak (is) dolgozó köztisztviselők et, mert egyre fogy a szakembergárda létszáma, a fiatalokat ilyen kicsi fizetéssel nem lehet ide vonzani, viszont a településeket a jövőben is működtetni és fejleszteni kell (csak nem fog menni szakemberek nélkül).
Idézet
 
 
+4 #4 38.650.- 2021-02-09 10:47
Idézet - uncsi:
Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért nem mennek el máshova dolgozni ????


...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városban, ahol már konkrétan semmi munkalehetőség nincs! ...mégis hova kellene vagy lehetne elmenni dolgozni minden köztisztviselőn ek. Szerinted ezért tanultak főiskolán? Talán a kormányt kellene erről megkérdezni: konkrétan Varga Misit. - nem fog rá személyesen válaszolni, csak egy alatta dolgozó - tudom, mert már ez is megtörtént.
Idézet
 
 
-8 #3 uncsi 2021-02-05 18:10
Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért nem mennek el máshova dolgozni ????
Idézet
 
 
+8 #2 38650 2021-02-02 12:44
Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a látszat intézkedéseken kívül egyébként mit csinál? A köztisztviselői illetményalap továbbra is a 2008. évi szinten áll. A pedagógusok vetítési alap 2008-ban 69.000,-Ft, 2021-ben 101.400,-Ft orvosok-2008-ba n ua. most 270.880-1.40369 5.A minimálbér a 69.000,-Ft-ról emelkedett havibér alkalmazása esetén 167 400 Ft /hó, garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2021. február 1-jétől a havibér alkalmazása esetén 219 000 Ft /hófogyasztói árindex különbség 36,4% vagyis ennyivel ér kevesebbet, ami azt jelenti hogy a reálértéke 24.581,-Ft a köztisztviselői illetményalap esetében, gyakorlatilag a pedagógusok 46%-os emelést és az orvosok jelentős emelése alapján a bérük relatív értéke nőt, mig a köztisztviselők bére csökkent paradox, hogy azok a köztisztviselők aki bére a garantált bérminimumon van az évről-évre növekszik, a többi köztisztviselő pl. akinek magassabb végzetséggel kiegészítő végzetséggel és szakmai tapasztalttal rendelkezik annak pedig nem, vagyis csökken. Illetve az önkormányzat jegyzője emelheti ha van rá kerete, ami attól függ hogy az önkormányzat ad-e rá és mennyit a gond nem a minimálbér meg a felsőfokú minimálbér hanem hogy a köztisztviselők jelentős része minimálbért keres illetve aki nem, annak meg nem emelkedik a bére 2008 óta leszámítva a leírtakat.
Idézet
 
 
+11 #1 38.650.- 2021-01-29 08:48
...nagyon oda kellene csapni arra az asztalra, ahonnan a kenyerünket kapjuk! Ideje lenne felállni és x hónapra bezárni a kapukat. Akkor talán felébredne a kormányunk is...jéh azok ott lent mit csinálnak?? És miért?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...