Hirdetés
A bruttó minimálbér a duplájára nőtt tíz év alatt PDF Nyomtatás
2020. január 28. kedd, 08:00

bodo sandor01Magyarországon 2010 és 2019 között, a családi adókedvezményt is figyelembe véve, a nettó keresetek 87 százalékkal emelkedtek – állította az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A szociális partnerek között 2018 decemberében létrejött kétéves bérmegállapodásnak köszönhetően idén január elsejétől a bruttó minimálbér 161.000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 210.600 forintra emelkedett, a növekedés mértéke 2019-hez képest 8 százalékos volt – tájékoztatta a sajtót az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor (képünkön). Hangsúlyozta, hogy a kormány a bérek folyamatos emelésén dolgozik, ezt támasztja alá, hogy az idei bruttó minimálbér több mint a duplája a 2010-es 73.500 forintos szintnek. A garantált bérminimum ugyanebben az időszakban 135 százalékkal, 89.500 forintról, 210.600 forintra emelkedett.

A kormány számára fontos, hogy az állami szektorban is versenyképes fizetést kínáljanak, ezért idén januártól 32 milliárd forintot fordítanak a területi közigazgatásban dolgozók fizetésének emelésére. Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mértéke azonban országos szinten nem lesz egységes.

Az egészségügyi szakdolgozóknál is folytatódnak a béremelések, idén január 1-től 14 százalékos béremelésben részesültek, november 1-től további 20 százalékos emeléssel számolhatnak, 2022. január 1-től pedig keresetük újabb 30 százalékkal emelkedik majd – sorolta az államtitkár.

Bodó Sándor elmondta, nagy esély van arra, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke idén júniusban ismét 2 százalékponttal csökken, az így felszabaduló összeget pedig a cégek további bérfejlesztésre fordíthatják.

Arról is beszámolt Bodó Sándor, hogy kibővítik a munkásszállók építését támogató programot, így 2020. január 22. és május 15. között már azok a piaci vállalkozások is pályázhatnak, amelyek azt tervezik, hogy olyan munkásszállót építenek, ahol saját dolgozóik mellett az adott térségben található más munkaadók alkalmazottait is elszállásolják.

A munkásszállók építését támogató program 2017-es indulása óta több mint 3000 ember elhelyezése oldódott meg a felépült 20 munkásszállónak köszönhetően – közölte az államtitkár. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a program legújabb kiírásában a támogatási intenzitás régiónként eltérően, 40 és 70 százalék között mozog. A feltételek a korábbi kiíráshoz képest nem változtak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #3 Irodista 2020-01-28 15:45
"Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mértéke azonban országos szinten nem lesz egységes."

Undorító!!!
Valamelyik cikkben írták, hogy ott ahol kiélezettebb a verseny, intenzívebb a versenyszféra elszívó ereje akár 35%-os emelésre is lehet számolni. Na vajon ez hol fog megtörténni?? Persze, hogy Budapesten ahol amúgy is magasabb fizetéssel dolgoznak az emberek. Erre persze lehetne azt mondani, hogy akkor menjünk a fővárosba dolgozni, ha éppenséggel nem lennének az albérlet és ingatlanárak elszállva. Budapesten már lassan csak az tud lakást venni aki nyer a lottón.
Idézet
 
 
+7 #2 Vidéki 2020-01-28 12:47
A köztisztviselők illetmény alapja - 38.650.-Ft - mely alapján számolják ki a munkabért, 13. éve változatlan, a 2020. évi költségvetési törvényben is annyi, mint 2008-ban!!!
Idézet
 
 
+8 #1 38.650.- 2020-01-28 09:08
Remek! A minimálbérhez képest más nem is változott.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...
 • ...nagyon oda kellene csapni arra az asztalra, ahonnan a kenyerünket kapjuk! Ide... Tovább...
 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...