Hirdetés
Miniszteri biztos: jelentsen valós alternatívát a közszféra PDF Nyomtatás
2019. május 17. péntek, 08:00

mernyei akosA XXI. századi közigazgatási rendszer kihívásait úgy kell kezelni, hogy közben ki kell alakítani azt a szolgáltató államot, amely az állampolgárok és a vállalkozások boldogulását segíti - jelentette ki Miniszterelnökség miniszteri biztosa. Mernyei Ákos az OrientPress Hírügynökség Think tank konferenciáján rámutatott, hogy a cél az ügyfélbarát, hatékony közigazgatás létrehozása volt.

2010 óta kiemelt fontosságú célkitűzés a közigazgatás megreformálása. A szétaprózódott, bürokratikus rendszert az ügyfél és a szolgáltató közötti ellentétek okozta szükségtelen stresszhelyzetek is terhelték. Az átláthatatlan struktúrában dolgozók nem tudták, hogy miért ülnek a helyükön, mi a dolguk az „így szoktuk” kultusza szép lassan felülírta a jogszabályokat.

A tarthatatlan helyzeten mindenképp változtatni kellett – mutatott rá a miniszteri biztos, aki kifejtette: a cél az ügyfélbarát, hatékony közigazgatás létrehozása volt. Első lépésben a területi közigazgatást szervezték át, létrejöttek a kormányhivatalok, kormányablakok, járási hivatalok. 2014 után második lépésben a központi közigazgatást kellett megreformálni, amely a gyakorlatban bürokráciacsökkentést, egyszerűbb belső szervezeti felépítést jelentett. 2018-ban kezdtek hozzá további reformokhoz is. Létszámgazdálkodási lépéseket tettek, ennek jegyében 6800 állás szűnt meg, de fűnyíróelvszerű leépítés sehol nem történt. Az intézkedéseknek nem a költségvetési megtakarítás volt a célja, hanem az átgondolás, hogy annyi tisztviselő legyen, amennyi feltétlenül szükséges, de az ő teljesítményüket, szaktudásukat megfelelően ismerjék el – összegezte a főbb célokat Mernyei Ákos.

2010-től tehát átgondolt stratégia mentén folyik a lépcsőzetes megvalósítás. Strukturális átalakítások, béreket érintő változtatások, szakember utánpótlást biztosító egyéb intézkedések történtek. A mennyiség helyett a minőséget előtérbe helyező humánpolitikára van szükség.

Fontos törekvés a fiatalok bevonása a közigazgatásba, ezért arra kell törekedni, hogy a közszféra a magánszektorral szemben valós alternatívát jelentsen.

Bérrendezéssel kapcsolatban a miniszteri biztos elmondta, hogy bevezették az életpályamodelleket, az érdem alapú bérmegállapítást, a járási hivatalok tisztviselői számára új, sávos illetményrendszer került bevezetésre, valamint a megyei kormányhivatalokban és a közalkalmazotti szférában is béremelés történt.

A kormányzati igazgatásról szóló törvény (KIT) célja, hogy a központi közigazgatási apparátus úgy szolgálja a hazát, az állampolgárokat, hogy közben ne épüljön újra a bürokrácia. A megvalósításnak két alappillére van: a bérrendezés megvalósítása a központi közigazgatásban és a hatékonyság növelése képzésekkel, továbbképzésekkel – ismertette a törvény szándékát a Miniszterelnökség miniszteri biztosa. A központi közigazgatásban dolgozók bérét 2019 januárjától átlag 30%-kal emelték, ez mintegy 25 ezer kormánytisztviselőt érintett közel 40 milliárd forintból.

A személyi állomány megújítása érdekében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése kiemelt szerepet kap a minőségi utánpótlás biztosítása terén, hogy gyorsan és magas színvonalon dolgozni tudó szakemberállományt tudjon képezni. Megújul továbbá a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram, a fiatalok karrierlehetőségének megteremtése céljából – vázolta a további kormányzati elképzeléseket Mernyei Ákos.

 (OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #3 kételkedő 2019-05-19 19:57
Ami kimaradt a cikkből: Az uniós választások után beszántják az önkormányzatoka t.....És itt is végrehajtják a reformokat.
Idézet
 
 
+14 #2 Vidéki 2019-05-17 17:25
Szöveg, szöveg, szöveg-a valósághoz semmi köze. Nem volt itt bürokrácia csökkentés - legfeljebb önkéntes alapon tisztviselő csökkentés (több ezren felmondtak) - ugyanis a közigazgatásban a feladatok nem csökkentek, csak a végrehajtó apparátus. Na ebből következik, hogy akik maradtak, azok halálra dolgozzák magukat - akár napi 12 órát is - mert a feladatok a korábbi létszámhoz vannak igazítva. A következmény pedig az, hogy létrejött egy túlterhelt tisztviselőkből álló közigazgatás, ahol kevés pénzért (bizony az árufeltöltő többet keres)dolgoznak rogyásig, rengeteg elégedetlen ügyfél, mert nem tudják időben elintézni az ügyüket, és egy lassan működésképtelen állam, mert az ún. "bürokrácia csökkentés" ezt hozta magával.
Idézet
 
 
+18 #1 Lófasz és estifény 2019-05-17 09:38
Te jó ég, ez az ember megintcsak elhiszi, amiről beszél?
Bürokráciacsökkentés: megvalósult az elektronikus ügyintézés, amivel több baj van jelenleg, mint amennyi hasznot hoz! Az átalakítások megtörténtek, a konkrét dolgozói állomány csökkent, a lufifejek, kormánybiztosok , meg a felső elit, akiknek semmi hasznuk, na ők maradtak!
Megvalósult a bérrendezés: gondolom azért mondott fel 2500 fő, mert olyan rohadt jól jártak volna az új bérükkel, meg az új szabadságolási, túlórázási rendszerükkel! VICC!
"A fiatalok számára alternatíva legyek a közigazgatás a versenyszféráva l szemben": Kérdem én, ilyen bérért? Minimálbérért? Elmentek a francba! Önkormányzati köztisztviselők ént jobban keres egy Tesco árufeltöltő nálam! Sokkal! Lehet oda kellene menni mindenkinek, meg a mercigyárba, ahol több a nettója a kezdő sori dolgozónak, mint az én bruttóm!
Az önkormányzati köztisztviselők ***t nem kaptak még mindig. Jött a nagy kamupályázat, jött vele egy kis aprópénz az önkormányzathoz , ami vagy meglátszik a fizetésemen, vagy nem (jellemzően nem), és ha meg is látszik, akkor sem jelent szinte semmit!
Követeljük az ilyen butaságokat emlegető emberek kirúgását, a szakszervezetek kel való érdemi egyeztetést, és a béreink azonnali, visszamenőleges hatállyal történő rendezését!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...