Hirdetés
A bruttó minimálbér a duplájára nőtt tíz év alatt PDF Nyomtatás
2020. január 28. kedd, 07:00

bodo sandor01Magyarországon 2010 és 2019 között, a családi adókedvezményt is figyelembe véve, a nettó keresetek 87 százalékkal emelkedtek – állította az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A szociális partnerek között 2018 decemberében létrejött kétéves bérmegállapodásnak köszönhetően idén január elsejétől a bruttó minimálbér 161.000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 210.600 forintra emelkedett, a növekedés mértéke 2019-hez képest 8 százalékos volt – tájékoztatta a sajtót az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor (képünkön). Hangsúlyozta, hogy a kormány a bérek folyamatos emelésén dolgozik, ezt támasztja alá, hogy az idei bruttó minimálbér több mint a duplája a 2010-es 73.500 forintos szintnek. A garantált bérminimum ugyanebben az időszakban 135 százalékkal, 89.500 forintról, 210.600 forintra emelkedett.

A kormány számára fontos, hogy az állami szektorban is versenyképes fizetést kínáljanak, ezért idén januártól 32 milliárd forintot fordítanak a területi közigazgatásban dolgozók fizetésének emelésére. Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mértéke azonban országos szinten nem lesz egységes.

Az egészségügyi szakdolgozóknál is folytatódnak a béremelések, idén január 1-től 14 százalékos béremelésben részesültek, november 1-től további 20 százalékos emeléssel számolhatnak, 2022. január 1-től pedig keresetük újabb 30 százalékkal emelkedik majd – sorolta az államtitkár.

Bodó Sándor elmondta, nagy esély van arra, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke idén júniusban ismét 2 százalékponttal csökken, az így felszabaduló összeget pedig a cégek további bérfejlesztésre fordíthatják.

Arról is beszámolt Bodó Sándor, hogy kibővítik a munkásszállók építését támogató programot, így 2020. január 22. és május 15. között már azok a piaci vállalkozások is pályázhatnak, amelyek azt tervezik, hogy olyan munkásszállót építenek, ahol saját dolgozóik mellett az adott térségben található más munkaadók alkalmazottait is elszállásolják.

A munkásszállók építését támogató program 2017-es indulása óta több mint 3000 ember elhelyezése oldódott meg a felépült 20 munkásszállónak köszönhetően – közölte az államtitkár. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a program legújabb kiírásában a támogatási intenzitás régiónként eltérően, 40 és 70 százalék között mozog. A feltételek a korábbi kiíráshoz képest nem változtak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #3 Irodista 2020-01-28 14:45
"Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mértéke azonban országos szinten nem lesz egységes."

Undorító!!!
Valamelyik cikkben írták, hogy ott ahol kiélezettebb a verseny, intenzívebb a versenyszféra elszívó ereje akár 35%-os emelésre is lehet számolni. Na vajon ez hol fog megtörténni?? Persze, hogy Budapesten ahol amúgy is magasabb fizetéssel dolgoznak az emberek. Erre persze lehetne azt mondani, hogy akkor menjünk a fővárosba dolgozni, ha éppenséggel nem lennének az albérlet és ingatlanárak elszállva. Budapesten már lassan csak az tud lakást venni aki nyer a lottón.
Idézet
 
 
+7 #2 Vidéki 2020-01-28 11:47
A köztisztviselők illetmény alapja - 38.650.-Ft - mely alapján számolják ki a munkabért, 13. éve változatlan, a 2020. évi költségvetési törvényben is annyi, mint 2008-ban!!!
Idézet
 
 
+8 #1 38.650.- 2020-01-28 08:08
Remek! A minimálbérhez képest más nem is változott.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...