Hirdetés
Több ezren készülnek a márciusi sztrájkra PDF Nyomtatás
2019. február 27. szerda, 08:00

borospeternemkkksz03Közszolgálati dolgozók ezrei jelezték, hogy támogatják az MKKSZ március 14-ére meghirdetett országos közszolgálati sztrájkját, ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások a kormányzattal a dolgozók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvoslásáról.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az önkormányzati és kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében egyedül, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) közösen hirdetett sztrájkot januárban arra az esetre, ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások – emlékeztetett keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az MKKSZ elnöke. Boros Péterné. Az MKKSZ-nek már több ezren jelezték, hogy részt vennének a sztrájkban, de folyamatosan csatlakoznak a felhívásukhoz a dolgozók, így a szakszervezet eleget tett a törvényi feltételeknek és a munkabeszüntetés törvényes lesz, úgy is, hogy a közigazgatás területén csak ott lehet sztrájkolni, ahol szakszervezet működik, és csak akkor, ha a dolgozók több mint fele csatlakozik.

A versenyszféra és a közigazgatás munkavállalói mellett a civilek is szolidárisak az önkormányzati köztisztviselőkkel, a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel és a szociális területen dolgozókkal – mondta Boros Péterné. Ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások, akkor a sztrájk ideje alatt a munkabeszüntetéssel egyetértők a támogatás jelképét viselik majd a ruhájukon.

Azt is elmondta, hogy a sztrájkfeltételek teljesítéséről tájékoztatta a kormányzati igazgatási kormánytisztviselők esetében Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, az önkormányzati köztisztviselők tekintetében Pintér Sándor belügyminisztert, a SZÁD elnökével közösen pedig Fülöp Attila szociális területért felelős államtitkárt, és jelezték: várják a kormányzat tárgyalási meghívóját. Ismételten hangsúlyozta, hogy a szakszervezet korrekt, szakmai alapú tárgyalásra készül, de megkeresésükre eddig egyedül az Emberi Erőforrások Minisztériuma reagált, ők március 6-án várják a szakszervezet tárgyalódelegációját.

A járási kormányigazgatási köztisztviselők helyzetét az MKKSZ elnöke szerint „elképesztő lekezelés és munkaügyi káosz” jellemzi, munkáltatójuk az Ügyfélkapun levelez velük, ezen értesültek az alapszabadságuk csökkentéséről, a munkaközi szünet munkaidőn kívülre kerüléséről, a helyettesítés ellenértékének ki nem fizetéséről, a „13. havi ingyenmunkáról”, miközben nem kaptak még kinevezési módosítást.

Köves Ferenc, a SZÁD elnöke azt mondta, eddig egyetlen kormányzat sem tekintette fontosnak a szociális ágazatot, márpedig azt, hogy egy kormányzat hogyan törődik az elesettjeivel, az is mutatja, hogyan bánik az elesettekkel foglalkozókkal. Szeretnék, ha szavak helyett tettekben nyilvánulna meg a kormányzat elismerése a szociális ágazatban dolgozók iránt, és pótlékok helyett garantált és kiszámítható béremelést követelnek.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke és az országos sztrájkelőkészítő bizottság koordinátora elmondta: a PDSZ kétórás szolidaritási sztrájkot hirdet március 14-ére, 8 és 10 óra között, hogy kifejezzék, támogatják a közszférában sztrájkolókat.

Az MKKSZ követelése az, hogy legyen minden közszolgálati bérrendszer kiindulópontja a mindenkori minimálbér, a szakképzettséget igénylő munkakörökben a szakmunkás bérminimum legyen az induló bértétel, és létesüljön egy új minimáltarifa a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörökre is. A kormányzati igazgatásban dolgozók emellett az alapszabadság visszaállítását, a sávos illetményrendszer megszüntetését, egységes juttatási rendszert, rugalmas munkaidőt, július 1-je ismételt munkaszüneti nappá nyilvánítását követelik. Az önkormányzati dolgozók a fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok emelését, a polgármesteri hivatalban dolgozók számára külön szabályokat követelnek.

A szociális ágazatban dolgozók 12 követelést fogalmaztak meg, a többi között a pótlékok helyett kiszámítható béremelést és tisztességes béreket, a szociális ágazatra fordított költségvetés emelését, rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert szeretnének.

Mindhárom ágazat közös követelése a „rabszolgatörvény” visszavonása, valamint az, hogy a nyugdíjasok a nyugdíjuk megtartása mellett dolgozhassanak a közszférában, továbbá a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozása.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #6 Anno2 2019-04-10 18:08
https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/10/felmondasi-hullam-sopor-vegig-a-kormanyhivatalokban/
Idézet
 
 
+10 #5 Anno2 2019-03-07 21:06
Az önkormányzati köztisztviselők túlóráznak pénz nélkül, éjszaka, hétvégén, szabadság alatt. Ha egyáltalán ki tudják venni a szabijukat. Mert ha ezt nem csinálnák, akkor nem tudnák teljesíteni a határidőket. És most nem a városokról beszélek.☹
Idézet
 
 
+8 #4 Nohope 2019-03-06 23:52
Idézet - Vidéki:
A kormánytisztviselői rabszolgatörvény 2019. március 1-én hatályba lépett, elvettek még néhány dolgot ami maradt az elmúlt évekből - pl. a cafetéria, a túlórapénz, 5 nappal csökkent a szabadság - és nem maradt más, mint a munka rogyásig. Ezek után ki akar még kormánytisztviselő lenni?!


Túlórapénz? 15 éve dolgozom, sokadik átszervezés után, de életembe nem láttam még olyat :)

„elképesztő lekezelés és munkaügyi káosz”

Még szépen is van megfogalmazva, az volt a legnagyobb hülye aki letolta a járásokba a szakmai főosztályokat, hozzá nem értő hülyékre bízva ezzel...

Nekem az a kedvencem mikor a pofámba dörgölik dehápp 2016ban volt bérrendezés, ja hogy az állomány 99,2%-nak bruttó 4-8E Ft-ot jelentett max, előtte 2004ben volt emelés szerű dolog, de ki nem ***ja le! Próbálj már terméket vagy szolgáltatást venni 2004es áron :))

Vidéken nincs más munka, csak az állami, Pestre meg külföldre menjen mindenki?
Idézet
 
 
+8 #3 Vidéki 2019-03-05 15:33
Hol vagytok önkormányzati köztisztviselők , ti 37. ezren? Miért csak néhány ezer köztisztviselő sztrájkol? Nektek elég a 2008. évi illetményalap alapján megállapított bér 2019-ben? Most kellene erőt mutatni, de úgy látom az nincs.
Idézet
 
 
+13 #2 Vidéki 2019-03-02 08:12
A kormánytisztvis elői rabszolgatörvén y 2019. március 1-én hatályba lépett, elvettek még néhány dolgot ami maradt az elmúlt évekből - pl. a cafetéria, a túlórapénz, 5 nappal csökkent a szabadság - és nem maradt más, mint a munka rogyásig. Ezek után ki akar még kormánytisztvis elő lenni?!
Idézet
 
 
+14 #1 Lófasz és estifény 2019-03-01 16:41
Javaslom a következő sztrájkot (hisz nem fűzök nagy reményt a március 14-ei bohóckodáshoz) május 26-ára időzíteni! De gondolom a szakszervezet ehhez nem elég tökös, tevékenységük pedig *** és estifény!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...